Ledene kocke: prvi put |
Ove Ledene kocke su tanke zato cu prekosutra da napravim sa duplom merom za fil.
Recept iz Mamina jela je za pleh 22x30
Imala sam neopisivu tremu kada sam resila da pravim ovu poslasticu, jer sam mislila da ce se sve razlivati i biti gnjecavo.
Ledene kocke : drugi put |
Imala sam neopisivu tremu kada sam resila da pravim ovu poslasticu, jer sam mislila da ce se sve razlivati i biti gnjecavo.
Zato sam resila da vam opisem gde sam gresila.
Mozda ce nekoj iskusnoj domacici biti smesno :)
ALI!
I pored gresaka koje sam napravila sto zbog male panike, sto zbog neiskustva
sa kolacima USPELO JE !
Dakle moje dame kada mogu ja .. mozete i Vi... izdasan, brz i jeftin kolac vrhunskog ukusa.
RECEPT LEDENE KOCKE
POTREBNO:*Skracenica [ k.] znaci kasika
"SECERNA VODICA"
4 dcl. vode
200 gr. secera
KORA
6 jaja
6 kašika šećera
6 k.brašna
4 k. kakao
4 k. ulja
+1 PRASAK ZA PECIVO [ drugi put]
ako zelite da vam kor aupije svu "scernu vodicu" i bude socnija i deblja
FIL
[za koru sa praskom za pecivo ja sam stavila duple mere, jer mi je nekako smesno da kora bud edeblja od fila]
5 dcl. mleka + 1,5 dcl da se razmuti brasno i secer
9 k. secera
9 k. brasna
2 k. ekstrakta od vanile
Drugi put sam stavila 4 KASIKE I tu kolicinu VANIL EKSTRAKTA VAM NE PREPORUCUJEM
Drugarica mi je rekla da vanil secer nemora da se stavi.
250 gr. maslaca ili margarina
GLAZURA
100 gr. ckolade za kuvanje
1 dcl. slatke pavlake
3 k. Ruma [moze, ne mora]
POSTUPAK [sa opisom gresaka]
- Izvadite MARGARIN da se otopi i iseckajte ga na sitnije komadice.
- Ukljucite rernu da se greje na 200 stepeni
KORA
- JAJA I SECER se umute da budu penasti.
Greska moja: Od sve zabune da li ce dobro ispasti kocke , ja sam zaboravila da penasto umutim.
Posledica: ukus je isti ali nije kora bila debela 1 cm vec pola cm i
milsim da mi zato nije kora upila svu secernu vodicu, vec samo na povrsini.
- Dodavati KAKAO postepeno
Greska: nisam postepeno dodavala.
- Dodati ULJE- Dodati prasak za pecivo [ ako zelite da kora upije vodu i bude socnija]
- Mutiti mikserom.
Greska: Ja sam sve odjednom sunula u vanglu i izmiksala.
- Kada ste dobro sjedinili masu prebacite u pleh dimenzija 20x30.
Greska: Moj pleh je 30x50 te su kocke zato tanke. ali se ukus nije promenio.
Kore za Ledene kocke: prvi put |
- U vrucu rernu stavite pleh i kora ce biti pecena nakon 10-ak minuta kod mene- kada dobije suv izgled [videcete razliku]
Kora za Ledene kocke sa PRASKOM ZA PECIVO |
SECERNA VODICA ** propremite je dok se kora pece
- U loncetu skuvajte VODU I SECER
Tekucina je retka i providna, ja sam ocekivala zutu i gustu - neiskusno :)
- Izvadite tepsiju iz rerne i prelijte secernom vodicom da se natopi.
Komentar: Meni se nije momentalno natopila, pa sam sacekala.. visak vode sam odlila , jer mislim da zbog toga sto nisam umutila penasto jaja .. verovatno kora nece ni upiti svu vodu
Ostavite da se kora ohladi i predjite na pripremu fila.
FIL
- Pola litre MLEKA staviti a se kuva [na laganoj vatri 1 ili 1,5 od 3].
- Dodati tri kasike SECERA i promesati da se ne bi zalepio po dnu serpe.
- BRASNO, VANILU I SECER promesati i dodati onaj + 1,5 dcl MLEKA.
- Umutiti mikserom i dodati u lonac sa ostalim mlekom.
Komentar VAZAN: Ja sam mesala fil u loncu prvo kasikom, pa kada sam videla da se su se pocele praviti grudvice uzela sam mikser.
Na svakih pola minuta sam sklanjala lonac sa ringle i mikserom mutila fil - nije bilo grudvica vise.
Zatim:
- Izmiksajte MARGARIN u dubljoj posudi i KASIKU PO KASIKU dodajte FIL. Mutite mikserom sve vreme.
Ledene kocke: Fil u loncu i priprema za glazuru levo |
Prespite FIL preko KORE u tepsiji i ostavite da se hladi.
Dupla kolicina fila [ od one u receptu samo ne stavljajte vise od 2 kasiske vanil secera] |
GLAZURA
- U plicoj posudi otopite [ na ringli] cokoladu i pavlaku. Dodajte po zelji ruma iz flase 3 kasike
i pomesajte.
Kada se sve to sjedini premazite preko fila u tepsiji.
Ostavite par sati u fizideru da se ucvrsti i idite u setnju sa svojim dragim.
Bozicni dan na Kritu. Cekajuci Ledene kocke. |
Ove Ledene Kocke su nestale u roku od pola sata [ 5 ljudi je bilo za stolom] .
Sledeceg puta to jest prekosutra pravim ponovo ali necu menjati pleh
vec su samo napraviti duplu dozu fila i postavicu slike.
Ovo je moj za sada najomiljeniji kolac.
Hvala Maminim Jelima na receptu.
---
DRUGU VARIJANTU mi je poslala nasa sardnica Mira VujicMira Vujic:
Moj recept je veoma slican, ali se ipak malo razlikuje!
KORA:
5 jaja,
5 kasika secera,
5 kasika brasna,
1 kesica praska za pecivo,
2 kasike kakao
PRELIV:
1/2 litre vode 300 gr secera i sok od jednog limuna
FIL:
1/2 l mleka,
7 kasika brasna,
9 kasika secera umuceno sa par kasika mleka,
250 gr margarina umuceno sa
100 gr secera u prahu
GLAZURA:
4 kasike mleka,
50 gr margarina,
100 gr cokolade,
3 kasike secera.
Postupak pripreme je kao kod Tatjane Dimitrijevic:-)
Videces, bice i lepo i ukusno, pravila sam jos pre 20 godina, kada sam i ja bila "mlada kuvarica", uspece ti, kod mene pise srednji pleh i naavno podmazan margarinom i posut brasnom!
Moj odgovor Miri je: Naravno da cu uspeti, sa tako divnim prijateljima.
---
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!