Pages
▼
DIY: Novogodisnja dekoracija (boce, tegle) i hleb u obliku jelke
Novogodišnji praznici su vereme kada mašta raširi krila i ne mogu da odolim iskušenju da se kao u detinjstvu, igram.
Ova ideja sa starim bocama, teglama, rasparenim čašama me je inspirisala.
Kako na Kritu nema snega ni one snežne beline, odlučila sam da ove godine ukrasi i ceo novogodišnji dekor bude uglavnom bele boje.
Recept: Pita Bindevara ili Ludajnica
U mojoj kući ovaj kolac se zove LUDAJNICA (u mojoj pita Ludara - Tatjana) i prethodne generacije su ga pravile sa tegljenim testom ...
Recept: Kisela i bela čorba ( sa i bez piletine)
Recept: Čorba od boranije ( i ćuspajz) bez mesa
by Mira Vujić
Očistite, operite iseckajte 1/2 kilograma mlade boranije (ili kupite zamrznutu),
stavite u šerpu za kuvanje, iseckanu šargarepu i peršun ili
dodajte mlevenu zelen (po mom receptu za spravljanje mlevene zeleni za zimu ),
isecenu glacicu crnog luka,
jednu kašiku masti i vode da ogrezne.
Recept: Paradajz čorba
Mira Vujic Nekada je moja mama umesto rezanaca posirala jaja u corbi (razbije jaje i odmah ga spusti da se tako skuva u corbi). Probajte i ovako je corba odlicna
Pletenje: Besplatne mustre [sheme] za pončo i kape. Gratis - recept, za šumadijski čaj
Sumadijski caj se, inace, kuva od razblazene prepecenice ili meke sljivovice, kojoj kao se kao zacin dodaju karanfilici uz malo secera. U stara vremena, dok smo se grejali drvima, kocke secera za sumadijski caj hvatale su se uzarenim masicama i cvrceci topile u kuvanu rakiju. ... Jos nisam video da je nekoga ko pije sumadijski caj i jede beli luk uhvatio grip. Bacili naprosto crkavaju vec na ulazu u kafanu! Uzgred, nikada mi nije jasno zbog cega se smatra da beli luk smrdi i da je covek iz cijih se usta oseca njegov zadah, nepristojan? Mislim da je to samo stvar dogovora. Zbog cega bi, na primer, mentol mirisao, a cesnjak, koji nam raste tu odmah pokraj nas, smrdeo? Ako se dogovorimo da to bude prijatan i otmen miris (mozda, putem opsteg referenduma), pravicemo od belog luka i parfeme, koji ce istovremeno razgoniti i razno- razne bolestine, da ne spominjemo uroke, sto danasnji, inace preskupi, mirisi ni izdaleka nisu u stanju. Jer, ako se ljubavnici dogovore da uvece jedu beli luk, oni jedno drugome ne smrde, posto se mirisu-potiru! Sto ga ostali nisu jeli - ko im je kriv?
Momo Kapor
A uz šumadisjki čaj nekako se slaže prelo, a na prelu se plete ... možda baš pončo.
Ovde je nekoliko linkova sa kojih možete skinuti [nekad u .PDF, nekad kopirajte u Word dokument] uputstvo za štrikanje/pletenje Ponča.
Recept: Salata od slatkog kupusa
Uzmita lepu cvrstu glavicu svezeg kupusa.
Ostrim nozem je prepolovite, a moze i na cetvrtinu!
Kupus izrendajte na rendu (strana za jabuke - krupnije), posolite, zakiselite, a ko voli moze sasvim malo da doda secera.
Servirajte uz peceno ili pohovano meso.
Recept: Pita sa višnjama
PITA SA VISNJAMA by Mira Vujic
Za ovaj kolac ne znam tacne mere
pripremite:
teglu od 2l ociscenih (iscepanih) visanja pripremljenih za zimu,
ulje za mazanje pleha i posipanje kora (oko 1,5 dcl),
oko 200 grama Kristal secera,
oko 200 grama griza,
500 grama tankih kora i
sitan secer (prah) za posipanje gotovih kolaca.
Recept: Višnje u tegli, za zimu [zimnica]
by Mira Vujic
Potrebno:
5 kgr visanja ociscenih
1 kesica konzervansa (5 grama)
1 kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasika vode
Potrebno:
5 kgr visanja ociscenih
1 kesica konzervansa (5 grama)
1 kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasika vode
Međunarodna nedelja knjige 2013 i uspomena na nas
Međunarodna nedelja knjige - treće nedelje u septembru.
Nisam uspela da pronađem informacije o ovom događaji na nekom od zvaničnih sajtova, ali sam pronasla podatke na društvenim mrežama od prošle godine (ista rečenica koja poziva na akciju).
Međutim lavina rečenica, koju je neko pokrenuo, me je dirnula i izgledala mi je kao sjajan način da se proslave reči.
Ne znam zašto baš 52, strana i 5 red, ali prihvatili smo to kao pravilo.
Drugarica iz osnovne škole, Svetlana Dimovski, (neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je postavila poruku na moj Facebook profil, i sinula mi je ideja da sakupim rečenice i da zajedno napravimo priču, drugarica iz gimanzije i iz Ateljea mladih, Danica Vilicevic,(neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je prihvatila. Mira Vujić je postavila na stranicu Pančevci na FB i moji FB prijatljei su se priključili... Napisali smo priču.
Ovako je glasio poziv:
Ruski jezik: Kako čitati i slušati - 10 odličnih sajtova [3]
Nakon pređenog gradiva i konstantnog vraćanja na isti, krenuh dalje sa učenjem.
Čitanje 1
Čitanje 2 i
Intonacija (od 16. do 24. lekcije)
Pronašla sam nekoliko sajtova sa tekstovima koje prate audio zapisi i vežbala čitanje, slušanje i prevod.
Čitanje 1
Čitanje 2 i
Intonacija (od 16. do 24. lekcije)
Pošto sam shvatila u uglavnom zapamtila navedena pravila čitanja, želim da pređem na slušanje teksta, a zatim čitanje istog. Osim toga zatvorim oči i slušam tekst, da vidim mogu li da ga razumem, jer kao što sam rekla ranije, imam problem kada slušam Ruse dok mi nešto pričaju, jer ih gotovo ništa ne razumem, pričaju brzo i kako ja samostalno učim, uho mi se još uvek nije naviklo da prepozna reči.
Kod čitanja je drugačije - pošto su reči pisane veoma slično (za mene) lako mi je da čitam i da prevedem, ali kada treba da prevedem ono što čujem? E... treba da se vežba a a.
Pronašla sam nekoliko sajtova sa tekstovima koje prate audio zapisi i vežbala čitanje, slušanje i prevod.
Recept: Domaća supa (kokošja, juneća), knedle od griza, rezanci za supu i tarana
S U P A moze biti od junećeg, kokošijeg, ili mešanog mesa. Supa se mora kuvati na umerenoj vatri sve dok meso ne bude mekano kao zelen i krompir.