Gljiva Bukovača je ukusna i jestiva gljiva koja jača imunitet i odlično je pomoćno lekovito sredstvo.
Bukovača Pleurotus ostreatus
Bukovača, jedna je od onih izuzetno ukusnih gljiva koje možemo naći samonikle u prirodi, ali ih možemo i vrlo uspešno uzgajati. U svetu je poznata pod imenom šumska ostriga. Tokom zime je ugrožen naš imuni sistem. Javljaju se anemije, povišen holesterol i trigliceridi, lumbago i ukočenost udova. Priroda nam baš u pravo vreme poklanja gljivu koja će nam kao dijetetski dodatak pomoći da ublažimo ili otklonimo ove tegobe. To je naravno, bukovača. [Izvor ]
U Atini pola kilograma Bukovače košta 2,50 evra. Ta količina je dovoljna za četvoročlanu porodicu, jer se obično uz pohovanju Bukovaču na trpezi nađe i sos, salata, pire, rižoto ...
Lola Extra Virgin Olive Oil - bukovača i gusti grašak |
POTREBNO
0,5 kg gljive Bukovače
2 jaja
prezle
susam
šolja mleka
brašno
Maslinovo ulje Lola Extra Virgin Olive Oil
limun
PRIPREMA
Očistite pečurke od drški. Lično mi se više dopada da glavu Bukovače isečem na tanje trakice. Ako želite možete ih ostaviti cele. Pečurke ostavite u mleku pola sata. Kada ih izvadite iz mleka
Umutite dva jaja, dodajte im malo sol, po želji prezli i susama.
U drugi tanjir sipajte brašno.
Ugrejte ulje na jakoj vatri.
Prvo sam probala sa mnogo ulja, tako da su gljive plivale u njemu i nešto mi se nije dopalo, pa sam onda odlila i ostavila taman toliko ulja da pokrije dno tiganja i zahvati malo od gljive.
Umačite gljive u jaja sa susamom i prezlama, pa onda u brašno. Polažite ih u vruće ulje.
Sa gornje glatke strane pečurke mi se skida sloj jaja i brašna, pa sam u drugoj turi polagala prvo tu glatku stranu u ulje.
Pecite dok ne porumeni.
Kada porumene izvadite ih na tanjir sa kuhinjskim papirom, kako bi se višak ulja iscedio.
Posolite ih po ukusu.
Iscedite limun na pohovanu Bukovaču pri posluživanju.
Ako neke od sastojaka nemate -
evo recepta sa onim što ne mora da se upotrebi pri pohovanju.
0,5 kg gljive Bukovače
2 jaja
brašno
ulje
limun može, ne mora
prezle može, ne mora
susam može, ne mora
šolja mleka može, ne mora
Gračak bez mesa, pohovana gljiva Bukovača i Lola Extra Maslinovo Ulje Krit |
Juče sam ih jela uz grašak.
Recept Grašak bez mesa
Recept Grašak sa mesom
Ako imate neku sugestiju, molim da mi ostavite u kometarima... hvala.
Mašemo Vam, čika Milan, koji radi u zgradi ambasade i brine se o predivnom vrtu koji je sam uredio, u dvoristu, i ja ispred Ambasade Atini.
Γεια σας! |
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!