Home: Kako aranzirati sto za svecane prilike



Evo nekoliko sugestija, instrukcija ili ideja  o postavljanju stola za svecane prilike :

Kako aranzirati sto za svecane prilike


1) Pre plitkog tanjira se postavlja podtanjir koji je veći od plitkog tanjira i on se ne koristi za jelo. On služi kao podmetač za ostale tanjire. Obično je od mesinga ili porcelana. Na početku jela na njemu se nalazi samo tanjir za predjelo, a kasnije se iznose i ostali tanjiri.

 2) Broj viljuška i kašika zavisi od broja jela ali na stolu za svaku osobu nikada ne treba da budu postavljene više od tri viljuške ili noža

 3) Sa desne strane se prvo postavlja (najdalje od tanjira) kašika za supu, pa nož za ribu ukoliko je na jelovniku. Posle toga se stavlja nož za meso koji je skroz do tanjira. Ponekad se umesto noža za ribu sa desne strane može postaviti i poslebna viljuška za čišćenje ribe. Sečivo noža je okrenuto ka tanjiru tj. ka unutrašnjoj strani. Ako ima i predjela, pre kašike za supe se postavlja nož za predjelo. 

 4) Sa leve strane se prvo postavlja viljuška za predjelo, pa za jelo. Ako ima i ribe, postavlja se i posebna viljuška za ribu. Vrhovi viljuška su uvek okrenuti ka gore prilikom serviranja. 

 5) Tanjirić za salatu se nalazi sa leve strane glavnog tanjira. Umesto tanjirića na stolu se može naći i činija za salatu. 

 6) Čaše se postavljaju sa desne strane tanjira i ređaju ka levoj. 

 7) Pribor za dezert koji se može sastojati od viljuščice i manjeg noža ili kašike se postavlja horizontalno između tanjira i čaša. Drška viljuške je okrenuta ulevo, a drška noža udesno. 

 8) Platne salvete tj servijete se postavljaju u glavni tanjir u obluku kupa ili uvijene u finu traku. Isto tako mogu ostati savijene u obliku kvadrata koji je manji od prečnika tanjira. 

 9) Tanjirić za hleb nije obavezan ali ako je na stolu ostalo mesta onda se on postavlja levo od glavnog tanjira pored ili ispred tanjira za salatu. Na njemu može osim parčeta hleba stajati i buter ali onda je obavezan i mali tup nož za buter. On se postavlja pored tanjira za hleb. 

10) Ako se služi i neočišćena riba,na stolu sa leve strane je obavezna i manja činija sa mlakom vodom i malo limunovog soka. Ona služi da gost opere prste ukoliko ih koristi za čišćenje ribe. 

11) Na stolu se obavezno moraju naći i slanici i komplet za ulje i sirće i to da jedan slanik bude za četiri osobe za stolom.

Izvor: Kakopedia

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!