Pages

Recept: Đuvec bez krompira

Recept: Djuvec

by Mira Vujic
Ovo jelo je veoma jednostavno, mozete ga praviti bilo kada u toku godine!

Recept: Pogačice sa čvarcima


by Mira Vujić

Ove lepe pogačice/kiflice pravi moja prija za skoro svako naše druženje

Pletenje: Besplatne mustre [sheme] za pončo i kape. Gratis - recept, za šumadijski čaj

Sumadijski caj se, inace, kuva od razblazene prepecenice ili
meke sljivovice, kojoj kao se kao zacin dodaju karanfilici uz
malo secera. U stara vremena, dok smo se grejali drvima, kocke
secera za sumadijski caj hvatale su se uzarenim masicama i
cvrceci topile u kuvanu rakiju.
   ...
   Jos nisam video da je nekoga ko pije sumadijski caj i jede
beli luk uhvatio grip. Bacili naprosto crkavaju vec na ulazu u
kafanu!
   Uzgred, nikada mi nije jasno zbog cega se smatra da beli
luk smrdi i da je covek iz cijih se usta oseca njegov zadah,
nepristojan? Mislim da je to samo stvar dogovora. Zbog cega bi,
na primer, mentol mirisao, a cesnjak, koji nam raste tu odmah
pokraj nas, smrdeo? Ako se dogovorimo da to bude prijatan i
otmen miris (mozda, putem opsteg referenduma), pravicemo od
belog luka i parfeme, koji ce istovremeno razgoniti i razno-
razne bolestine, da ne spominjemo uroke, sto danasnji, inace
preskupi, mirisi ni izdaleka nisu u stanju. Jer, ako se
ljubavnici dogovore da uvece jedu beli luk, oni jedno  drugome
ne smrde, posto se mirisu-potiru! Sto ga ostali nisu jeli -
ko im je kriv?
Momo Kapor
A uz šumadisjki čaj nekako se slaže prelo, a na prelu se plete ... možda baš pončo.

Pončo je za mene nezaobilazni komad odeće u svako godišnje doba.
Ovde je nekoliko linkova sa kojih možete skinuti [nekad u .PDF, nekad kopirajte u Word dokument] uputstvo za štrikanje/pletenje Ponča.

Recept: Salata od slatkog kupusa


Uzmita lepu cvrstu glavicu svezeg kupusa. 
Ostrim nozem je prepolovite, a moze i na cetvrtinu!
 Kupus izrendajte na rendu (strana za jabuke - krupnije), posolite, zakiselite, a ko voli moze sasvim malo da doda secera
Servirajte uz peceno ili pohovano meso.

Recept: Govedina na francuski nacin


Ja sam ovaj recept malo izmenila i prilagodila svom ukusu i nacinu kuvanja!

Recept: Pita sa višnjama


PITA SA VISNJAMA by Mira Vujic

Za ovaj kolac ne znam tacne mere
pripremite: 
teglu od 2l ociscenih (iscepanih) visanja pripremljenih za zimu,
ulje za mazanje pleha i posipanje kora (oko 1,5 dcl),
oko 200 grama Kristal secera,
oko 200 grama griza,
500 grama tankih kora i
sitan secer (prah) za posipanje gotovih kolaca.

Recept: Višnje u tegli, za zimu [zimnica]

by Mira Vujic

Potrebno:

5 kgr visanja ociscenih
1 kesica konzervansa (5 grama)
1 kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasika vode

Međunarodna nedelja knjige 2013 i uspomena na nas

Međunarodna nedelja knjige -  treće nedelje u septembru.
Nisam uspela da pronađem informacije o ovom događaji na nekom od zvaničnih sajtova, ali sam pronasla podatke na društvenim mrežama od prošle godine (ista rečenica koja poziva na akciju). 
Međutim lavina rečenica, koju je  neko pokrenuo, me je dirnula i izgledala mi je kao sjajan način da se proslave reči.
Ne znam zašto baš 52, strana i 5 red, ali prihvatili smo to kao pravilo.


Drugarica iz osnovne škole, Svetlana Dimovski, (neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je postavila poruku na moj Facebook profil, i sinula mi je ideja da sakupim rečenice i da zajedno napravimo priču, drugarica iz gimanzije i iz Ateljea mladih, Danica Vilicevic,(neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je prihvatila. Mira Vujić je postavila na stranicu Pančevci na FB i moji FB prijatljei su se priključili... Napisali smo priču. 

Ovako je glasio poziv:

Ruski jezik: Kako čitati i slušati - 10 odličnih sajtova [3]

Nakon pređenog gradiva  i konstantnog vraćanja na isti, krenuh dalje  sa učenjem.
Čitanje 1
Čitanje 2 i 
Intonacija (od 16. do 24. lekcije)

Ruski jezik: Kako citati i slusati

Pošto sam shvatila u uglavnom zapamtila navedena pravila čitanja, želim da pređem na slušanje teksta, a zatim čitanje istog. Osim toga zatvorim oči i slušam  tekst, da vidim mogu li da ga razumem, jer kao što sam rekla ranije, imam problem kada slušam Ruse dok mi nešto pričaju, jer ih gotovo ništa ne razumem, pričaju brzo i kako ja samostalno učim, uho mi se još uvek nije naviklo da prepozna reči.
Kod čitanja je drugačije - pošto su reči pisane veoma slično (za mene)  lako mi je da čitam i da prevedem, ali kada treba da prevedem ono što čujem? E... treba da se vežba a a.

Pronašla sam nekoliko sajtova sa tekstovima koje prate audio zapisi i vežbala čitanje, slušanje i prevod.

Recept: Domaća supa (kokošja, juneća), knedle od griza, rezanci za supu i tarana


S U P A moze biti od junećeg, kokošijeg, ili mešanog mesa. Supa se mora kuvati na umerenoj vatri sve dok meso ne bude mekano kao zelen i krompir.

Recept: Bečka - pohovana šnicla

by Mira Vujić
Ovaj recept budi sećanja na porodične nedeljne ručkove, bučne i razdragane.. nekada davno , uz domacu pileću supicu, kormpir pire i crveni sos i obavezan Politikin zabavnik na stolu naslonjen na hleb ... kod Baba Stanimirke.. eh ..

Recept: Posni kolač - Zebra


by Mira Vujić

Šoljica na fotografiji je mera za potrebne sastojke za ovaj kolac koji se pravi danas, a obavezno jede sutradan!!!

Recept: Čorbast pasulj (2)

ČORBAST PASULJ (zuti i beli) by Mira Vujić

Posto se beli i žuti čorbast pasulj veoma slično kuvaju dacu recept za oba sa malim razlikama u napomeni!

Recept: Kupus sa flekicama (testom)

Recept: Kupus sa flekicama (testom)

 by Mira Vujić

"FLEKICE SA KUPUSOM" ovo je originalni naziv jela koji se najlepse priprema u selu Sakule.

Recept: Baklava sa makom

by Mira Vijuć

Recept: Baklava sa makom
Za ovaj ukusan kolac potrebno vam je:
750 grama tankih kora

Putovanja: Dolinom Drine / Travel: Drina Valley

House on Drina River  © Nenad Apostolovic
House on Drina River  © Nenad Apostolovic 
Day 1 of the road trip with my dad and a great friend of ours. This time as a 9 minute video. Enjoy! 
Nenad Apostolovic, Canada



Prvi dan ponovnog otkrivanja lepote zemlje nam Balkanske. Od Pančeva preko Beograda, Šapca, Loznice i Bajine Bašte do prelepe Tara planine.

Nenad Apostolovic: " Otrkio sam ljubav ka planinama, a ja ravnicar/prasinar? Ma, mnogo mi se dopalo, zeleno, cisto, bistro, neiskvareno ..."