Pages

Recept : SVETOSAVSKE PERECE by Mira Vujic + Bojana Vagner


Ovaj recept je pravi pekarski koji nam je donela koleginica ciji tata je bio pekar,
a mi smo pravile perece za svakog Sv. Savu)


Potrebno je pripremiti:
1 kgr mekog brasna
20 gr svezeg kvasca

1/2 litre mlakog mleka (odprilike koliko da upije)
1 dcl ulja
2 ravne kasike secera
1/2 kasike soli

Nacin pripreme nemam fotografisan, ali imam detaljno napisan:-)

U brasno natreti (isitniti) kvasac,
 napraviti udubljenje pa u njega dodati so, secer, mlako mleko i ulje.

Dobro umesiti i ostavite u vangli pokriveno i utopljeno da testo kisne 2h.

Posle tog vremena u istoj vangli premesiti testo i ostaviti da stoji jos 3o minuta.
Zatim izvadite testo, napravite dve rude, od njih secite manje valjkove (jufkice) i redjati na cist carsav.

Potom krenite od prve jufke i pravite velike perece.
U medjuvremenu rernu zagrejte na 250 stepeni, a kada pocnete da pecete smanjite na 200 stepeni.
Pleh za pecenje namazite prvi put uljem a kasnije opet po potrebi.
Perece redjati u pleh i stavite da se peku.

Kada perece malo porumene izvadite ih iz rerne i poprskajte solju ( 1 kasika soli, 1 kasika brasna, sasvim malo sirceta i vode da smesa bude malo bistrija nego za palacinke)
Dovrsite pecenje.

VASI UKUCANI CE SE ODUSEVITI.

Bojana Vagner 

Opšti saveti za početnike: 
može i pola mleka pola vode, ja nekad dodam i malo jogurta, da svežinu testu i bolje raste.
Kod kiselog testa je fora da ga ne zamesite pretvrdo.
Mesite ga dovoljno dugo da gluten počne da se oslobađa.
Kada ga oblikujete i stavite u pleh, ostavite da malo odstoji i naraste.

Ja slani preliv pravim u odnosu 1:3 u korist brašna, 1:1 mi je preslano, jer volim da ih bogatije zalijem.
Ovo testo koristim i za:
 pekarske kifle (najvise volimo sa pekmezom),
slavski kolač (onda samo voda, bez mleka),
kajzerice, picu, "devojački san"  za one koji ne znaju, "devojački san" su dugačke štangle od kiselog testa i u suštini se prave isto kao perece, samo se ne uvijaju, pa ih tako stane više u pleh.

Obično ih pravim za veće društvo i odlično idu uz pivo.

Mogu da se preliju isto kao i perece, ali ja ih različito posipam, pa onda uzima ko šta voli: kad se namažu žumancetom, može da se pospe krupna morska so (sama ili u kombinaciji sa origanom ili provansalskom mešavinom začina), kim, susam, beli luk (beli luk se isitnjen pomesa sa maslinovim uljem i malo soli, i preliva se pred kraj pečenja, da ne bi goreo).
Ovo ja ovako najviše zbog Tanje, ona voli detalje

Tatjana kaze : Hvala! Ovakvi prijatelji su bezgranicno bogatsvo!

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!