tag:blogger.com,1999:blog-89114049508544565562024-02-02T22:57:32.125+02:00Tatjana Dimitrijevic Blogovanje ~ Ruski Jezik ~ Grčka ~ Recepti ~ Kultura ~ Putovanja ~ DIY ~ Bašta i sve ono što život čini lepim. Uživajte u životu!Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.comBlogger381125tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-45496394894108630262024-01-28T23:40:00.005+02:002024-02-01T21:20:05.526+02:00Recept: Karbonara Ovo su Karbonare kakve mi volimo da jedemo. Možda će još neko poželeti iste. Špagete KarbonaraPOTREBNO:1 pakovanje Taljatela / pljosnate špagete/ ili običnih špageta 2 kašike maslinovog uljadve kockice maslaca200 gr pančete / ili druge mesnate slanine/100 gr pršute / ili suvog vrata/ 2 čena baleog luka / sitno seckanog, ili izgnječenog/ 100 ml belog Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-1030794432879213002024-01-28T18:45:00.006+02:002024-01-29T00:31:08.794+02:00Recept: Bajadera Bajadera Bajadera je jedan fenomenalni, ukusni i idašni slakiš, koji se često pravi kod nas.Recepti se mogu naći na netu, veoma lako, pa ga ja neću izmišljati već će ovde sačuvati onaj po kome volim da pravim našu Bajaderu.Uz manje izmene s moje strane, postupak pripreme možete i pogledati na YouTube kanalu SOS Kitchen - koji toplo preporučujem.Vi Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-73513645734988934932024-01-23T22:29:00.003+02:002024-01-23T22:30:26.852+02:00Recept: Gibanica Mama BubeGibanica po ovom receptu je prosto savršena, ako i svaki recpet koji moćemo nači na ZouTube kanalu Mama Buba.Na kanalu Mama Buba, sve odiše mirnoćom, ljubavlju i dušom. Toplo vam preporučujme da pratite Mama Bubu, jer ćete osetiti mir i toplinu doma, kao u detinjstvu i imaćete , na tršezi vrlo ukusna jela.Što se tiče RECEPTA ZA GIBANICU - ovo linka ovde ka videu, u kome je sve izuzetnoTatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-85319239023897466892024-01-23T21:45:00.106+02:002024-02-02T22:56:57.575+02:00Recept: Kolač sa višnjama Jednostavan, brz i ukusan kolač sa mirisom detinjstva: kolač sa višnjamaMiris detinjstvaKolač sa višnjamaPOTREBNO:5 jaja1,5 šolja šećera1/2 (pola) šolje ulja1 šolja jogurta3 šolje brašna10gr prašak za pecivo 1 vanil šećer30g griza400 gr smrznutih Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-28430396109078342612024-01-21T22:04:00.009+02:002024-01-21T22:39:58.254+02:00Recept: Bakina pogača Pogača je ono što me seća na detinjstvo i moju baku. Tada se nisam dosetila da zabeležim recept, sada tragam za njim. Možda najsličnija / ali ne ista/ pogači mog detinjstva je ona koju je snimila Sace Recepti. Ranije je život bio jednostavan, pa je i recept za pogaču jednostavan. Dobićete vruću pogaču za nekoliko desetina minuta.Kao bakina pogačaPOTREBNO:400 g Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-65533714916939172642024-01-20T21:25:00.006+02:002024-01-21T21:15:09.731+02:00Grčka kuhinja: PASTICIO receptPasticio / Pastitsio / u tepsiji pravougaonoj dimenzija 36 x 30 Tri osnovne komponente čine Pasticio - testenina, smesa od mesa, i kremasti bešamel preliv. Nakon spravljanja ovog ukusnog jela, će vam ostati više prljavog posuđa, lonaca, kašika... ali ... vredi. Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-88382868373861066892021-10-18T19:47:00.007+03:002021-10-18T19:55:32.650+03:00Recept: Rol viršle Recept za ukusne rol viršle sa mekanim testomROL VIRŠLE - RECEPTSASTOJCI za testo:150 ml mleka
toplog/mlakog8 gr suvog kvasca
/ jedna kesica/5 gr / kašičica šećera300 gr univerzalnog brašna10 gr šećerakašičica soli1 jaje umućeno / sobna temperature/2 kašike otopljenog margarina/maslacaOstali sastojci12 malih viršli za PREMAZ1 jaje dobro umućeno /
sobna Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-52909551913179039532021-10-15T21:52:00.003+03:002021-10-18T19:48:58.766+03:00Grčka kuhinja: FAKES - čorba od sočivaFAKES /na grčkom / je poznato mediteransko jelo - to je naše sočivo.Čorba od sočiva je moj favorit - jednostavna za pripremu, može da stoji više dana, i još je bolja kada odstoji, osvežava, greje, i izuzetno je hranljiva i dobra za organizam.FAKES supa ili čorba od sočiva FAKES - ČORBA OD SOČIVA
SASTOJCI:
500 gr sočiva3/4 šolje λολα maslinovog ulja
2 seckana crvenog luka
Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-45185497306463570852021-02-28T12:21:00.008+02:002021-02-28T12:46:42.217+02:00Mala matura i moja mala pomoćZahvaljujem se ljudima i medijima koji su podržali ovu inicijativu - jer deljenjem se množi....DELJENJEM SE MNOŽI: Nastavnica matematika iz Pančeva daje besplatne onlajn časove! VIRTUELNA UČIONICA IMA JOŠ MESTA
" Nastavnica matematike iz Pančeva Tatjana Dimitrijević ponudila je besplatne onlajn časove najmlađim sugrađanima i svima kojima je potrebno.- Dragi sugrađani i svi kojima je Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-1523812184906157092020-05-18T19:30:00.004+03:002024-01-25T18:29:44.517+02:00Recept: Krompir čorba
Krompir čorba, je jednostavno i lagano jelo, koje rado kuvam i evo recepta.
SASTOJCI: 250 gr svinjskog mesa / izrezanog na kocke/ - ja ponekad kuvam i bez mesa1 glavica luka4 krompipra /oljušten i izrezan na kriške kocke/ 2 zelene paprike / šiljate ili babure/1 velika šargarepa300 ml soka od paradajza 1 kocka supevegeta / po želji/so / po želji/2 lovorova listamalo Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-22407700958514216482020-05-03T21:32:00.001+03:002020-05-03T21:42:10.973+03:00 Recept: Uštipci bez mleka i bez kvasca
Dnevnik Tanje Frank
Iz opusa - ratna kuhinja
Pošto ne volim da mi iko ograničava kretanje i pošto sam potpuno zbunjena da li izlazim pola sata na 15 minuta, dva puta po poladana i od 15h ili do 18h , u ovo doba prinudnog zatvaranja me prosto mrzi da odem do prodavnice ovog vikenda. Ne mogu da mislim koliko mi je još minuta ostalo, da li ću stići do prodavnice i nazad ...
Uštipci bez mleka i Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-45826973679951567252020-05-02T21:27:00.003+03:002020-05-03T00:22:14.503+03:00Dnevnik Tanje Frank: dva stogodišnja kedra
Dnevnik Tanje Frank
- Niš -
Meni je jako tužno kada neko ne poštuje svoju otadžbinu, i ulizuje se tuđinima i domaćim "silnima". Ali, verovatno to ima smisla ..
#Niš posekli su KREDOVE .... zbog nekakve MONTAŽNE laboratorije još jednog Vartenog zmaja koji bljuje ... nešto.
Volela bih da se vratim i da kazem mom pradedi i stricuNE IDITE, NE GINITE uzalud, nemate kome - zar nije svejednoTatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-85062231468340574872020-05-02T21:24:00.002+03:002020-05-02T21:25:22.092+03:00Dnevnik Tanje Frank: jedan dobar dan i dobri ljudi
Dnevnik Tanje Frank / pisan u zatočeništvu u doba pandemije/
Ana bi rekla: Kako je divno to da niko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svet činiti boljim.
Pre nekog vremena sam otkrila jednu stvar:
Kada vidim nekoga na ulici ko mi se učini da je slabašan i tužan - ne šaljem mu još sažaljenja, niti pomislim da je jadan, nego mu se nasmejem i pošaljem mu poruku:TI ZASLUŽUJEŠ DA IMAŠ DOBAR Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-62741684236096610722020-04-25T18:04:00.002+03:002020-04-25T18:04:29.106+03:00Recept: Integralne projice
Integrane projice. - još jedna recept moje prijateljice Vesne koja ima svoju radionicu sapuna i prirodne kozmetike PETRA
Veoma lako se prave a ukusne su i zdrave
Potrebno:
2 šoljice kukuruzog brašna
1 šoljica ovsenog brašna , može i bilo koje drugo integralno brašno
1 šoljica ulja ( ja sam stavila maslinovo
2 šoljice kisele vode
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
50 gr Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-57542161201852351952020-04-25T17:56:00.001+03:002020-04-26T20:16:33.190+03:00Recept: Starinski kolač sa makom
Moja prijateljica Vesna koja ima
Radionicu za izradu sapuna i prirodne kozmetike PETRA
je podelila stari recept na Facebook - a o ja sam poželela da ga sačuvam ovde i podelim sa vama.
Kolač sa makom
Prvi kolač koji sam naučila od svoje svekrve kao mlada kuvarica .
Ovde nema šanse da pogrešite jer nije važno kojim redom dodajete sastojke .
Kolač sa makom
2 jajeta
2 Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-40216868644169774192020-04-11T11:51:00.000+03:002020-04-25T17:57:03.106+03:00Google učionica: uputstvo za korišćenje
Google učionica.
Tutorijali koje sam napravila po hitnom postupku kako bih pomogla kolegama i učenicima, da se što pre organizujemo u online nastavi.
Hvala svima koji su me pordžali i pisali.
Sigurna sam da sam maakar malo pomogla da se snađemo i przopotezno prilagodimo novim uslovima rada.
Želim svima da budu zdravi i veseli.
Sve prolazi - i ovo će proći.
Mislimda je ovo veoma dobar načinTatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-28278064626309390852020-01-18T23:03:00.003+02:002020-01-18T23:21:27.137+02:00Folklor, KUD Abrašević Pančevo
KUD Abrašević Pančevo postoji više od 80 godina i jedan je od zaštitnih znakova grada Pančeva, od kada znam za sebe.
Folkor je svetsko kulturno blago
Kao mala sam ušla prvi put u zgradu Doma Omladine sa svojih 8 godina i to baš u prostorije KUD-a Abrašević.
1976. godina
2019. godina
Od tada do danas i zauvek Dom Omladine je za mene Hram duhovnosti, stvaralaštva i Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-53837690703363298782020-01-18T21:25:00.003+02:002020-01-18T21:25:29.882+02:00Kalendar za 2020 godinu
Kalendar za mene
Kalendar za Ruže Majevice
Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-45816444650870226812020-01-18T21:21:00.001+02:002020-01-18T21:33:07.742+02:00Srećna Nova 2020.
Na svojim stranicama i ovde svima želim nezaboravnu 2020. godinu. čestitkama koja sam Vam napravila.
Kada kliknete na sliku, dolazite do mene ... na odredjenoj FB stranici
Tatjana Dimitrijevic
Lola maslinovo ulje Krit
Ostrvo Krit
Ladies Community
Ruže Majevice
Generacija 2006
Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-39438089766135643952020-01-18T20:12:00.010+02:002021-12-08T15:03:28.945+02:00Recept: Medenjaci, kraljevska glazura i crtanje medenjaka
Moja durgarica Mira mi je dala recept za medenjake.
Jednostavno se prave i brzo peku.
Medenjaci za Novu godinu 2020.
Prvi pokušaj čipkanih medenjaka
Glazura za crtanje na medenjacima - se takođe jednostavno pravi, a crta se ... vremenom sve bolje i bolje...
MEDENACI:
300 gr mekog brašna
100 gr margarina / maslaca (otopljenog)
1 jaje (umutiti ga posebno, viljuškom)
100 gr šećera (Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-75763303638291476602019-12-27T01:15:00.002+02:002019-12-27T01:16:42.622+02:00Grcka kuhinja: Melomakarona, božićni kolačići
Melomakarona - tradicionalni grčki božićni kolačići
TESTO za Melomakarona:
550 gr brašna (dodati malo više po potrebi)
125 gr finog griza
6 gr praška za pecivo
125 ml maslinovog ulja
125 ml suncokretovog ulja
50 ml meda
100 grama šećera (može manje)
5 grama mlevenog cimeta
1/4 kašikice mlevenog karanfilića
1/4 kašikice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 kašikice ekstrakta vanile
Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-30707258397559378662019-12-08T22:44:00.004+02:002019-12-08T22:47:35.150+02:00Recept: Damen kapric
U zimske večeri ništa nije tako poetično, kao kada se unuci okupe kod bake i deke.
Dok napolju duva i hladno je, unuci su u toplom domu.
Razne se čarolije tada dešavaju i deca ih pamte kroz ceo život..
Ponekad se slažu kockice, dok sedimo na podu.
Drugi put, je ceo sto išaran bojicama, jer se prave čestitke za praznike, a ponekad se i peku kolači.
Unuka Sonja voli da pomaže i da pravi svakakveTatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-92057293115030574792019-12-02T18:14:00.003+02:002019-12-02T18:29:22.542+02:00Grcka kuhinja: Supa od leblebija (Revitija)
Supa od leblebija, ili kako se na grčkom jeziku kaže Ρεβύθια σούπα - Revithia supa, se često nalazi na stolu grčkih porodica. Hraljiva, topla, ukusna supa od leblebija idealna je za hladne zimske dane.
Kao većina grčkih jela i ovo je veoma jednostavno za priprememanje, uz dosta maslinovog ulja, limuna i začina.
SUPA /ČORBA OD LEBLEBIJA
Supa od leblebija
SASTOJCI:
Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-30690333278590628212019-11-03T16:35:00.003+02:002019-12-27T01:34:01.837+02:00Recept: Pitice sa sirom by Dijanina kuhinja
Moja draga prijateljica Dijana ima pregršt izuzetnih recepata koje vredi imati u svom kuvaru.
Od jednostavnih do onih za koje je potrebna izuzetna veština, možete birati koje bi ste jelo ili poslasticu danas pripremili.
Zavirite u DIJANINU KUHINJU i obradujte ukućane, goste i sebe pravim poslasticama.
Hvala DIJANI na tome što nesebično svoje znanje i iskustvo, i optimizam deli sa Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8911404950854456556.post-5228829229074138062019-11-03T15:59:00.001+02:002019-11-03T16:02:49.664+02:00Recept: jednostavna pita sa sirom
Pita sa sirom po ovom receptu je baš jednostavna, a ukusna.
Nije Vam potrebno ni mnogo vremena, ni mnogo materijala.
Vrlo zgodna za doručak ili večeru.
Proverite i sami.
POTREBNO za punjenje:
1 jaje
400/500 gr sira * ja stavljam fetu
4/5 kašika kisele pavlake (ili i grčkoj jogurta)
POTREBNO za premazivanje:
1 jaje
4 kašike kisele pavlake (u Grčkoj jogurta)
4 kašike Tatjana Dimitrijevichttp://www.blogger.com/profile/09067370634795889301noreply@blogger.com0