Proizvodjac je iz Bugaske.
![]() |
Moja prva sarma |
Na Kritu ne postoji tradicija kiseljenja kupusa i kuhinja je u mnogo cemu razlicita od nase.
Kricani jedu dosta mesa koje se pripremaju u rerni ili na mnogoo ulja, kao i zuti, tvrdi sir, ali i mnogo salate od raznovrsnog povrca i travki i naravno masline.
Na kritu se pije vino, uglavnom belo i raki.
Nase kiselo mleko ili pavlaka [ zavisi od proizvodjaca] je u Grckoj ono sto zovu jogurtom.
Jogurt kao nas sam pronasla u supermarketu a proizvodi ga MEVGAL [ΜΕΒΓΑΛ] . Pakuje se u plasticnim flasama i ime mu je αριάωι.
No, da predjem na recept za sarmu.
![]() |
Sarma |
![]() |
Sastojci potrebni za sarmu |
1kg listovi kupusa [ iz tegle] ili 1 glavica kiselog kupusa
1/2 velike solje pirinca
2 glavice crnog luka [ osrednje]
1 sargarepa [ne mora]
1 krompir [ne mora]
suvo meso ili [nesto kao prsuta ako u vasem delu sveta nema suvog mesa]
slanina
ulje [za no serpe]
so, vegeta, biber [po zelji]
Zaprska:
1 kasika brasna
1 kasika aleve paprike i ulje
Priprema:
Probajte malo kupusa kako bi procenili koliko je slan i kiseo.
Listove kupusa operite u hladnoj vodi [pocesmom] ili ako je kupus suvise slan - potopite u vodi da odstoji i da voda "izvuce" suvisnu so.
Ostavite ostecene listove ili male listove kupusa za dno serpe i jedan / dva veca da poklopite sarmu u loncu.
![]() |
Pripremljeni sastojci za sarmu |
Iseckajte sitno luk [ja to radim blenderom].
Izrednajte sargarepu i krompir.
Ako koristite suvo meso, kratko ga probarite kako bi se skinule necistoce zatim ga properite pod malzom vode.
Sipajte ulje u serpu, toliko a prekrije dno i ugrejte ma srednjoj vatri.
![]() |
Luk, veegeta i kasicica vegete na ulju |
Kada se ulje ugreje dodajte luka i u poklopljenoj serpi, proprzite ga tako da bude providan. Promesajte povremeno i ako je potrebno dodajte vrlo malo vode da ne zagori.
Na polovini mu dodajte sargarepe,
Pri kraju dodate kasikicu vegete, promeste i ostavite da se przi jos oko 2 minuta , zatim dodajte pirinac i malo vode da ne bi izgorelo.
NA TIHOJ VATRI [1.5 od 3]
Kada pirinac malo nabubri dodati meso u serpu, odati zacine [so, vegeta, biber] i sve dobro promesati. Doliti malo vode i kuvati dok meso ne promeni boju.
Kako bi meso bilo rastresito, treba ga cesce promesati i vrhom varljace razbijati grudvice.
![]() |
Luk, sargarepa, prirnac na ulju |
p.s. mozete prvo staviti meso u luk i sargarepu da se proprzi, a zatim u to dodati pririnac.
![]() |
Luk, sargarepa, prirnac, krompir, mleveni meso na ulju |
Kada je smesa za punjenje [ iz lonca] gotova [meso je promenilo boju ] ostavite da se malo prohladi, kako bi mogli da ga drzite u ruci prilikom uvijanja.
Za to vreme mozete da pripremite listove kiselog kupusa.
Prvo nozem istanjite zilu na sredini lista [ako pravite vece sarme i koristite ceo list za jednu].
Ovo je potrebno kako ne bi odmotavale.
Ovako:
![]() |
Istanjiti zilu na listu kupusa |
Ako zelite manje sarmice, vi podelite svaki list na pola i odstranite zilu.
Ovako:![]() |
Podeliti veci list kupusa i odstraniti zilu |
Vodite racuna da ne ostetite listove.
Prelazimo na zamotavanje sarme.
Rasirite list kupusa na dasci. Supenom kasikom zahvatite nadev blize vrhu ili dnu lista.
![]() |
Supenu kasiku nadeva postaviti na kraj lista |
Savijte vrh blizi nadevu ka unutra.
![]() |
Uviti vrh lista ka unutra |
Savijte levu i desnu strani lista ka unutra.
![]() |
Saviti levu stranu ka unutra |
![]() |
Saviti levu stranu ka unutra |
![]() |
Rolati sarmu dok ne ostane mali vrh koji gurnete prtom u sarmu i tako je zatvorite |
![]() |
Savijena sarma |
Na dno serpe naspite ulja i poredjate sitnije seckane listove kupusa [ obavezno!] i tanko isrezanu prsutu ili komadice suvog mesa, a zatim redjajte uvijene sarmice u krug , tako da vam na gore budu okrenuta cela strana, a ne ona na kojoj su prevoji i dobro ih zbijte i ususkajte, bez mesta koje ce im omoguciti da se otvore.
Medju sarmicama stavite suvo meso i slaninu u prvom, drugom redu.![]() |
Redjanje sarmica u loncu |
![]() |
Poklopiti poredjane sarme u loncu sa listom kupusa |
Pojacajte malo vatru [2 od 3]
![]() |
Dodati vodu i poklopiti sarmu sa tanjirom |
Tokom kuvanja proverite da li ima dovoljno tecnosti i dodajte ako je siparila.
Nakon 2.5/3 sata izvaditi pazljivo [da se ne opecete] tanjir iz lonca i
![]() |
Sarma nakon 3 sata kuvanja na tihoj vatri |
A) mozete napraviti zaprsku i zavrsiti sarmu
Zaprska:
4 kasike ulja zagrejati na tihoj vatri i dodati 1 varljacu brasna uz neprestano mesanje. Kada brasno dobije malo zuckastu boju dodati kasiku aleve paprike uz nepestano mesanje.
Zaprska je gotova kada je zagasito crvenkaste boje [ nakon par minuta], pazite da ne potamni suvise.
Ako potamni - napravite novu.
Tako pripremljenu zaprsku pospite ravnomerno po sarmi u loncu [ja sam ciljala izmedju sarmi] i protresite lonac da se ravnomernije rasporedi.
Ostavite jos 5 minuta da se krcka. Iskljucite rignlu i ostavite lonac na njoj dok se ne ohladi.
B) izruciti sarmu u tepsiju i zaprziti je u rerni
![]() |
Sarma nakon kuvanja u loncu izrucena u tepsiju |
Izrucite sarme u tepsiju.
Napravite zaprsku.
Zaprska:
4 kasike ulja zagrejati na tihoj vatri i dodati 1 varljacu brasna uz neprestano mesanje. Kada brasno dobije malo zuckastu boju dodati kasiku aleve paprike uz nepestano mesanje.
Zaprska je gotova kada je zagasito crvenkaste boje [ nakon par minuta], pazite da ne potamni suvise.
Ako potamni - napravite novu.
Tako pripremljenu zaprsku pospite ravnomerno po sarmi u tepsiji [ja sam ciljala izmedju sarmi] i protresite lonac da se ravnomernije rasporedi.
Ako nema vode [ili je preostalo malo iz serpe] u tepsiji dodajte je ali vrlo malo.
![]() |
Dodati vodu,preliti zarpskom i protresti. |
![]() |
Zapecena sarma u rerni |
Posto sam sada prvi put pravila sarme nisam se usudila da ih pripremam odmah i direktno u rerni, pre svega jer nemam zemljanu posudu, a nekako mi se cini da je bas ona potrebna za to, kao i sporet na drva.
Kada nabavim zemljanu posudu svakako cu probati pa cu napisati recept.
** Sarme mozete i zamrznuti, pa ih kasnije kada nemate vremena da pripremate rucak izvaditi i podgrejati.
Zelim vam prijatan rucak.
Pozdrav iz Vrnjacke Banje
![]() |
Folklor nasih ljudi koji zive u Svedskoj u centru Vrnjacke Banje: Srpske narodne igre |
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!