Pages

Grčka jela: Krompir salata


SASTOJCI:
Krompir [pola kg]
Sirće [2 - 3  kašike]
kriška limuna
luk crveni [1 glavica]
maslinovo ulje [5 kašika]
biber [pola kašičice]
so [1 kašičica]
peršun [pola kašičice]
origano [ pola kašilice]
majonez [1.5 kašičica ]
voda [ po potrebi do 1 čaše]

PRIPREMA:
U hladnu vodu stavite krompir u ljusci.
Dodate so i malo sirćeta, zatim ubacite i krisku limuna da taj krompir ima bogatiji ukus.
Kada se krompir obari ostavite ga da se ohladi u vodi u kojoj se kuvao.
Kada se ohladi, oljustite ga i stavite u frizider oko 3 sata.

Očistite luk i isecite ga na tanke režnjeve.
Posolite luk, izmešajte i ostavite da odstoji neko vreme [1 sat] u ulju.
[ Ja stavim u plitak tanjir ulja da pokrije dno, a ne da luk pliva u ulju]

U posebnu činijicu dodajte sirće, ulje, biber, sitno seckani persun [ origano po ukusu] 
Sve to dobro izmešajte.
[U posudu sa sirćetom, uljem i biberom sipajte i čašu vode. Ako ste preliv zbog toga razblažili, dodajte još malo sirćeta i soli. Ulja i inače treba da stavite bar 5 kašika]

Ohlađeni krompir isecite na deblje reznjeve, pa reznjeve na pola.
Prebacite luk u ulju u dublju činiju.
Dodajte krompir u činiju sa lukom i prelijte pripremljenom mešavinom sirćeta, ulja i bibera.

Pažljivo izmešati, kako se krompir ne bi raspao.
[Mada se moze i ređjati sloj luka , sloj krompira pa preliv i tako ... dok ima materijala]

Dodati malo [ kašičicu i po ] majoneza i promesati.

Jos ukusnije je ako dodate tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove.

Ciniju sa salatom treba poklopiti i staviti u frižider da odstoji 24 sata. [ako imate vremena da čekate]

Ova salata odlicno ide uz ribu i plodove mora. Osvežavajuća je!
Uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!