Pages

Recept: Sarma od kiselog kupusa

Tumarajuci po supermarketu na Kritu naletela sam na listove kiselog  kupusa u tegli.
Proizvodjac je iz Bugaske.
Moja prva sarma
Moja prva sarma 
Na Kritu ne postoji tradicija kiseljenja kupusa i kuhinja je u mnogo cemu razlicita od nase.
Kricani jedu dosta mesa koje se pripremaju u rerni ili na mnogoo ulja, kao i zuti, tvrdi sir, ali i mnogo salate od raznovrsnog povrca i travki i naravno masline.
Na kritu se pije vino, uglavnom belo i raki.
Nase kiselo mleko ili pavlaka [ zavisi od proizvodjaca] je u Grckoj ono sto zovu jogurtom.
Jogurt kao nas sam pronasla u supermarketu a proizvodi ga MEVGAL [ΜΕΒΓΑΛ] . Pakuje se u plasticnim flasama i ime mu je αριάωι.

No, da predjem na recept za sarmu.

Sarma recept za pocetnike
Sarma 
Potrebno :
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Sastojci potrebni za sarmu
500 gr mlevenog mesa
1kg listovi kupusa [ iz tegle] ili 1 glavica kiselog kupusa
1/2  velike solje pirinca
2 glavice crnog luka [ osrednje]
1 sargarepa [ne mora]
1 krompir [ne mora]
suvo meso ili [nesto kao prsuta ako u vasem delu sveta nema suvog mesa]
slanina
ulje [za no serpe]
so, vegeta, biber [po zelji]

Zaprska:
1 kasika brasna
1 kasika aleve paprike i ulje

Priprema:
Probajte malo kupusa kako bi procenili koliko je slan i kiseo.
Listove kupusa operite u hladnoj vodi [pocesmom]  ili ako je kupus suvise slan - potopite u vodi da odstoji i da voda "izvuce" suvisnu so.

Ostavite ostecene listove ili male listove kupusa za dno serpe i jedan / dva veca da poklopite sarmu u loncu.

Recept: Sarma od kiselog kupusa
Pripremljeni sastojci za sarmu 
Operite pirinac.
Iseckajte sitno luk [ja to radim blenderom].
Izrednajte sargarepu i krompir.

Ako koristite suvo meso, kratko ga probarite  kako bi se skinule necistoce zatim ga properite pod malzom vode.


Sipajte ulje u serpu, toliko a prekrije dno i ugrejte ma srednjoj vatri.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Luk, veegeta i kasicica vegete na ulju



Kada se ulje ugreje dodajte luka i u poklopljenoj serpi,  proprzite ga tako da bude providan. Promesajte povremeno i ako je potrebno dodajte vrlo malo vode da ne zagori.
Na polovini mu dodajte sargarepe,
Pri kraju  dodate kasikicu vegete, promeste i ostavite da se przi jos oko 2 minuta , zatim dodajte pirinac i malo vode da ne bi izgorelo.
NA TIHOJ VATRI [1.5 od 3]


Kada pirinac malo nabubri dodati meso u serpu, odati zacine [so, vegeta, biber] i sve dobro promesati. Doliti malo vode  i kuvati dok  meso ne promeni boju.
Kako bi meso bilo rastresito, treba ga cesce promesati i vrhom varljace razbijati grudvice.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Luk, sargarepa, prirnac na ulju

p.s. mozete  prvo staviti meso u luk i sargarepu da se proprzi,  a zatim u to dodati pririnac.

Recept: Sarma od kiselog kupusa
Luk, sargarepa, prirnac, krompir, mleveni meso na ulju

Kada je smesa za punjenje [ iz lonca] gotova [meso je promenilo boju ] ostavite da se malo prohladi, kako bi mogli da ga drzite u ruci prilikom  uvijanja.

Za to vreme mozete da pripremite listove kiselog kupusa.
Prvo nozem  istanjite  zilu na sredini lista [ako pravite vece sarme i koristite ceo list za jednu].
Ovo je potrebno kako ne bi odmotavale.
Ovako:
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Istanjiti zilu na listu kupusa
Ako zelite manje sarmice, vi podelite svaki list na pola i odstranite zilu.
Ovako:
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Podeliti veci list kupusa i odstraniti zilu
Vodite racuna da ne ostetite listove.
Prelazimo na zamotavanje sarme.
Rasirite list kupusa na dasci. Supenom kasikom zahvatite nadev blize vrhu ili dnu lista.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Supenu kasiku nadeva postaviti na kraj lista
Savijte vrh blizi nadevu ka unutra.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Uviti vrh lista ka unutra
Savijte levu i desnu strani lista ka unutra.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Saviti levu stranu ka unutra
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Saviti levu stranu ka unutra
Zatim rolate [ na slici u desno] ka otvorenom delu lista.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Rolati sarmu dok ne ostane mali vrh koji gurnete prtom u sarmu i tako je zatvorite
I vrh koji je ostao  prstom ubacite u uvijeni deo sarme.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Savijena sarma

Na dno serpe naspite ulja i  poredjate sitnije seckane listove kupusa [ obavezno!] i tanko isrezanu prsutu ili komadice suvog mesa, a zatim redjajte uvijene sarmice u krug , tako da vam na gore budu okrenuta cela strana, a ne ona na kojoj su prevoji i dobro ih zbijte i ususkajte, bez mesta koje ce im omoguciti da se otvore. 
Medju sarmicama stavite suvo meso i slaninu u prvom, drugom redu.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Redjanje sarmica u loncu
I na kraju poklopite sa vecim jednim / dva lista kupusa
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Poklopiti poredjane sarme u loncu sa listom kupusa 
 Dodajte vode ali ne da sarma pliva u njoj vec da mozete a je vidite kroz sarme [nesto vise od polovine lonca] i sve to poklopite tanjirom [voda ce se podici, a tanjir ce stvoriti vakum].
 Pojacajte malo vatru [2 od 3]
Dodati vodu i poklopiti sarmu sa tanjirom
Kada voda pocne da vri. Smanjite temperaturuu na srednje [1.5 od 3] i ostavite da se kuva 2,5 ili 3 sata [ ja  ostavim po 3 sata.].

Tokom kuvanja proverite da li ima dovoljno tecnosti i dodajte ako je siparila.
Nakon 2.5/3 sata izvaditi pazljivo [da se ne opecete] tanjir iz lonca i
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Sarma nakon 3 sata kuvanja na tihoj vatri

A) mozete napraviti zaprsku i zavrsiti sarmu 
Zaprska:
4 kasike ulja zagrejati na tihoj vatri i dodati 1 varljacu brasna uz neprestano mesanje. Kada brasno dobije malo zuckastu boju dodati kasiku aleve paprike uz nepestano mesanje.
Zaprska je gotova kada je zagasito crvenkaste boje [ nakon par minuta], pazite da ne potamni suvise.
Ako potamni - napravite novu.

Tako pripremljenu zaprsku pospite ravnomerno po sarmi u loncu [ja sam ciljala izmedju sarmi] i protresite lonac da se ravnomernije rasporedi.
Ostavite jos 5 minuta da se krcka. Iskljucite rignlu i ostavite lonac na njoj dok se ne ohladi.

B) izruciti sarmu u tepsiju i zaprziti je u rerni
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Sarma nakon kuvanja u loncu izrucena u tepsiju
Prvo sam strpljovi vadila jednu po jednu sarmu i kada mi se jedna manja malo rasturila, samo sam ih izrucila odjednom iz lonca i protresla tepsiju. [vidi se na slici prvo red pa onda mali haos].
Izrucite sarme u tepsiju.
Napravite zaprsku.

Zaprska:
4 kasike ulja zagrejati na tihoj vatri i dodati 1 varljacu brasna uz neprestano mesanje. Kada brasno dobije malo zuckastu boju dodati kasiku aleve paprike uz nepestano mesanje.
Zaprska je gotova kada je zagasito crvenkaste boje [ nakon par minuta], pazite da ne potamni suvise.
Ako potamni - napravite novu.

Tako pripremljenu zaprsku pospite ravnomerno po sarmi u tepsiji [ja sam ciljala izmedju sarmi] i protresite lonac da se ravnomernije rasporedi.
Ako nema vode [ili je preostalo malo iz serpe] u tepsiji dodajte je ali vrlo malo.
Dodati vodu,preliti zarpskom i protresti.
Pecite na 220 stepeni dok sva voda ne ispari i dok sarmice ne dobiju braonkastu boju [ ne kao zagorele, vec svetlo braonkastu.]
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Zapecena sarma u rerni
Licno volim kada je sarma zapecena u rerni tj. taj suvkasti izgled sarme.

Posto sam sada prvi put pravila sarme nisam se usudila da ih pripremam odmah i direktno u rerni, pre svega jer nemam zemljanu posudu, a nekako mi se cini da je bas ona potrebna za to, kao i sporet na drva.

Kada nabavim zemljanu posudu svakako cu probati pa cu napisati recept.

** Sarme mozete i zamrznuti, pa ih kasnije kada nemate vremena da pripremate rucak izvaditi i podgrejati.

Zelim vam prijatan rucak.
Pozdrav iz Vrnjacke Banje 
Pozdrav iz Vrnjacke Banje
Folklor nasih ljudi koji zive u  Svedskoj u centru Vrnjacke Banje: Srpske narodne igre

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!