Moja durgarica Mira mi je dala recept za medenjake.
Jednostavno se prave i brzo peku.
Glazura za crtanje na medenjacima - se takođe jednostavno pravi, a crta se ... vremenom sve bolje i bolje...
MEDENACI:
300 gr mekog brašna
100 gr margarina / maslaca (otopljenog)
1 jaje (umutiti ga posebno, viljuškom)
100 gr šećera (može i braon šećer)
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
1/2 kašičica cimeta
1 kašičica đumbira melvenog
Jednostavno se prave i brzo peku.
Medenjaci za Novu godinu 2020. |
Prvi pokušaj čipkanih medenjaka |
Glazura za crtanje na medenjacima - se takođe jednostavno pravi, a crta se ... vremenom sve bolje i bolje...
MEDENACI:
300 gr mekog brašna
100 gr margarina / maslaca (otopljenog)
1 jaje (umutiti ga posebno, viljuškom)
100 gr šećera (može i braon šećer)
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
1/2 kašičica cimeta
1 kašičica đumbira melvenog
1/2 kašičice melevnog karanfilića / ne mora/
1 kapičica kaka /ne mora, ali ako želite tamnije kolačiće stavite/
(pola bočice ruma - ja dodajem)
4 kašičice meda
Dodavati postepeno svaki satojak i mešati, i zatim dobro mesiti da se sve sjedini.
Ostaviti u frižideru da odstoji testo par sati.
(pola bočice ruma - ja dodajem)
4 kašičice meda
Dodavati postepeno svaki satojak i mešati, i zatim dobro mesiti da se sve sjedini.
Ostaviti u frižideru da odstoji testo par sati.
/ Najbolje da prenoći u frižideru,umotano u providnu foliju. /
Ugrejati rernu na 180 stepeni.
Zatim ga na brašnjavoj podlozi razvući na debljinu od oko 4 mm i vaditi modlom kolačiće.
U plehu, sa papirom za pečenje poređati kolačiće, ali na razmaku debljine jednog prsta, da se ne zalepe jedan za drugi, jer će testo porasti i malo nabubriti.
Peći na 180 stepeni oko 10-ak minuta, dok ne promene boju, tj proverite koliko su pečeni - čakalicom.
Ne brinite ako su mekaniji u rerni jer će se stvrdnuti kada se ohlade.
Ja sam bila zabrinuta kada sam stavila ruma, mislila sam da su mekani zbog toga i onda sam ostavila da gotovo zagore ... kod druge ture sam izvadila samo kada sam zaklučila golim okom da su dobri i sve je bilo u redu... stvrdnuli su se kada su se ohladili)
KRALJEVSKA GLAZURA:
1 belance
200 gr šećera u prahu (prosejati)
2 kašike soka od limuna (iscediti)
Boja za hranu (po želji izdeliti izmućenu glazuru koliko boja koristite i u kojoj količini bi Vam koja boja trebala. Ja dodajem boju u prahu.
Ugrejati rernu na 180 stepeni.
Testo za medenjake |
U plehu, sa papirom za pečenje poređati kolačiće, ali na razmaku debljine jednog prsta, da se ne zalepe jedan za drugi, jer će testo porasti i malo nabubriti.
Peći na 180 stepeni oko 10-ak minuta, dok ne promene boju, tj proverite koliko su pečeni - čakalicom.
Medenjaci poređani na papiru, spremni za pečenje |
Ja sam bila zabrinuta kada sam stavila ruma, mislila sam da su mekani zbog toga i onda sam ostavila da gotovo zagore ... kod druge ture sam izvadila samo kada sam zaklučila golim okom da su dobri i sve je bilo u redu... stvrdnuli su se kada su se ohladili)
Ispečeni medenjaci |
KRALJEVSKA GLAZURA:
1 belance
200 gr šećera u prahu (prosejati)
2 kašike soka od limuna (iscediti)
Boja za hranu (po želji izdeliti izmućenu glazuru koliko boja koristite i u kojoj količini bi Vam koja boja trebala. Ja dodajem boju u prahu.
(p.s. Boje u prahu su jače, brže se suše, vodite računa da tečna boja razvodnjava gustinu glazure pa trebate dodati još popotrebi čećera u prahu i , po mom iskustvu, jako se sporo suši glazura na kolačićima. Bolje su BOJE U PRAHU!)
1 kašičica gistina (ne mora, ja dodajem)
KAKO SE PRAVI KRALJEVSKA GLAZURA:
1. Belance umutiti viljuškom
2. Dodavati kašiku po kašiku u vremenu od oko 7 - 10 minuta, dodavati, šećer u prahu i mešati lagano kašičicom.
3. Dodavati po malo limunovog soka uz mešanje kašičicom.
* Dodavati po malo gustina, ako ga imate i kao želite.
Podeliti glazuru u činijicama, na broj boja koje želite da korstite, a i za glazuru za .konturne linije.
Dodajte boju (ja u prahu) u svaku od činijica.
Ako je smesa gusta dodajte kašičicu vode, tako što ćete umočiti kašičicu u vodu i nastaviti da mešate, ponoviti sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Kolika gustina odgovara - to ćete uglavnom vremenom i iskustvom shvatiti. Za početak će biti dovoljno dobra, tj odlična, ako je uradite po receptu /* bez gustina.
Ako je smesa retka (a za konturne linije nam treba gušća glazura) onda dodajete po malo šećera u prahu dok ne dobijete onu gustinu koja Vam odgovara, uz mešanje.
1 kašičica gistina (ne mora, ja dodajem)
Kese punjene kraljevskom glazurom |
Novogodišnji medenjaci |
KAKO SE PRAVI KRALJEVSKA GLAZURA:
1. Belance umutiti viljuškom
2. Dodavati kašiku po kašiku u vremenu od oko 7 - 10 minuta, dodavati, šećer u prahu i mešati lagano kašičicom.
3. Dodavati po malo limunovog soka uz mešanje kašičicom.
* Dodavati po malo gustina, ako ga imate i kao želite.
Podeliti glazuru u činijicama, na broj boja koje želite da korstite, a i za glazuru za .konturne linije.
Dodajte boju (ja u prahu) u svaku od činijica.
Ako je smesa gusta dodajte kašičicu vode, tako što ćete umočiti kašičicu u vodu i nastaviti da mešate, ponoviti sve dok ne dobijete željenu gustinu.
Kolika gustina odgovara - to ćete uglavnom vremenom i iskustvom shvatiti. Za početak će biti dovoljno dobra, tj odlična, ako je uradite po receptu /* bez gustina.
Ako je smesa retka (a za konturne linije nam treba gušća glazura) onda dodajete po malo šećera u prahu dok ne dobijete onu gustinu koja Vam odgovara, uz mešanje.
* I boje su bolje, kada prenoće u frižideru.
KAKO NAPRAVITI ŠPRIC ZA GLAZURU OD KESE za zamrzivač:
Nemam špric, pa kraljevsku glazuru sipam u kese.
Pokušaću da objasnim kako.
U duboku čašu stavim jedan donji ćošak kese i punim kašikom sa glazurom, drugi ćošak i otvor kese ostaju izvan čaše.
Zatim vežem kesu, onaj deo koji viri iz čaše, gumicom za tegle dobro, da pri pritisku ne iscuri na spoljnu stranu.
Vrh u kome je boja se na vrhu iseče makazama, toliko da može glazura da curi, kada pritisnete kesu.
Kada se medenjaci ohlade
konturnom glazurom iscrtavate oblik crteža, ostavite da se osuši.
Kada se konture osuše, puniti površine bojom.
Kese sa kraljevskom glazurom podeljenje po bojama |
Prvo kontura, a zatim punjenje glazurom |
Nemam špric, pa kraljevsku glazuru sipam u kese.
Pokušaću da objasnim kako.
U duboku čašu stavim jedan donji ćošak kese i punim kašikom sa glazurom, drugi ćošak i otvor kese ostaju izvan čaše.
Zatim vežem kesu, onaj deo koji viri iz čaše, gumicom za tegle dobro, da pri pritisku ne iscuri na spoljnu stranu.
Vrh u kome je boja se na vrhu iseče makazama, toliko da može glazura da curi, kada pritisnete kesu.
Kada se medenjaci ohlade
konturnom glazurom iscrtavate oblik crteža, ostavite da se osuši.
Kada se konture osuše, puniti površine bojom.
Uživajte u čarolijama pripreme kolačića!
Evo još kolačića medenjaka za medena vremena
Kraljevska glazura na medenjacima |
Čipkani medenjak |
Novogodisnji medenjaci |
Novogodisnji medenjaci |
Čipkani medenjaci |
Medenjak 2020 |
Jedan deo medenjaka je gotov |
U procesu crtanja na medenjacima |
Jedno predivno zimsko veče i igra sa medenjacima |
Omiljeni medenjak ove godine |
Medenjaci 2019. |
Moji prvi medenjaci |
Moji prvi medenajci 2019. |
Izgledaju božanstveno i podsećaju me na detinjstvo
OdgovoriIzbrišihttps://novamustrica.rs/