DIY: Kako napraviti fotografiju sa belom pozadinom [light box]


Fotografija je postala izuzetno važna za kvalitet blogovaja, popularnost posta, deljenje na društvenim mrežama ( Pinterest, FacebookTwitter, Google+ itd) i pri promociji i prodaji Vaših proizvoda ili usluga na Inetrnetu 


Sve društvene mreže dozvoljavaju deljenje fotografija a neke kao Pinterest se i zasnivaju na tom principu. Ako je Vaša priča zanimljiva, ali u postu nema dobre fotografije... najverovatnije ga posetioci neće deliti ili hoće, ali u znatno manjoj meri, nego da post ima dobru fotografiju ...
Kako sam rešila da se ozbiljnije bavim blogovanjem, shvatila sam da osim što bi trebala da imam kvalitetnu priču, bilo bi jako dobro završim jedan kurs fotografije. Dok se ne odvažim na takav korak - preostaje mi da učim od drugih kako se to radi. 

Naime, pre nekoliko meseci sam se pitala  kako tako dobre fotografije proizvoda koje blogeri prodaju širom sveta  na - npr. Etsy.com. Kako obrade fotografiju na kojoj je proivod u centru a oko njega je velika, neprekidna bela površina? Da li je moguće da svako od blogera savršeno barata Photoshop-om? Koliko im vremena treba da obrade sve te fotografije? Ako nisu profesionalni blogeri - kada uopšte imaju vremena da žive? 

Slikala sam oslikanu flašu sa maslinovim uljem, postavila na Facebook uz komentar "Još samo da naučim da pravim dobre fotografije..." Javio mi se prijatelj Milorad V. fotograf i na pitanje: "Kako da mi pozadina bude bela?"  Otkrio mi tajnu LIGHT BOX. Neizmerno mu hvala.

Na Google-u sam pronašla video tutorijale i tekstove na temu: " Kako napraviti Light bix za dolar - dva "  ... i danas sam je napravila.
p.s kaskam za trendovima, jer sada je u trendu praviti fotografija sa daskama ili na materijalu od džakova i sličnih prirodnih materijala -  kao pozadinom... ali doćiće i taj slučaj na red ... uskoro

Ovako ...



Potreban materijal


 - kutija odgovarajuće veličine, u zavisnosti šta aželite da fotografišete (tanjira - za hranu, ogrlice - za nakit, boce - za piće, fotoaparata - za priču o aparatima, odevnog predmeta - za predstavljanje odeće ...)
- bela majica (ili dve u zavisnosti kolika je kutija) ili masni kuhinjski papir ( za ublažavanje svetlostnih zraka)
- hamer (odgovarajuće veličine tj. širine kutije)
- široki selotejp
- duži lenjir
- makaze
- skalpel
- lepak
- olovka

Postupak izrade

1. Ojačajte dno kutije lepljenjem selotejp trake.
2. Ispravite kutiju i otsecite skalpelom suprotnu stranu od dna tj. onu strani koja je otvor. Sačuvajte te poklopce za kasnije. Trebaće Vam za ojačanja.



3. Obeležite 3,5 ili 4 ili 5 cm od krajeva stranica (u zavisnosti od veličine kutije).
3 Stranice su u pitanju  - gornja, leva i desna. One trebaju da budu šuplje. Dve strane trebaju da bidi cele.
4. Prosecite obeležene stranice, skalpelom. Tako da sredine budu šuplje.


5. Od onih stranica sa vrha napravite ojačanja za stranice. Označite olovkom i lenjirom trakice od 3,5 ili 4 ili 5 cm (u zavisnosti koliko ste označili na kutiji).
6. Isecite kartonske trakice.
7. Stavite lepak na trakice i zalepite ih na stranice, sa unutrašnje strane.


8. Tri strane su šuplje. Isecite komad bele majice (ili masnog papira ) u nešto veći od šupljine. Tako da se krajevi mogu zalepiti selotejpom za krajeve kutije.
9. Zategnite materijal i pričvrstite malim  komadom selotejpa preko šupljine. Višak materijala koji prelazi preko stranice, odstranite (secite) makazama
10. Kada ste sigurni da se materijal neće pomerati i da je zategnit. Uzmite selotejp i čitavom dužinom, po ivicama kutije, pričvrstite materijal.



 11. Izmerite unutrašnjost kutije i ako je potrebno isecite hamer, skalpelom do potrebne veličine (da hamer može da uđe u kutiju).
12. Nanesite na jednu stranu tj. vrh hamera lepak. Kako bi vrh hamera pričvrstili za unutračnjost kutije.
13. Položite kutiju, onako kako treba da stoji - da dno kutije bude naspram Vas, cela stranica (koja nije sečena) bude na stolu , a one tri stranice na koje ste pričvrstili materijal budu levo dasno i gore.
14. Hamer pričvrstite unutar kutije - gore. Samo vrh hamera se lepi, ostali deo hamera se postavlja kao da pada od vrha od dna kutije( ka Vama). Ne presavijajte hamer!!!
15. Ostavite da se lepak osuši.


Ta ta ta tira  - gotovo!
Ako nije potpuno jasno. Pogledajte video od 2 minuta i sve će biti lako.


Sada Vam preostaje da se igrate sa svetlom i eksperimentičete sa foto-aparatom. Mođete da sa sve tri strane kutije (gde je materijal) da postavite lampe, pa da svetlost prodire sa sve tri strane (tada se sprečava pojava senki), možete da postavite dve lapme sa strane, možete da postavite jednu lampu sa vrha ( kao ja na slici).

Pošto ovde  (dok pišem) nemam lapme, za sada, a u želji da vidim kako funkcioniše Light box - ja sam postavila ovu moju lapmu sa veoma slabim osvetljenjem i dobila ipak koliko toliko dobre rezultate. Ipak, u što skorije vreme ću kupiti dve lapme (one najobičnije lampe za radni sto), milsim da mi neće trebati jače - jer ova kutija i sama površina koja je namenjena slikanju nije prevelika. 
Za veće kutije/ povrčine bi trebala da se upotrebi i jača lampa.

Malo sam se igrala danas i evo kako je sve to "ispalo" ...



Srećno Vam bilo fotografisanje!

Ako mislite da bi ovaj post pomogao još neome, Vi ga podelite na društvenim mrežama sa prijateljima.
Jedan prolećni pozdrav od Blekice i mene ... CMOK ...






Broj komentara: 8:

  1. Odlicna ideja! Moram probati, samo jos da nabavim foto aparat posto mi se stari pokvario pa sve slikam mobilnim telefonom...

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da je bas u tom slucaju ovo odlican nacin - jer svetlost dolazi sa drugih izvora i dovoljno je jaka. Probaj bez obzira sto je mobilni i javi da znamo 1

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav, zanima me samo da li ti možda imaš Nikonov fotić? Vidim da ti je na večini slika tamni rub pa pitam jer sam ja imala isti problem upravo s njihovim fotićem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdran Herbina. Imam Canon, PowerShot SD1000, DIGITAL ELPH *mali je.
      Mozda je taman rub, jer nisam postavila osvetljenje dobro.
      Vidi na slici kako je slaba lampa i mala. Trebalo bi da imam vde sa strane i mozda da ne koristim blic.
      Sve to tek trebam da isprobam.
      Mozda je taman i zato sto je danas bio tmuran dan, a u ovom stanu je jako tamno ... uh ne znam ... mozda je i do aparata...
      Najbolje su mi fotografije kada je suncan dan .. mozes da vidis na blogu www.ostrvoktir.blogspot.gr
      Vidis da mi treba i jedan stvarno dobar kurs fotografije ... stalno nesto novo za nauciti...

      Izbriši
  4. Baš ti hvala za post. Da li slikaš u automatik modu?

    OdgovoriIzbriši
  5. Kkako kada. Vidis ovu sliku sa patkicom. ova žuca/braonkastija (prva) lje bez flesha a druga je automatik. Ponekad (ne na ovim fotkama) digital makro postavil, ali uglavnom je automatik.
    Fotografije ne obrađujem (nemam vremena) U Photoshopu-u, samo ih izoštrim u FastStone ImageViewer.

    Inače je trend da se hrana slika bez flesha i na drvenim podlogama, da tanjiri i sve ostalo bude u retro, vintage stilu i na materijalu od jute ili sličnog - fenomenatlno.
    Pogledaj kakve fotografije prave umetničke http://www.pinterest.com/tatjanadima/food-photography/

    OdgovoriIzbriši
  6. Pravila sam i ja light box i odlično funkcioniše.Koristim 3 lampe, sijalice sa belim svetlom, fotografišem bez blica.Ako se kojim slučajem desi da ne isadne sve kako želim (a cilj mi je da imam što manju senku) malo doteram ekspoziciju u photoshop-u.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelena sijalice sa mlecnim svetlom ili ovicne sijalice? Ja cu tek da kupim dve ili tri lapme stone (ovde imam samo ovu jednu lampu).
      Potpuno sam se odusevila ovim otkricem. Stvarno sam zahvalna dugaru ... sama nikada ne bih otkrila da se radi o light box-u. Znas li koliko sam se mucilada sama otkrijem kako dobijaju slike sa belom pozadinom na kojima se ne vidi ikakva linija... pa sam stavljala carsave, bele listove hartije .. ma bas sam se mucila ..
      Srecni praznici Jelena !

      Izbriši

Thanks for comment...
Enjoy Life!