Melomakarona - tradicionalni grčki božićni kolačići |
TESTO za Melomakarona:
550 gr brašna (dodati malo više po potrebi)
125 gr finog griza
6 gr praška za pecivo
125 ml maslinovog ulja
125 ml suncokretovog ulja
50 ml meda
100 grama šećera (može manje)
5 grama mlevenog cimeta
1/4 kašikice mlevenog karanfilića
1/4 kašikice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 kašikice ekstrakta vanile
2 kašikice kore od pomorandže
1/4 šolje konjaka (metaxa)
3/4 sveže isceđenog soka od pomorandže
1 kašikica sode bikarbone
SIRUP:
2 šolje šećera / ja stavljam 1 šolju jer mi je mnogo slatko sa 2
2 šolje meda
2 šolje vode
1 štapić cimeta
4-5 suvog karanfilića
1/2 iscedjeni limun
1-2 kriške limuna (po želji)
GARNIRUNG za posipanje:
1 šolja seckanih oraha (ne mlevenih, lepše je da su ima sitnih komadića)
1 mala kašikica cimeta
1/2 kašikice melevenog karanfilića
PRIPREMA
Sirup u loncu, pripremljeno testo, ispečeni kolačići |
TESTO - priprema:
Prosejano brašno, griz, sodu i prašak za pecivo pomešati u jednoj vangli.
U drugoj pomešati sve ostale sastojke za testo i dobro izmiksajte, pošto je tečno.
Miksati sve dok se ne počne zgušnjavati / oko 2 minuta/
Zatim izmiksanu smesu lagano dodavati u vanglu sa brašnom i mesiti.
Mesiti dok se smesa i brašno ne sjedine, ali ne predugo, da ne bi kolačići bili previše tvrdi.
Dovoljno je mesiti, toliko da smesa postane glatka, tj. da se sve lepo sjedini.
Uzimate lopticu /koliko stane u dlan/ testa napravite od nega dugulasti oblik i malo ga stisnete palce na sredini. Možete ga i istanjiti oklagijom, pa modlicama seci kolačiće raznih oblika.
U pleh stavite papir, a na njega ređate kolačiće
Zagrejete rernu na 175/180 stepeni.
Kolalići se peku dok ne požute.
Za to vreme pripremimo sirup i garnirung.
GARNIRUNG:
Pomešajte orahe, cimet, mleveni karanfilić.
Kolačiće ostavite da se natope sirupom |
SIRUP - priprema:
U velikom i širokom loncu dodajte sve sastojke sirupa.
Zagrejte na jakoj vatri.
Jednom kada počne da ključa, smanjite vatru (srednja) i neka se kuva 5 minuta.
* Nemojte mešati sirup. Dovoljno je samo protresti lonac nekoliko puta.
**Ako počne peniti, odstranite penu kašikom
Sirup prespite u prazan pleh.
Kada su kolaćiči gotovi, a siprup se malo prohladio /ne treba da bude vreo, ali nikako da bude hladan/ prvo stavite dno kolača da se natopi sirupom, a zatim malo duže vrh kolača / onaj udubljeni deo/ malo duže ili dok se ne ohlade / zavisi da li ima mesta u plehu za sve kolačiće odjednom.
Izvadite ohlađene kolačiće iz sirupa, okrenite ih na gornju stranu koja je udubljena i pospite garnirungom.
Ja ih ne cedim, već ostavim da se dobro natope sirupom, jer ih tako volimo. Ko ne voli, može ih ostaviti da se malo procede od sirupa, mada sami po sebi kolači sve lepo upiju i ništa ne curi sa njih, dok ih jedete.
Melomakarona tradicionalni grčki božićmi kolači su gotovi.
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά
Srećan Božić i sretna Nova godina.
Dobro zdravlje, ljubav u srcu i mir u duši
želim svima.
Tatjana
Možete me naći na Ladies Community na Facebook-u
ili na Ostrvo Krit stranici.
Hvala
Hvala
Srećno! |
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!