Recept: Makarone, testo, rezanci sa suvim grozdjem i prezlama |
Kasnije je baka ponekad spremila, a evo došao je red i na mene da i ja obradujem svoje ukućane.
Starinski recept ...
Potrebno:
200 gr makarona + 2 ili 3 kašike šećera
2 kašike [supene] margarina [mekanog npr. Dobro Juto]
ili ulja
5 kašika [supene] prezli
100 gr suvog grozđa
6 kašika [supene] šećera
*** možete kolicine da odredite i proizvoljno ako volite više/manje prezli ili više/manjesuvog grožđa ili više/manje šećera
Priprema:
Skuvati makarone u vodi u koju ste dodali 2 ili 3 kašike šećera.
Porcedite ih i da se ne bi zalepile, Ćprođite kroy hladnu vodu sa cediljkom u kojoj su makarone.
Protresite ih i ostavite da se cede.
Za to vreme u loncu, na tihoj vari otopite margarin/ ili zagrejte ulje.
Zatim dodajte prezle i promesajte ih da bi upile margarin / ulje.
Prezle će upiti margarin.
***Ako vam se čini da nisu sve prezle natopljene - ne potpljene vec da su dobile onako vlažan izgled - vi dodajte jos vrlo malo ulja.
Uz mešanje pustite da prezle dobiju braonkastu boju.
Meni je trebalo 15 minuta na temperaturi 2 od max 3.
Kada su prezle gotove dobile braon boju dodajte u njih makarone i promesajte da se prezle ravnomerno rasporede po makaronama.
Neka sve to ostane jos minut na ringli uz konstantno mešanje.
Prebacite smesu u činiju, dodajte grožđa promešajte i šećera i promešajte.
Eto ... brza laka i jednostavna poslastica.
Prijatno!
Sugestija - probajte ovaj recept ali koristite griz koji se isto zarumeni kao prezla! Dodati i cimeta!
Sugestija - probajte ovaj recept ali koristite griz koji se isto zarumeni kao prezla! Dodati i cimeta!
OdgovoriIzbrišiSlavice ja cu Vas komepntar dodati u recept . Ostavicu ga i ovde .. hvala !
Izbriši