Pages

Recept: Bolonjeze špageti i sos

recept bolonjeze
Bolonjeza idu savršeno sa LOLA crnim maslinama sa Krita



POTREBNO:
500 gr mlevenog mesa
2 veće glavice luka
Češanj dva belog luka
Biber 1/3 kašikice
Origano kašikica
Bosiljak kašikica
Ruzmarin (ako imate grancica) ili sušeni kašikica
Morska krupna so (po ukusu)
Vegeta (ja dodajem domaću) kašikica

Lovorov list 
500ml soka od paradajza (ili pelata)
2 dcl crnog ili crvenog vina
Voda

Špagete
Kackavalj

PRIPREMA:

1. U mleveno meso sipati začine (biber, origano, bosiljak, ruzmarin ao je sušeni, so, vegetu).
Promešati i ostaviti pola sata u frižideru da meso poprimi ukuse.

2. Sipati maslinovo ulje u šerpicu. Iseckati luk i kada se ulje malo zagreje dodati mu crni luk seckani.  Kada luk postane providan, dodati mu sitno seckani beli luk.

3. Uzeti meso sa začinima i sipati ga u ulje i luk u šerpi.
Mešati meso dok ne promeni boju, onako kao da pobeli.
Kako bi meso bilo sitno, a ne u gomilicama, rasturite ga varljačom.
Ja tako razbijam grudvice i pa meso bude rastresito i lepo u tanjiru.

4. Kada ste sve grudvice razbili, dodajte vode toliko da prekrije meso (ne previše).
I dodajte lovorov list.
Pola sata kuvajte na srednjoj vatri (2 od 3).
Pazite da ne ispari sva voda! Ako je potrebno dodajte malo vode.

5. Nakon pola sata dodajte čašu vina. Promešajte i ostavite još pola sata, tj. Dok meso ne upije vino.

6. Zatim dodatje sok od paradajza i mešajte da ne zagori.
Mešajte dok sva voda ne ispari, a ostane samo sos od paradajza.



7. Spagete
U određenoj količini vode (piše na pakovanju) dodajte soli i maslinovog ulja.
Kuvajte koliko je potrebno da spageti omeksaju.
Procedite ih.
Tako proceđene vratite u šerpu i dodajte margarina/ putera i malo kao da zapržite spagete.

8. Poslužite špagete, prelijte ih sosom i preko pospite izrendanim kačkavaljom.



Prijatno Vam želi Lola - maslinovo ulje !




LOLA  - Hladno ceđeno maslinovo ulje iz naših maslinjaka na Kritu
 LOLA  - Hladno ceđeno maslinovo ulje iz naših maslinjaka na Kritu

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!