Uskrs: Farbanje uskršnjih jaja u lukovini
Ljuske od luka [crvenog - ako zelite ljubičasta jaja ili crnog - ako želite braon jaja] puna šaka na 4 jaja.
Sirće
So
Ulje
Voda
Travčice i cvetići koji će dati interesatnu šaru
Frabanje jaja u lukovini:
1. Jaja očistite od nečistoća krpicom natopljenom vodom i papirnim ubrusom.
2. Isečete parče najlon čarape [ dužine tolike da jaje može da stane u to parče]
3. Umočite jaje u vodu, i malo travčicu ili cvetić takođe umočite u vodu kako bi se lepo moglo prilepiti.
Travčica na jajetu |
Veličina iseckane čarape |
Dobro stegnite kako se travčica ne bi pomerala.
Počnite obmotavanje od travke i završite sa suprotne strane. |
Jaja spremna za bojenje u lukovini |
Postavite na dno šerpe lukovinu. Poređate jaja u prvi red.
Ponovo dodajte red lukovine [puna šaka lukovine na 4 jaja] i opet poređajte red jaja [ako je šerpa dovoljno duboka].
Kada ste dodali poslednji red jaja, poklopite ih sa redom lukovine.
Pri red lukovine i jaja u loncu. |
Ostavite da se kuva sat vremena [odnosno dok jaja ne prime odgovarajućuboju] na najtišoj vatri.
Nakon sat vremena [ili koliko bide potrebno] sklonite lonac sa ringle i sačekajte da se voda prohladi.
Onda izvadite jaja kašikom na paprini ubrus i sačekajte da se malo procede.
Zatim skinite čarapu sa jaja i odstranite travčicu.
Meni se neke travčice nisu skinule, sto je dalo jos zanimljiviji izgled jajetu.
Jaje nakon "oslobadjanja" iz čarape.
Premazite jaja uljem [natopljnom vaticom] i skinite dlačice od vate papirnim ubrusom.
Dekoriste korpicu.Uskrsnja jaja farbana u lukovini |
Želim Vam da praznike provedete u zdravlju, sreći i veselju!
Uskrs 2014 |
OBIČAJI ZA VASKRS
Farbanje uskrsnjih jaja: mermerna jaja
Ukrasavanje uskrsnjih jaja: salveta i belance
Uskrs: Mermerna jaja
Uskršnja jaja ukrašena na ovaj način su moja omiljena.
Dan pre farbanja, sam izvadila jaja iz frizidera i ostavila ih na sobnoj temperaturi, kako ne bi popucala pri barenju. Takodje pri barenju ukljucite ringlu na "najtišu vatru".
Možda je to tajna sto mi nijedno jaje nije popucalo [osim onog jednog sto mi je ispalo iz ruke]
...
Ujutru na Veliki Petak sam prošetala po okonim bastama i ubrala biljčice i travke za koje mi se učinilo da ce "dati" interesantu šaru pri farbanju jaja.
Frabanje Uskrsnjih jaja - MERMERNA i sarana travčicama:
Očistim jaja od nečistoca vodom sat vremena pre početka.
1. Iseckam na sitne kockice ljuske belog, crvenog i crnog luka.
2. Umocim jaje u vodu i uvaljam u kockice ljuski od luka.
Ako želim da mermerna jaja imaju i saru nekog cvetića ili travčice onda gledam da na jajetu bude manje ljuskica, kako bi cvetić dosao do izražaja.
Malo umočim i cvetic u vodu kako bi ostao prilepljen uz jaje i
3. uvijem dobro u najlon čarapu, pricvrstim i zavežem koncem krajeve parčeta čarape ili u džak [od krompira]
4. ovako oblozena jaja stavim da se kuvaju u hladnoj posoljenoj [2 kasikice] i sirce [4 kašike] na veoma niskoj temperaturi [1 od 3]
5. nakon što voda prokuljuča kuvam još 15 minuta,
6. izvadim jaja da se ohlade sa sve čarapom [ne vadim jaja iz čarape, jer proces ukrašavanja još nije gotov],
7. propremim boju,
[Boja koju sam kupila može da se rastvori i u hladnoj i u vrućoj vodi. Ja sam boju sipala u hladnu vodu i promešala i ubacila jaja i ostaviti dok ne dobiju željenu boju]
8. malo pritiskam paprinim ubrusom da se ne cedi boja, skinem čarapu i odvojim [papirom, pincetom, prstima] lukovice
Ne noktima, jer će se skinuti boja, odnosno ostaće linijice!
9. Vaticom natopljenom u ulje premažem jaja, obričem ih papirnim ubrusom da ne bi ostale dlačice od vate.
10. dekorišem korpicu, uživam u šarenilu i čekam nedelju
Hristos Vaskrse!
Usksr 2014 - Ove godine sam farbala i u zelenoj boji - divne su
OBIČAJI ZA VASKRS
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/obicaji-za-vaskrs.html
Farbanje uskrsnjih jaja u lukovini
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/farbanje-uskrsnjih-jaja-u-lukovini.html
Ukrasavanje uskrsnjih jaja: salveta i belance
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/ukrasavanje-uskrsnjih-jaja-salveta-i.html
Potreban materijal sam pripremila. |
1. Iseckam na sitne kockice ljuske belog, crvenog i crnog luka.
2. Umocim jaje u vodu i uvaljam u kockice ljuski od luka.
Ako želim da mermerna jaja imaju i saru nekog cvetića ili travčice onda gledam da na jajetu bude manje ljuskica, kako bi cvetić dosao do izražaja.
Malo umočim i cvetic u vodu kako bi ostao prilepljen uz jaje i
Iseckala ljusku crnog, crvenog i belog luka, pomesala. Jaje u vodu pa u ljusku. |
Moj Manoli drži jaje sa ljuskama u džaku od krompira |
Jaja u vodi sa solju i sirćetom. |
Ovako izgleda voda nakon kuvanja, jer je lukovica posila boju. |
Jaja izvaditi i ostaviti da se prohlade |
[Boja koju sam kupila može da se rastvori i u hladnoj i u vrućoj vodi. Ja sam boju sipala u hladnu vodu i promešala i ubacila jaja i ostaviti dok ne dobiju željenu boju]
U razmućenu boju sam dodala ona kuvana jaja i čekala sat vremena da bi bila bila jača. |
Ne noktima, jer će se skinuti boja, odnosno ostaće linijice!
Jaje nakon nakon skidanja carape/ dzaka. Ljuska od luka je ostala na jajetu. |
Hristos Vaskrse!
Uskrs 2013. Prvi put sam farbala jaja. |
OBIČAJI ZA VASKRS
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/obicaji-za-vaskrs.html
Farbanje uskrsnjih jaja u lukovini
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/farbanje-uskrsnjih-jaja-u-lukovini.html
Ukrasavanje uskrsnjih jaja: salveta i belance
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/ukrasavanje-uskrsnjih-jaja-salveta-i.html
Uksrs: OBIČAJI ZA VASKRS
PROTOĐAKON LjUBOMIR RANKOVIĆ
VERSKI OBIČAJI
Izvor: svetosavlje.org
photo: pakibitija.com |
Teodorova subota
U subotu prve nedelje Časnog posta, pada praznik svetog Velikomučenika Teodora Tirona. Toga dana se u pravoslavnim domovima kuva žito kao za slavu. Tako se slavi uspomena na jedan događaj iz prvih vekova hrišćanstva.
Naime, u vreme rimskog cara Julijana Apostate 362. godine, kada je bilo gonjenje hrišćana kao u vreme Nerona, naredi ovaj car da se sve namirnice po carigradskim pijacama i radnjama popršću krvlju od žrtvenih životinja, kako bi se hrišćani oskrnavili i ne bi mogli da se pričeste.
Međutim, sveti Teodor Tiron javi arhiepiskopu carigradskom Evdoksiju, da hrišćani Carigrada ne kupuju ništa od namirnica, nego da u svojim domovima, te nedelje kuvaju pšenično žito i mešaju sa medom, i to uzimaju umesto hrane. Hrišćani tako i urade, i dostojni se pričeste u nedelju Pravoslavlja. Kao uspomenu na taj događaj, u ovaj dan, domaćice kuvaju žito kao za slavu, i služe svoje ukućane i goste koji toga dana dođu u kuću.
Recept: Sarma od kiselog kupusa
Tumarajuci po supermarketu na Kritu naletela sam na listove kiselog kupusa u tegli.
Proizvodjac je iz Bugaske.
No, da predjem na recept za sarmu.
Proizvodjac je iz Bugaske.
Moja prva sarma |
Na Kritu ne postoji tradicija kiseljenja kupusa i kuhinja je u mnogo cemu razlicita od nase.
Kricani jedu dosta mesa koje se pripremaju u rerni ili na mnogoo ulja, kao i zuti, tvrdi sir, ali i mnogo salate od raznovrsnog povrca i travki i naravno masline.
Na kritu se pije vino, uglavnom belo i raki.
Nase kiselo mleko ili pavlaka [ zavisi od proizvodjaca] je u Grckoj ono sto zovu jogurtom.
Jogurt kao nas sam pronasla u supermarketu a proizvodi ga MEVGAL [ΜΕΒΓΑΛ] . Pakuje se u plasticnim flasama i ime mu je αριάωι.
No, da predjem na recept za sarmu.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)