WEB notes: Kako da podesim blog ? [za početnike]

   U ovom postu ću vam približiti osnovna podešavanja bloga kao što je jezik, datum, vreme, naslov bloga, opis bloga, kometari ...

Ova podešavanja ćete retko menjati i zato je poželjno da ih uradite na samom početku, ako u vremenom poželite da ih promenite to je moguće u svakom trenutku.

Biće vam potrebno dvadesetak minuta  za podešavanja, ako čitate sva uputsva koja su odlično napisana u Blogger-u. Ja ću ovde navesti osnovne bitne korake, a vi ako imate dodatna pitanja, budite slobodni i pišite mi.
Uvek vas mogu sigurno uputiti na neku adresu na kojoj možete naći odgovarajući odgovor.
Ako ste apsolutni početnik odgovor na pitanje Kako da otvorim blog na Bloggeru možete naći OVDE i sve lekcije iz WEB notesa su OVDE 

Kako da dođem do svog bloga?

Prijavili ste se na svoj Google nalog i sada bi želeli da odete do svog bloga. 
Prvo što treba da uradite, je da odete na Blogger platformu, koja se nalazi na adresi www.blogger.com

Dolazite do strane sa vašim blogom ( ili blogovima, ako ih imate više).

Kako da podesim blog ? [za početnike]

Google se potrudio da zaista jasno objasni sve funkcije koje se nalaze na Blogger platformi. Ne zaboravite da su plava slova uvek link (veza) ka nekoj drzgoj stranici na kojoj se nalazi (u ovom slučaju) dodatno objašnjenje neke funkcije.

1. Na slici pod brojem jedan je funkcija Novi blog. Klikom na dugme - otvarate novi blog! Ne post! Ako već imate više blogova, onda će se svi pojaviti na ovoj stranici, te možete odabratia kome ćete pisati.

2. Klikom na ime bloga (Moj prvi blog - na slici)  ćete otići na stranicu na kojoj se nalaze sve funkicje za upravljanje blogom (kontrolna tabla).

3. Klikom na dugme Prikaži blog otvara se prozor u kome prikazuje blog onako kako ga vide posetioci. 

4. Kada kliknete na ikonicu sa dokumentom odlazite na listu svih postova. Kikom na strelicu otvara se lista (padajući meni) što je prečica do funkcije koja vam treba.

5. Kikom na ikonicu sa nacrtanom olovkom, automatski se otvara prozor u kome pišete novi post.

Sada kliknemo na Ime bloga (Moj prvi blog)  i otvara se kontrolna tabla na kojoj su sve funkcije preko kojih upravljamo (kontrolisemo, menjamo, podešavamo) blogom.

Krećemo od osnovne funkcije Podešavanja ( poslednja na listi levo). Klinemo i otvara se lista podešavanja bloga

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

Podfukcija Osnovno

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

*Uvek se možete vratiti izmeniti kasnije sva ova podešavanja.


Osnovna podešavanja nude:


- Sekcija Osnovno 

a) Promenu naslova bloga (ako izmenite naslov bloga - adresa bloga www.imebloga.blogspot.com se neće promeniti!).
Izmene se vrše klikom na reč Izmeni (slova plave boje). 
Kikom na Izmeni otvoriće se polje u kome napišete željeno ime bloga  i OBAVEZNO! kada zapišete kliknite na dugme Sačuvaj izmene.
* Uvek se možete vratiti izmeniti kasnije sve što poželite.

b) Opis bloga  - preporučujem da napišete jednu/dve rečenice u kojima ćete npr. opistai o čemu ćete pisati na blogu (teme vašeg bloga), kako bi upoznali posetioce o tome. 
Kikom na Izmeni otvoriće se polje u kome napišete opis i OBAVEZNO! kada zapišete kliknite na dugme Saičuvaj izmene.

- Sekcija Objavljivanje 

c) ... za sada ostaje nepormenjena. Odnosi se na adresu bloga (promenu adrese www.imebloga-promena.blogspot.com) ili ako kupite svoj domen prenos bloga ...

- Sekcija Dozvola

d) Ako želite da više osoba piše na blogu onda klikom na Dodaj autora i upisom email-a te osobe vi ćete je pozvati da piše (uredjuje) na vašem blogu. Ona će dobiti pozivni email i treba da potvrdi da želi da piše (uređuje) na vašem blogu.

e) Čitaoci bloga, je sekcija u kojoj mođete kontrolisati ko može videti vaš blog. Može biti Javni (da svi vide) Privatni - samo autor bloga (da samo vi vidite - što je odlično za apsolutne početnike koji se uče funcijama upravljanj blogom) i treća ponuđena Privatni - samo ovi čitaoci opcija je da možete dozvoliti tačno određenim čitaocima pristup postovima ! pozivom preko njihovog email-a- Oni ne mogu uređivati, već samo čitati blog!)

Podfunkcija Postovi i komentari

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

Dugmence sa znakom pitanja pored pojmova- daje jasan opis toga šta koji pojam podrazumeva. Preporuka je da pročitate ova kratka objašnjenja.

- Sekcija Postovi

a) Prikaži postove  - koliko postova će biti na glavnoj strani. (Kada posetilac dođe na blog, koliko će postova videti.) Možete podesiti koiko god želite da se vidi na prvoj strani, ali je preporuka, zbog lakseg učitavanja bloga i preglednisti da bude oko 7.
Možete da podesite da se prikazuje broj postova u npr. zadnjih 7 dana ili 7 zadnjih postova koje ste napisali. Preporuka je da podesite na 7 ili već koliko želite postova, ako ne pišete blog svaki dan.

b) Prikaz slika u Lightbox-u je funkcija koja omogućava (kada se aktivira odabirom opcije Da u padajućem meniju) da se klikom na sliku otvori novi prozor (Lightbox) u kome se mogu pregledati samo fotografije sa posta. Ovo je odlična opcija za putopisne blogove na primer ili one koji čija je tema fotografija.

- Sekcija Komentari

c) Lokacija komentara - u padajućem meniju (klikom na strelicu) daje opcije kojima određujete kako i gde će se videti (ili ne) kometari koje ostave posetioci, na vašem blogu. Da li će biti uključeni u blog (ispod posta), da li će biti na celoj strani, ili  će se otvarati poseban prozor ili će pak biti sakriveni, od očiju posetilaca. 
Dobro je dozvoliti komentare ispod postova (i to tako da  mogu ostali posetioci da vide ) ta opcija je automatski ukljucena otvaranjem bloga), jer se može videti interakcija sa čitaocima, možda neka dodatna informacija i slično. No, na vama je da odlučite koja vam opcija najviče odgovara. Vremenom je možete promeniti.

d) Ko može da komentariše  - jasno je ... Odlučite se za opciju koja vama odgovara.

e) Kontrola komentara - ostavlja mogućnost da imate kontrolu nad onim što se dešava na vašem blogu i u komentarima. 

Postavila sam prvo opciju - Samo registrovani korisnici i Uvek, ali kako sam nailazila na istu postvaku po nekim blogovima i baš se osećala bezveze kada je moj komentar ostajao na čekanju. Pri tome nisam bila sigurna da li će ikada biti objavljeni i da li ću i kada npr. dobiti odgovor na pitanje koje sam  postavila. Sve u svemu lično kroz sopstveno iskustvo sam zaključila da je bolje da dozvolim svima komentare na moje postove.  
Uvek mogu obrisati neprijatne i arogantne komentare (nadam se da ih neće biti), a ostali posetioci mogu slobodno da ostavljaju komentare bez obzira da li imaju ili nemaju Google nalog  - jer ih u suprotnom obeshrabrujem i pri samoj pomisli da moraju deset puita da kliknu samo da bi ostavili komentar. 
Uostalom i kao mi se desi da ne vidim komentar nekoliko dana, uvek se može naći neko ko bi mogao da odgovori na neko pitanje. 
S druge strane kontrolom komentara onemogućavate spamere da rade svoj posao - ali radije ću brisati spamerske komentare nego svojim čitaocima onemogućiti slobodno komentarisanje.

f) Još jedna opcija koja je za mene veoma iritantna je Prikaz verifikacije reči ili Captcha, za zaštitu od spama.  Blogger je uključio tu opciju automatski (Da) - te ako želite da je isključite, odlučte se za opciju Ne u padajućem meniju.
To su ona izobrličena slova koja iskaču ponegde, a koja uglavnom, jedva mogu da pročitam, pa se iznerviram na brzaka i često odustanem od željene akcije ...  

g) Prikaz povratnih veza - Prikaži opcija omogućava da će adresa vašeg bloga biti prikazana  uz vaše ime  kada budete komentarisali na nekom drugom blogu
Komentraisanjem na drugim blogovima, osim što stičete nova poznanstvai saznanja,  povećavate mogućnost da vas neko vidi i da poželi da dođe i na vaš blog, znači povećavate posećenost svog bloga ... 

h) Pruka sa obrascem za  komentare -  je polje u koje bi bilo lepo da ostavite pozdrav i znak zahvalnosti ili neku poruku posetiocima bloga koji su ostavili komentar na nekom od postova. Vaša poruka će automatski bi poslata onome ko je ostavio komentar.

Podfunkcija Mobilni uređaji i e-pošta

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

- Sekcija Mobilni uređaji

Nisam do sada koristila, te vam ne mogu reći nešto više od onoga što piše u objašnjenjima koja dobijete kada kliknete na rečenice koje su napisane plavim slovima. 

- Sekcija Adresa e-pošte

j) Postavljanje e-poštom omogućava da postavite post na blog, bez ulaženja u Blogger. Blogger je automatski napravio  e-mail adresu namenjenu za ovakvu akciju, ALI u prazno polje morate uneti neki tajnu  reč (simboli i slova) pre nego što napravite taj e-mail na koji ćete slati postove. Ti postovi se mogu automatski postaviti (ako odaberete opciju Objavi e-poruku odmah) ili sačuvati pa kasnije objaviti, a možete sve ovo i onemogućiti klikom na opciju Onemogući.

k) E-poruka obaveštavanja o komentarima - automatski ćete biti obavešteni ako je neko ostavio komentar  - Blogger će vam poslati obaveštenje. 
Možete dodati još osoba, ako želite da i oni budu obavešteni o tome ( korisna opcija ako više ljudi uređuje/piše na jednom blogu ili ako ste na odmoru daleko od inetrneta i blogovanja, a prijateji ostanu kod kuće da zalivaju cveće na vašoj terasi i provere da li je pristigao neki komentar na blogu ...)

l) Slanje postova e-poštom -  je mogućnost da pošaljete automatski taze post, svež, tek izašao iz vaše blogerske kuhinje, na maksimalno 10 e-mail adresa, odvojenih zarezom, koje ste odabrali i uneli u ovo polje.

Podfunkcija Jezik i formatiranje

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

-  Sekcija Jezik 

m) ... u padajućem meniju (otvara se klikom na strelicu) odaberete jezik na kome će biti napisane opšte stvari kao npr. datum, blog arhiva i slično.
Jezik kojim ćete pisati post birate na svom računaru
Jezik u kome će vam se prikativati kontrolna tabla podešavate na Google nalogu.
Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja
- Sekcija Oblikovanje

n) Vremenska zona  - u padajućem meniju (klik na strelicu) odaberite vašu vremensku zonu, kako bi vreme objavljivanja posta bilo tačno (ako vam je važno).

o) Oblik zaglavlja datuma - u padajučem meniju odaberite kako želite da izgeda forma datuma objave posta.

p) Format vremenske oznake  - u padajućem meniju odaberite formu za vreme.

r) Format vremenske oznake kometara - birate formu u kojoj će se pojavljivati datum pored komentara.

 Podfunkcija Podešavanje pretrage 

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

- Sekcija Metaoznake

s) OpisOBAVEZNO! upišite opis vašeg bloga. Pri tome vodite računa da u rečenici od maksimalno 150 znakova bude ključnih reči. Ključne reči su one po kojima će Google pretraživač pronalaziti vaš blog.
U primeru na slici jasno kazem da se radi o Receptima i o maslinovom ulju. Te tako povećavam mogućnost da kada neko na netu traži neki recpet ili nesto sa maslinovim uljem - Google prikaže i moj blog ... O ključnim rečima ću ipak, pisati dosta toga.. za sada napičite jasnu rečenicu sa onim rečima kojima bi opisali temu svog bloga... Ne morate zamršeno pisati jer su te reči namenjene i kompjuterskom programu i korisnicima koji jasno upisuju fraze kada pretražuju Net...

Sekcije Greške i preusmeravanja kao i Popisivači i indeksiranje su nešto naprednije i neću ih sada objašnjavati i bez njega će vaš blog dobro funcionisati. Klikom na znak pitanja dobićete kratko objašnjenje svakog podešavanja.

Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

Sekcija Alati Bloga je na slici dole (na gornjoj se ne vidi -  tek kasnije videla, a da se ne bi ponovo logovala napravila sam sliku ekrana (Print Screen) svog bloga)
t) Ovde je data mogučnost da Uvezete blog (npr. sa Wordpress), Izvezete Blog (npr. na Wordpress) ili da Izbrišete Blog


Podešavanje bloga - funkcija Podešavanja

- Sekcija dozvoli fid (feed) bloga (Allow Blog Feed)

u) Odaberite Kompletno da bi distribuirali celi sadržaj svog ​​posta onima koji žele da ga na ovaj način prate. Preporuka 
Odaberite Do preskoka pokazati ceo sadržaj posta pre mesta gde se prekida post (ikonica koja liči na pocepanu stranicu na dve polovine - kasnije ću objasniti).
Odaberite Kratko da se prosledi  prvih 400 znakova vašeg posta. Preporuka 
Ako odaberete Ništa, vaš blog neće biti distribuiran i njegov sadržaj neće biti indeksiran od strane Google Blog Search-a.

Šta je fid (RSS)?

Fidovi, koji se nazivaju i RSS fidovi, XML ffidovdovi, distribuirani sadržaj ili Veb fidovi uključuju sadržaj koji se često ažurira a koji objavljuje Veb lokacija. 
Često se koriste za Veb lokacije sa vestima i blogovima, ali i za distribuciju drugih tipova digitalnog sadržaja, uključujući slike, audio datoteke ili video zapise. 
Na fid-ove se možete i pretplatiti da bi se automatski vršile provere da li postoje ispravke i da bi one bile preuzimane kako biste ih kasnije mogli pregledati. Pored toga, kada Veb isečak dodate na traku „Omiljene lokacije“, automatski ćete se pretplatiti na povezani fid.
Izvor: www.wondows.microsoft.com

Ako želite više da saznate o fidu (Feed) pričitajte OVDE
Još jedno objačnjenje možete pogledati OVDE

Video objašnjenje na engleskom -
Autor videa kaže: 
This part of my Blogger tutorial series is going to go over the settings that I recommend. All of these are up to you, it's your blog! I show all of the basics from being able to post from a mobile device or email to a little blurb about commenting.


Nadam se da sam vam makar malo pomogla. Ako je ostalo nekih nedoumica, molim vas da  postavite pitanja. Ako ste našli/napisali neko potpunije i/ili bolje objašnjenje bilo bi mi drago da podelite link sa nama - kako bi što bolje upoznali početnike sa svim "tajnama" blogovanja.  Ako mislite da postoji neko kome bi ovaj post pomogao - slobodno ga podelite sa drugarima. 

Do sledećeg čitanja uživajte u životu, a ja odoh u šetnju. 
Tatjana

p.s u poverenju monogo je lakše raditi nego opisati korake.. zato tastature u ruke i na blog :

18 comments:

 1. Bože Tanja, ne mogu sve da ispratim?! Mogu misliti kako je tebi bilo dok si sve ovo napravila?! :-) Moram to polako, jedno po jedno sve da ispregledam! Hvala na trudu! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Snezo, samo izgleda rogobatno. Sledi korake polako i dobro je sto se to uradi jednom na pocetku ... Nije toliko slozeno - vise treba vremena da se ovaj post procita, nego da se ovi koraci primene :)

   Delete
 2. Replies
  1. Hvala Vesna.
   Jos vise vam zahvaljejm sto ste ostavili komentar i otkrili mi vas sjajan blog!
   Recepti su fenomenalni i eto imate jos jednog vernog pratioca - mene.

   Veliki pozdrav
   Tatjana

   Delete
 3. Naravno! Uspela sam da obrisem tvoj komentar na prici o bg!! Podešavajuci!! hahahahah!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Xixixix pa kako si uspela da ga obrises, kada jos nismo radili postavljanje i brisanje komentara :) vec samo podesavanje dozvole kada i ko moze da ih postavi i u kom obliu :)
   No, ne mari .. komentarisacu ja jos tvoje fantasticne price <3

   Delete
 4. Svaka čast... e da sam ovo imala prije... nekoliko dana...uh... bas je profesionalno odradjeno... pozdrav... Vanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanj, sve ove promene i podesavanja mozes uraditi i sada i kasnije i mnogo kasnije .. kada odlucis nesto da menjas.
   Nikada nije kasno :)
   p.s. odlican je tvoj blog http://vanjuska12.blogspot.gr/ iz Vanjine kuhinje... prbacu recepte ( kada se preselim) pa saljem slike

   Delete
 5. Hvala i vama na komentaru i citanju.
  Sve najbolje !

  ReplyDelete
 6. Replies
  1. Hvala! Imala sam preseljenje i nameravam da nastavim dalje sa tutorijalima. Sigurna sam da ce pomoci mnoima koji imaju sta da kazu i pokazu. Znam mnogo inovativnih i inetresantnih ljudi, kojima samo treba podsticaj da "izadju" u svet svojim blogom.
   Hvala na podrsci Miljko!
   Sve najbolje!

   Delete
 7. E LUTKO IMAM PROBLEM KADA OBJAVIM NOVI POST I U oznakama stavim gdje da se smjesti taj post uopste ga ne bude tamo samo se objavi u pocetnoj stranici a ne ondje gdje mu je mjesto kao npr ako pisem recept za kolace i objavim ne ide mi post tamo u odjeljak za kolace iako sam ga predhodno uputio oznakom na to

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ako sam dobro razumela želiš da imaš listu NAZIVA recepata najlakše je da
   1. napišeš regularan post na glavnoj strani [npr. CRVENI KUPUS SALATA],
   2. prekopiraš NAZIV posta na strani [ npr. SALATE]
   3. i onda na kopirani tekst CRVENI KUPUS SALATA - postavis link ka tom postu
   POSTAVLJANJE LINKA
   1. Otvoris tekst/sranicu/post/pricu CRVENI KUPUS SALTA i selektujes [prevuces misem da poplavi adresa stranice otprilike bi glasila ovako >>>
   http://recepti-balkana.blogspot.gr/crveni-kupus-salata.html
   2. otvoris stranicu salate
   3. napises naslov CRVENI KUPUS SALATA
   4. selektujes [ PREVUCES MISEM DA POPLAVI]
   4. kliknes onu ikonicu za LINK i otvori ti se polje da napises ADRESU [ ono sa http:// ....]
   5. otovri ti se novi prozor i u polje WEB ADRES kopiras adresu [http://recepti-balkana.blogspot.gr/crveni-kupus-salata.html]
   6. sacuvas
   Dobices stranicu koja ce izgledati [vremenom kako dodajes naslove] kao SADRZAJ knjige, sto je preglednije nego da nizez beskrajni tekst na stranici [ to niko nece pretrazivati!]
   Dakle dobices listu postova [ ovoga puta SALATE] i ko zeli da porciti nesto o CRVENI KUPUS SALATI kliknuce na naslov i otici na taj post/pricu/stranicu.
   Uh.. nadam se da sam pomogla, ovako na slepo.
   Javi mi ako imas podpitanja.
   Pozdrav i srecno blogovanje!


   Delete
 8. Jaooo , sve sam zaboravila ! Pre dve godine sam krenula sa blogovanjem i stala . E sad se setih da si napisala upustvo . Zaboravila sam i osnovne stvari . Uklopiti tekst i sliku pa beže reči na sve strane samo ne tamo gde treba . UHHH =D

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) i ja sam pocela da pisem detaljna uputstva pa me zivot odveo na neke druge strane :) na sve strane samo ne na Internet ... desavaa nam se to tako.. ali brzo se podsetimo .. sve je jednostavno .. ajmo na blogovanje :) pocinje kisni period :) xixixi

   Delete
 9. da li mogu da te angazujem da mi podesis blog za reklame, nista mi nije jasnooooo, poludecu sa adsensom i blogom? hehe

  ReplyDelete

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...