Recept: Baklava trouglasta (iz ličnog iskustva)

Baklava - meni je izgledalo kao nemoguća misija.
Ali kako u belom svetu nema prijateljica kod kojih bi otišla da me mine želja za ovom poslasticom, bila sam prinuđena da se okušam ... pa kud puklo da puklo.

Uz budno praćenje komentara na Facebook-u i pomoc prijateljica ... uspeli smo ...

Hvala prijateljima još jednom se pokazalo - ništa bez dobrih prijatelja (dodala bih i veoma iskusnih) ...
Ovde je post na kome možete pročitati tok akcije i instrukcije
:)


Imala sam mali gaf ... pre pečenja sam u plehu polila baklave sa prelivom (voda, secer, limun tj. agdom) i zapitala se .. 

" Kako to da se baklava bari u vodi?  Zar se neće sećer karamelizirati za vreme pečenja!!! " 
Munjevitom akcijom oldivanja agde iz tepsije sam uspela da spasim baklavu ! 


Bila je ukusna i vrhunska !

E sada da ja Vama objasnim :) 

POTREBNO:
Za ovu kolicinu na slici

500gr tankih kora
350 gr oraha
100 gr šećera
200 gr prezli 
250 gr margarina
100 ml ulja


Mala solja suvog grozdja [moze, a ne mora]
Cimet [vrlo malo – moze, a ne mora]
1 limun za kraj [moze, a ne mora]

Za preliv:
1 limun
700 secera
800 ml vode [ ili manje videcete u opisu]

Vanilla [ako nemate ne mora] 

PRIPREMA:

1. Samleti 250 gr oraha, iseckati 100 gr. oraha (odokativnom metodom se meri) 

U samlevene orahe dodati 200 gr prezli i 100 gr šećera ( i malo cimeta ako volite).


2. Posudu sa margarinom staviti na srednju vatru, da se otopi.
Promešajte, s vremena na vreme. 
Pazite da vam ne zagori ili ne promeni boju, jer onda baklava ima gorak ukus. Ako ima pene kada se otopi margarin, skinite tu penu kašikom.
Kada se otopi margarin dodajte mu 100 ml ulja. Dobro promešajte i još koji minut ostavite na ringli.

3. Kore raširiti na radnoj površini izmeriti koliko traka može biti. Ja sam podelila na trake od po 9 cm ( merenje izvršeno lenjirom, sečenje kuhinjskim makazama - prethodno sterilisanim).



Sekla sam brzo i uvijala, jer sam se uspaničila da će se kore "ocmoljiti" na toploti. A u glavi haos, jer ne znam kao ću napraviti trouglove. Jer za  mene baklava nije baklava ako nije u trouglovima.. Šta ću ... takva sam vam ja ...

Onda sam izdvajala jednu po jednu traku.
Za svaki trougao idu po DVE trake!

TROUGLOVI

Prvu traku (isecite jednu stranu koja će biti pošetak zamotavanja u koso) premažete istopljenim margarinom (i uljem).



Na nju položite drugu traku i nju premažete istopljenim margarinom.
Prvo sam stavljala po malo margarina, a onda mi je instikt govorio da treba više - i stavljala sam više.

U ugao trake stavite mlevene orahe, tj onu smesu mleveni orasi + prezle+ šećer (više) i seckane orahe (manje).


I levi špicasti kraj smotate na desno i gore (s leva na desno gore po slici).


Onda sa desna (ćošak) na levo -gore i tako do kraja. S ćoška na suprotnu gornju stranu...

Višak sam prvo sekla....


A onda ukapirala da može i da se zalepi margarinom.


Tako su izgledale prve tri baklave. A onda sam pomislila da neće biti sočne i da će biti tanke.
Onda sam uprkos savetima rešila da ekperimentišem.

Svaki korak prevtranja sam premazivala trugao margarinom.
Dodala duž cele trake orahe. 




A nekima sa dodala i nekoliko grožđica. Kažu da može suvo grožđe da se isecka i doda u samlevene orahe.. ali moj mužić - pužić ne voli suvo grožđe u kolačima, pa nisam dodavala na ovaj način.


Premažite dno tepsije onim margarinom *i uljem.
Neiskusno sam poređala baklave u tepsiju. 
Kasnije - kada sam razmiljala o suštini života nakon pravljenaj bakalave, bejah razočarana.
Razočarana što, kao dobar matematičar, nisam zaključila da dva trugla poređana tako da duža stana leži uz drugu dužu stranu daje kvadrat ... što bi kao rezultat dalo lepo složene baklave ....
Čak sam i Slavicu pitala , da li mogu da ih pobacam jednu na drugu u plehu.. na šta je ona .. na trenutak užasnuto  napisala "NEEEE!". 
OK shvatila sam .. u jednom redu poređane baklave u plehu i to tako da četri trugla čine kvadrat.


AGDA (preliv)

Dok sam se bavila filozofijom pravljena trouglova - pristavih vodu i šećer u lonac.
Vode treba nasuti toliko da bude oko 1 cm iznad šećera. Topiti na srednjoj vatri uz povremeno mešanje.
Kada se sećer malo istopi, dodati jedan isceđeni limun. Dodala sam i jedan kolut limuna bez košpica.

Preliv agda ne treba da bude redak, niti gust, već kao siprup... ova mera sa 1 cm vode iznad - čini mi se kao odlična.
Gustinu možete proveriti i kada zagrabite kašikom agdu ... ako je kao voda onda treba jos malo šećera, ako je pregusta kao med onda treba još malo vode.
Kada se šećer istopi, dodajte i vanil šećer i promešajte. 


PEČENJE BAKLAVE

Pošto sam radosno poređala baklave sva ushićena - prosuh agdu po njima i ubacih u zagrejanu rernu. OU MAJ GAD!
Čitala sam komentare na FB .. kad mi se upali lampica ne tako sjajnog hemičara (bez kulinarskog iskusva)...
Zar se neće karamelizirati? I kao što rekoh .. a to možete i pročitati u dokumentu (tj komentarima) munjevo izvadih tepsiju i izbacih agdu iz tepsije...

Ne zam da li se ikome ovo desilo.. ali eto kao naravoučenije 

Zagrejte rernu na  190 stepeni i stavite tepsiju jedno 10/ 15 minuta da porumeni. Zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 30 minuta. Dok ne bude izgledala ovako 


Kada je gotova izvadite je iz rerne i ako je polivate vruću - onda preliv - agda treba da bude hladna. Ako prelivate hladnu baklavu, onda preliv, agda treba da bude vruća

Prelivanje nije samo prosuti agdu po baklavama( kao što bih ja uradila da nema prijatelja), već nalivati kutlačom prvo više.. pa sačekati da upije.. pa malo manje.. pa sačekati da upije ... pa opet preliti.. pa sačekati da upije ... 

Naravno  da  ne treba , ali sam ja prevrnula baklave da i gornji sloj upije bolje agdu.
Ponavlja ovo prevrtanje ne radite kod kuće!


Baklava je bolja što duže stoji, jer postaje sočnija i sočnija upijanjem više agde - ali kako je bila izvrsna .. ne mogu sa vama podeliti iskustvo zvano "Kako je ukusna baklava nakon 3 dana"... jedino mogu reći da treba da stoji jedan dan na hladnom i da je baš ukusnija drugog dana ...
Evo uhvatila sam je "iz profila" :) 


Ja ću ovakvu baklavu praviti još dugo , dugo . .. Znam da ima savršenijh i kulinatrski prefinjenijh recepata... ali meni je ovaj sasvim dobar ... jer je ova baklava naš onakva kakvu sam jela u detinjstvu kod Ramadana. 
Gosn Ramadan bio ponosan na mene - danas ! 



Prijatno I želim Vam Srećnu Novu 2014
Neka Vam donese puno ljubavi, smeha, zadovoljstva i avantura!





5 comments:

  1. OU MAJ GAD, kakva avantura! :) Draga, ti si mi vecita inspiracija. Moracu ovo da probam, a bas i nije najbolji trenutak jer sam juce pocela da pazim na kalorije...

    ReplyDelete
  2. xixixi uvek je najbolji trenutak za avanturu ! Samo napred - kalorije cemo da potrosimo dok djuskamo ... dolazi novogosnje vece! UZIVAJ!

    ReplyDelete
  3. Bravo,to je prava baklava,Takvu prave moje komsije goranci. Jedina razlika je sto oni prelivaju vrucu baklavu sa vrucim prelivom _ agdom.Pozdrav.

    ReplyDelete
  4. Baklava je odlična, spremam se da je napravim ponovo.
    Uzgred oznaka za gram je g, a gr je izraz u crtanim filmovima.
    Srdačan pozdrav, Nenad Milošević.

    ReplyDelete
  5. Bas ti hvala, cesto sam se pitala kako je prave i slucajno naleteh na tvoj blog, kad tamo BINGO!:)))) odoh da je napravim.

    ReplyDelete

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...