Pogača je ono što me seća na detinjstvo i moju baku.
Tada se nisam dosetila da zabeležim recept, sada tragam za njim.
Možda najsličnija / ali ne ista/ pogači mog detinjstva je ona koju je snimila Sace Recepti.
Ranije je život bio jednostavan, pa je i recept za pogaču jednostavan. Dobićete vruću pogaču za nekoliko desetina minuta.
Kao bakina pogača |
POTREBNO:
400 g brašna
1 kaškica soli
1 kesica suvog kvasca / 8gr/
200 ml vode
1 mala kaskica sode bikarbone
1 prasak za pecivo ili soda bikarbona / ne mora - to ja dodajem/
Brašno za posipanje tepsije
PRIPREMA:
Uključite rernu na 250 stepeni, da bude dobrano vruća. kada postavljate pogaču u nju.
Brašno prosejati i sipati kašikicu soli i suvog kvasca.
Dodavati postepeno, mlake vode.
Dodati praska za pecivo ili kašikicu sode bikarbone. / ja dodajem, a vi ne morate/
Mesiti dok testo ne postane glatko.
* ako se testo lepi za prste, onda dodati po malo brasna, a ako je previše nekako tvrdo, dodavati jos mlake vode - samo to radite postepeno, jer testu treba vremena da upije vodu.
Kada testo postane glatko pod prstima, rasteglite ga u obliku tanke pogače, u veličini tepsije u kojoj ćete peći.
Ova pogača je uvek tanka. Otprilike debljine dva prsta.
Tepsiju u kojoj ćese peči pogača, možete posuti brašnom ili postaviti papir za pečenje i njega pobrašnjaviti.
Kaže Sace, da je tajna da se u to brašno pospe i doda i sode bikarbone.
Kada testo oblukujete u tanji krug, onda ga postavite u okruglu tepsiju u kojoj će se peći.
Gornju stranu testa opet, pobračnjavite i pospite sodom bikarbonom.
Tako pripremljenu pogaču izbockajte viljuškom istavite da se peče / 15-ak minuta, na 250 stepeni/.
Prijatno vam bilo!
Neko je imao sreće i u pogači našao dukat. |
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!