Recept: Čorbasta Boranija mežu faza pre sipanja 1l vode |
1.
Boranija 500 gr
2.
Juneće ili telecće meso [but, biftek]
3.
Crni luk [1 ili 2 glavice]
4.
Beli liuk [ 2 ili 3 cena]
5.
Paradajz [2 sveza ili sok od paradajza 150/200
ml]
6.
Začini: vegeta, so, aleva paprika [po zelji]
7.
Brašno
8.
Malo ulja
9. Mirođija
9. Mirođija
Meso iseckati na kockice veličine zalogaja i dodati u šerpu sa lukom. |
Sipati u šerpu ulja, toliko da prekrije dno.
Iseckati sitni crni luk i propržiti na ulju dok ne postane
proziran. [ Ja poklopim šerpu da sokovi luka ne ispare, ako ima malo ulja dodam
malo ulja ili vrlo malo vode]
Pred kraj mu dodati sitno iseckani [izrendani] beli luk.
Začiniti sa kašikicom soli ili vegete i ostaviti da se jos
koji minut prži.
Meso iseckati na kockice veličine zalogaja i dodati u šerpu
sa lukom.
Dobro promešati da meso upije sokove luka.
Meso i luk pržiti [5-10 minuta] mesati povremeno.
[Dobro je dodavati
obakojedan po jedan sastojak kako bi svaki pustio svoje sokove i dao svoj ukus
jelu i uvek je šerpa polu ”na varljaču” ili potpuno poklopljena].
Dodati malo vode kako bi se meso dinstalo jedno 20-ak minuta.
Boraniju ako je sveža treba ocistiti od peteljki i možete je iseckati sitnije.
Dodati buraniju i pustiti da se malo krcčka i pusti svoje sokove. [10-ak minuta uz povremeno mešanje]
Dodati malo vode kako bi se meso dinstalo 20-ak minuta. |
Pošto se boranija malo prokrčka. Skloniti sa vatre, dodati kasicicu [ ili 2 ] aleve paprike [ ja dodam i kasiku brasna].
Promešati.
Dodati paradajiz ili sok od paradajiza. Promešati i pustiti
5 minuta da se krčka uz mesanje.
Vratiti na ringlui doliti vode toliko da boranija "pliva" u
njoj.
Smanjiti temperature kuvanja i ostaviti da se krčka dok meso
ne omekša. [ probajte s vremena na vreme]
Pred kraj dodati mirođiju i ostaviti os 5 -10 minuta .
Pri posluživanju mozete dodati i kiselo mleko.
Prijatno !