Kornfleks šišarke - brza, jednostavna, izdašna i meni jedna od omiljenih poslastica.
Potrebno:
5 kasika šećera
6 kasika meda
200 gr. čokolade za kuvanje
2 velike kašike kakao-a
250 gr margarina
375 (ili 320) Kornfleks pahuljica [Corn flakes]
150 gr. smokava (ili suvog grozdja) *može - ne mora
Paprine korpice za šišarke, da se ne bi lepile kasnije na tacnu.
Cediljka za limun (vidite slike dole) - za oblikovanje šišarki.
Ovaj fantastičan recept, sa zaista sjanim instrukcijama, sam pronašla na sajtu Kuvajmo Blogovski. Hvala !
Proces:
Iseckajte smokve (ili suvo groždje) onoliko sitno koliko želite i ostavite sa strane za kasnije.
U dublju šerpu staviti da se otopi šećer, na tihoj vatri. Kada postane providan dodati med.
Mešati dok se šećer i med ne sjedine.
Dodati margarin u šerpu. Promešati da se dobije ujednačena masa.
Dodati čokoladu, kakao i smokve. Promesati da se smesa sjedini.
Skloniti serpu sa vatre i dodati Kornfleks.
Dobro mesati da se sve sjedini i da sav kornfleks bude u čokoladi.
Ostaviti da se smesa u šerpi malo ohladi, jer ako budete formirali šišarke sa toplom smesom - sve će se raspadati (probala).
Prohlađenu smesu promešajte s vremena na vreme, kako se čokolada ne bi nataložila na dnu šerpe.
Uzmite cediljku za limun i kašikom u nju sipajte smesu. Dobro natrpajte cediljku i pritisnite da se sabije.
U papirnu korpicu izvrnite smesu iz cediljke.
Ja sam imala dve, jednu veću , jednu manju cediljku i probala sam sa obe. Na slici vidite veličine.
Više mi se dopada izgled šišarki sa manjom cediljkom, jer kolačići izgledaju baš kao šišarke, a sa većom izgledaju kao loptice.
Gotovo!
Stavite u frižider šišarke da se ohlade. Prijatno !
:) jao iz detinjstva :)
OdgovoriIzbriši