Proizvodjac je iz Bugaske.
Moja prva sarma |
Na Kritu ne postoji tradicija kiseljenja kupusa i kuhinja je u mnogo cemu razlicita od nase.
Kricani jedu dosta mesa koje se pripremaju u rerni ili na mnogoo ulja, kao i zuti, tvrdi sir, ali i mnogo salate od raznovrsnog povrca i travki i naravno masline.
Na kritu se pije vino, uglavnom belo i raki.
Nase kiselo mleko ili pavlaka [ zavisi od proizvodjaca] je u Grckoj ono sto zovu jogurtom.
Jogurt kao nas sam pronasla u supermarketu a proizvodi ga MEVGAL [ΜΕΒΓΑΛ] . Pakuje se u plasticnim flasama i ime mu je αριάωι.
No, da predjem na recept za sarmu.
Sarma |
Sastojci potrebni za sarmu |
1kg listovi kupusa [ iz tegle] ili 1 glavica kiselog kupusa
1/2 velike solje pirinca
2 glavice crnog luka [ osrednje]
1 sargarepa [ne mora]
1 krompir [ne mora]
suvo meso ili [nesto kao prsuta ako u vasem delu sveta nema suvog mesa]
slanina
ulje [za no serpe]
so, vegeta, biber [po zelji]
Zaprska:
1 kasika brasna
1 kasika aleve paprike i ulje
Priprema:
Probajte malo kupusa kako bi procenili koliko je slan i kiseo.
Listove kupusa operite u hladnoj vodi [pocesmom] ili ako je kupus suvise slan - potopite u vodi da odstoji i da voda "izvuce" suvisnu so.
Ostavite ostecene listove ili male listove kupusa za dno serpe i jedan / dva veca da poklopite sarmu u loncu.
Pripremljeni sastojci za sarmu |
Iseckajte sitno luk [ja to radim blenderom].
Izrednajte sargarepu i krompir.
Ako koristite suvo meso, kratko ga probarite kako bi se skinule necistoce zatim ga properite pod malzom vode.
Sipajte ulje u serpu, toliko a prekrije dno i ugrejte ma srednjoj vatri.
Luk, veegeta i kasicica vegete na ulju |
Kada se ulje ugreje dodajte luka i u poklopljenoj serpi, proprzite ga tako da bude providan. Promesajte povremeno i ako je potrebno dodajte vrlo malo vode da ne zagori.
Na polovini mu dodajte sargarepe,
Pri kraju dodate kasikicu vegete, promeste i ostavite da se przi jos oko 2 minuta , zatim dodajte pirinac i malo vode da ne bi izgorelo.
NA TIHOJ VATRI [1.5 od 3]
Kada pirinac malo nabubri dodati meso u serpu, odati zacine [so, vegeta, biber] i sve dobro promesati. Doliti malo vode i kuvati dok meso ne promeni boju.
Kako bi meso bilo rastresito, treba ga cesce promesati i vrhom varljace razbijati grudvice.
Luk, sargarepa, prirnac na ulju |
p.s. mozete prvo staviti meso u luk i sargarepu da se proprzi, a zatim u to dodati pririnac.
Luk, sargarepa, prirnac, krompir, mleveni meso na ulju |
Kada je smesa za punjenje [ iz lonca] gotova [meso je promenilo boju ] ostavite da se malo prohladi, kako bi mogli da ga drzite u ruci prilikom uvijanja.
Za to vreme mozete da pripremite listove kiselog kupusa.
Prvo nozem istanjite zilu na sredini lista [ako pravite vece sarme i koristite ceo list za jednu].
Ovo je potrebno kako ne bi odmotavale.
Ovako:
Istanjiti zilu na listu kupusa |
Ako zelite manje sarmice, vi podelite svaki list na pola i odstranite zilu.
Ovako:Podeliti veci list kupusa i odstraniti zilu |
Vodite racuna da ne ostetite listove.
Prelazimo na zamotavanje sarme.
Rasirite list kupusa na dasci. Supenom kasikom zahvatite nadev blize vrhu ili dnu lista.
Supenu kasiku nadeva postaviti na kraj lista |
Savijte vrh blizi nadevu ka unutra.
Uviti vrh lista ka unutra |
Savijte levu i desnu strani lista ka unutra.
Saviti levu stranu ka unutra |
Saviti levu stranu ka unutra |
Rolati sarmu dok ne ostane mali vrh koji gurnete prtom u sarmu i tako je zatvorite |
Savijena sarma |
Na dno serpe naspite ulja i poredjate sitnije seckane listove kupusa [ obavezno!] i tanko isrezanu prsutu ili komadice suvog mesa, a zatim redjajte uvijene sarmice u krug , tako da vam na gore budu okrenuta cela strana, a ne ona na kojoj su prevoji i dobro ih zbijte i ususkajte, bez mesta koje ce im omoguciti da se otvore.
Medju sarmicama stavite suvo meso i slaninu u prvom, drugom redu.Redjanje sarmica u loncu |
Poklopiti poredjane sarme u loncu sa listom kupusa |
Pojacajte malo vatru [2 od 3]
Dodati vodu i poklopiti sarmu sa tanjirom |
Tokom kuvanja proverite da li ima dovoljno tecnosti i dodajte ako je siparila.
Nakon 2.5/3 sata izvaditi pazljivo [da se ne opecete] tanjir iz lonca i
Sarma nakon 3 sata kuvanja na tihoj vatri |
A) mozete napraviti zaprsku i zavrsiti sarmu
Zaprska:
4 kasike ulja zagrejati na tihoj vatri i dodati 1 varljacu brasna uz neprestano mesanje. Kada brasno dobije malo zuckastu boju dodati kasiku aleve paprike uz nepestano mesanje.
Zaprska je gotova kada je zagasito crvenkaste boje [ nakon par minuta], pazite da ne potamni suvise.
Ako potamni - napravite novu.
Tako pripremljenu zaprsku pospite ravnomerno po sarmi u loncu [ja sam ciljala izmedju sarmi] i protresite lonac da se ravnomernije rasporedi.
Ostavite jos 5 minuta da se krcka. Iskljucite rignlu i ostavite lonac na njoj dok se ne ohladi.
B) izruciti sarmu u tepsiju i zaprziti je u rerni
Sarma nakon kuvanja u loncu izrucena u tepsiju |
Izrucite sarme u tepsiju.
Napravite zaprsku.
Zaprska:
4 kasike ulja zagrejati na tihoj vatri i dodati 1 varljacu brasna uz neprestano mesanje. Kada brasno dobije malo zuckastu boju dodati kasiku aleve paprike uz nepestano mesanje.
Zaprska je gotova kada je zagasito crvenkaste boje [ nakon par minuta], pazite da ne potamni suvise.
Ako potamni - napravite novu.
Tako pripremljenu zaprsku pospite ravnomerno po sarmi u tepsiji [ja sam ciljala izmedju sarmi] i protresite lonac da se ravnomernije rasporedi.
Ako nema vode [ili je preostalo malo iz serpe] u tepsiji dodajte je ali vrlo malo.
Dodati vodu,preliti zarpskom i protresti. |
Zapecena sarma u rerni |
Posto sam sada prvi put pravila sarme nisam se usudila da ih pripremam odmah i direktno u rerni, pre svega jer nemam zemljanu posudu, a nekako mi se cini da je bas ona potrebna za to, kao i sporet na drva.
Kada nabavim zemljanu posudu svakako cu probati pa cu napisati recept.
** Sarme mozete i zamrznuti, pa ih kasnije kada nemate vremena da pripremate rucak izvaditi i podgrejati.
Zelim vam prijatan rucak.
Pozdrav iz Vrnjacke Banje
Folklor nasih ljudi koji zive u Svedskoj u centru Vrnjacke Banje: Srpske narodne igre |
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!