Gotov i serviran grasak sa mesom. Photo: Tatajana Dimitrijevic |
ulje [ koliko da prekrije dno serpe]
1 glavica crnog luka
1 sargarepa
***1 cen belog luka
1 krompir
400 gr mesa [svinjetina, junetina]
500 gr graska [ako nema svezeg onda iz zamrzivaca]
so po zelji
2 lovorova lista
1/3 kasikice mirodjije
*1/3 kasika aleve parika [ako pravite zaprsku sa secerom]
1 kasikica vegete [ tj. zacina C]
**1/2 kasikice secera [ako pravite zaprsku sa alevom paprikom]
1 kasika brasna
Zaprska:
1 veca kasika brasna
3 kasiske ulja
1 kasicica aleve paprike.
Ili
1 veca kasika brasna
1 kasicica secera
pola solje mlake vode.
Priprema:
U serpu nasuti ulja, toliko da pokrije dno. Ostaviti na ringli na srednjoj temperaturi.
Iseckati crni luk na sitno proprziti ga oko 3 minuta, dodati mu sargarepu iseckanu na kolutice.
Proprziti jos malo [ oko 3 minuta] pa dodati sitno seckani cen belog luka.
***[ ako zelite da osetite beli luk mozete ga dodati pri kraju kuvanja - ja tako radim]
***[ ako zelite da osetite beli luk mozete ga dodati pri kraju kuvanja - ja tako radim]
Dodati meso iseceno na kockice velicine zalogaja, posoliti i dodati vegete
i
* aleve parike ako pravite zaprsku sa secerom[1/3 ili 1/2 kasicice].
** secera [ako pravite zaprsku sa alevom paprikom]
Promesati, sacekati da meso malo promeni boju [ rekla bih "pobeli"] i doliti dve velike case vode.
Ostaviti da se krcka meso oko pola sata u poklopljenoj serpi i na polutihoj "vatri" tako da voda pomalo vri sve vreme [ako je starije i ako nakon pola sata nije mekano vi ga ostavite da se krcka duze].
Kada je meso mekano dodati u serpu grasak i krompir [isecen ka kockice].
Promesati meso i grasak, krompir, doliti jednu i po casu vode i ubaciti lovorov list i posoliti.
Pred kraj dodati mirodjiju. |
Ostaviti na srednjoj "vatri" da provri, a zatim smanjiti [ ja smanjim na 1.5 od 3] i kuvati oko 30 minuta.
[tj. onoliko koliko je potrebno da grasak i meso budu mekani - probajte s vremena na vreme ]
Pred kraj (a posle zaprske), dodati 1/3 kasikice mirodjije.
***[ i iseckani cen belog luka, ako ga niste dodali na pocetku]
Licno volim kada je grasak gusci bas kao ovaj na slici, a ako neko voli vise corbice moze dodati vise vode.
Na samom kraju se dodaje zaprska:
1 veca kasika brasna se proprzi na 3 kasiske ulja i doda se 1 kasicica aleve paprike.
Ili
1 veca kasika brasna se promesa sa 1 kasicicom secera i doda u pola solje mlake vode.
Mozete posluziti grasak sa krompir pireom i uz svezu salatu.
Zelim Vam prijatan rucak i .. ne zaboravite da poljubite dragog i decicu ;)
Pozdravljam vas sa Akropolisa. Uzivajte u zivotu ! |
Odlican recept, spremala sam danas i super mi je ispalo!
OdgovoriIzbriši