Recept: Tradicionalna pita za Badnje vece i Vasilica


Bozicna pita i  Vasilica pita

By Mira Vujic
Cesnica ili Vasilica
Potrebno je da pripremite:
750 gr tankih kora (gotove ili ce te ih tegliti sami)
350 gr mlevenih oraha koje sjedinite sa
500 gr secera,
a posebno
250 gr malo otopljenog meda,
ulje za prskanje kora,
voda za prskanje kore
i naravno NOVCIC za srecu i blagostanje
Pita za Bandje vece:  potrebni sastojci


Priprema:
Dno pleha i stranice namazite uljem, stavite dve kore pa poprskajte uljem, vodom i otopljenim medom.
Dno pleha i stranice namazite uljem

Zatim poprskajte pomesanim orasima i secerom. Sve ponavljajte dok imate kora i oraha (naravno rasporedicete da bude ravnomerno)
 Poprskajte pomesanim orasima i secerom

Od gore koru poprskajte samo uljem i vodom.
Novcic stavite po zelji (u sredini cesnice).

Pecite oko 45 minuta u rerni na temperaturi od 200 stepeni. Kada je pita gotova, izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom, prekrijte kuhinjskom krpom i sacekajte da kora malo odmekne.

Kada je Bozicna pita gotova, izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom

Secite Bozicnu pitu na kocke.

Moja majka (baka) je sekla a deda redjao u tanjire i namenjivao sledecim redom:

prvo parce - domu
drugo parce - domacinu
trece parce - polazniku
cetvrto parce - domacici
peto parce - deci 
(po starinstvu, najstarije dete, ako je u braku zupruzniku, zatim njihovoj deci po starinstvu, onda drugo dete, pa isto ako je u braku... i tako ako ima vise deca, svima) na kraju
putniku namerniku.
Ostala parcad su za goste.


Vasilica se pravi 14. januara po novom, odnosno 1. januara po starom kalendaru na dan Svetog Vasilija Velikog.
Pravi se isto kao Bozicna pita, samo se ne stavlja novcic.
Moja majka je pravila vasilicu jer se njen sin, a moj ujak zvao Vasa, te mu je bio imendan.

Svim citaocima zelim Srecne praznike i usesnu Novu godinu!

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!