Recept: Bakina pogača

 Pogača je ono što me seća na detinjstvo i moju baku. 
Tada se nisam dosetila da zabeležim recept, sada tragam za njim. 
Možda najsličnija / ali ne ista/  pogači mog detinjstva je  ona koju je snimila Sace Recepti

Ranije je život bio jednostavan, pa je i recept za pogaču jednostavan. Dobićete vruću pogaču za nekoliko desetina minuta.

Kao bakina pogača

POTREBNO:

400 g brašna
1 kaškica soli
1 kesica suvog kvasca / 8gr/
200 ml vode
1 mala kaskica sode bikarbone

1 prasak za pecivo ili soda bikarbona / ne mora - to ja dodajem/ 
Brašno za posipanje tepsije

PRIPREMA:

Uključite rernu na 250 stepeni, da bude dobrano vruća. kada postavljate pogaču u nju.

Brašno prosejati i sipati kašikicu soli  i suvog kvasca.
Dodavati postepeno, mlake vode.

Dodati  praska za pecivo ili kašikicu sode bikarbone. / ja dodajem, a vi ne morate/ 


Mesiti dok testo ne postane glatko. 
* ako se testo lepi za prste, onda dodati po malo brasna, a ako je previše nekako tvrdo, dodavati jos mlake vode - samo to radite postepeno, jer testu treba vremena da upije vodu.

Kada testo postane glatko pod prstima, rasteglite ga u obliku tanke pogače, u veličini tepsije u kojoj ćete peći. 

Ova pogača je uvek tanka. Otprilike debljine dva prsta. 
Tepsiju u kojoj ćese peči pogača, možete posuti brašnom ili postaviti papir za pečenje i njega pobrašnjaviti.
Kaže Sace, da je tajna da se u to brašno pospe i doda i sode bikarbone. 

Kada testo oblukujete u tanji krug, onda ga postavite u okruglu tepsiju u kojoj će se peći.
Gornju stranu testa opet, pobračnjavite i pospite sodom bikarbonom.

Tako pripremljenu pogaču izbockajte viljuškom istavite da se peče / 15-ak minuta, na 250 stepeni/.

Prijatno vam bilo!


Neko je imao sreće i u pogači našao dukat.









Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!