Krenuli smo na jednodnevni izlet i kupaqnjac. Volim da odem na neko mesto gde nije gužva i gde nema baš previše ljudi, samo more i mi. To znači da neće biti u blizini kafića, taverni, prodavnica .. a to, opet, znači da nosim vodu i hranu sa sobom.
Ako je ulje baš vrelo može se desiti da uštipci budu iznutra ne pečeni.
Razmišljala sam da li da napravim sendviče, kao i obično, ili da možda pokušam sa nečim novim. Trebao mi je brz, jednostavan recept za nešto kao mekike, sirnice, uštipke... Malo sam se promuvala po netu i našla sjajan recept odličan za putovanja.
Uglavnom sam nailazila na recepte u kojima je potrebno čekati da testo naraste, tj. one u kojima se koristi kvasac. Meni je međutim to pre polaska bilo zaista gubljenje vremena - pa sam čeprkala i naravno na coolinarka sajtu pronašla recept Brzi uštipci
Ovi uštipci ostaju sveži i sutradan. Ne upijaju ulja. Nisu masni i zastite vas brzo.
Od ove količine testa se dobije jedna veća vangla uštipaka.
Baš su super!
POTREBNO:
4 jaja
1 čaša kiselog mleka (grčki jogurt ja stavljam)
Pola kesice praška za pecivo
16 kašika brašna
1 kašičica soli (ne mora)
Ulje za prženje
POSTUPAK:
Sipajte ulje u lonac tako da bude otprilike dva prsta od dna.
Uključite ringlu da se ulje zagreje. Ne na preterano jakoj vatri (ja stavim na 4 od 9).
Umutite jaja u dubljoj posudi.
Dodajte kiselo mleko.
Dobro sjedinite jaja i kiselo mleko.
Dodajte pola kesice praška za pecivo i kašičicu soli (so ne mroate stavljati ako ne želite).
Promešajte.
Dodajte 16 kašika brašna.
Mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu nešto gušću nego za palačinke.
Na srednjoj temperaturi, izvadite kašikom testo i ubacite ga u ulje.
Sačekajte da testo dobije braonkastu boju. Tada je sigurno da neće biti živo u sredini.
Prevrćite uštipak da bi se jednako ispržio.
Sačekajte da testo dobije braonkastu boju. Tada je sigurno da neće biti živo u sredini.
Prevrćite uštipak da bi se jednako ispržio.
Ako je ulje baš vrelo može se desiti da uštipci budu iznutra ne pečeni.
Treba jedno 4 minuta da bude gotova jedna tura.
Uostalom probajte prvo sa jednim pa ćete videti, ako je braonspolja, a živ iznutra - smanjite temperaturu i/ili pecite malo duže.
Uostalom probajte prvo sa jednim pa ćete videti, ako je braonspolja, a živ iznutra - smanjite temperaturu i/ili pecite malo duže.
Ali ... ako ja nisam omanula iz prvog puta, sigurna sam da nećete ni vi.
Možete ih staviti na paprini ubrus, a videćete i sami .. nema uopšte ulja koje se cedi sa njih.
Možete ih staviti na paprini ubrus, a videćete i sami .. nema uopšte ulja koje se cedi sa njih.
Prijatno i ako putujete Sretan Vam put sa brzim uštipcima!
Posolila na kraju i sa krupnom soli - prosto ne mogu da odolim :)
Umotala sam uštipke u papir, pa u aluminijumsku foliju i krenuli smo na izlet.
Siti smo se nauživali.
Momenti mira i spokoja |
Pozdrav Atini |
Mesto za pecanje |
Pattern za priču |
Obavezno sakupljanje kamenčića i školjki za DIY mozaik |
Iz mravlje perspektive |
Iz perspektive nekoga ko voli život i uživa u njemu |
Iz hedonističke perspektive |
Iz perspektive pesnika - ljubav |
Iz perspektive galeba |
Iz perspektive Malog Princa |
Obozavam Vas blog, pocev od jednostavnih recepata pa do lepo i slikovito docaranih izleta. Veliki pozdrav od mene.
OdgovoriIzbrišiOlja Milosavljevic, Beograd
Draga Olja,
IzbrišiHvala na lepim recima i podrsci. Drago mi je da pratite moj blog. [Nije fraza, zaista ste me obradovali od srca svojom porukom]
To me obavezuje da jos "ozbiljnije" shvatim moja pisanja.
Kako sam mnogo iskusniji putnik nego kuvar - odlucila sam da povezem te dve avanture.
Iskreno, mislila sam da ne bi bilo zanimljivo drugima da im pisem o sebi ... ali nisam bila u pravu ... vidim [po posetama] da se dopada citaocima kada nesto ima pecat licnog ...
Od jeseni pocinjem novi ciklus prica sa putovanja. Najiskrenije se nadam da cete uzivati.
Hvala Vam Olja i zelim Vam sve najbolje.
Tatjana
Fotke su božanstvene i zavidim ti na njima! :-)
OdgovoriIzbrišiMnogo lepih predela i ljudi je oko nas
Izbriši