Pletenje: Besplatne mustre [sheme] za pončo i kape. Gratis - recept, za šumadijski čaj

Sumadijski caj se, inace, kuva od razblazene prepecenice ili
meke sljivovice, kojoj kao se kao zacin dodaju karanfilici uz
malo secera. U stara vremena, dok smo se grejali drvima, kocke
secera za sumadijski caj hvatale su se uzarenim masicama i
cvrceci topile u kuvanu rakiju.
   ...
   Jos nisam video da je nekoga ko pije sumadijski caj i jede
beli luk uhvatio grip. Bacili naprosto crkavaju vec na ulazu u
kafanu!
   Uzgred, nikada mi nije jasno zbog cega se smatra da beli
luk smrdi i da je covek iz cijih se usta oseca njegov zadah,
nepristojan? Mislim da je to samo stvar dogovora. Zbog cega bi,
na primer, mentol mirisao, a cesnjak, koji nam raste tu odmah
pokraj nas, smrdeo? Ako se dogovorimo da to bude prijatan i
otmen miris (mozda, putem opsteg referenduma), pravicemo od
belog luka i parfeme, koji ce istovremeno razgoniti i razno-
razne bolestine, da ne spominjemo uroke, sto danasnji, inace
preskupi, mirisi ni izdaleka nisu u stanju. Jer, ako se
ljubavnici dogovore da uvece jedu beli luk, oni jedno  drugome
ne smrde, posto se mirisu-potiru! Sto ga ostali nisu jeli -
ko im je kriv?
Momo Kapor
A uz šumadisjki čaj nekako se slaže prelo, a na prelu se plete ... možda baš pončo.

Pončo je za mene nezaobilazni komad odeće u svako godišnje doba.
Ovde je nekoliko linkova sa kojih možete skinuti [nekad u .PDF, nekad kopirajte u Word dokument] uputstvo za štrikanje/pletenje Ponča.

Recept: Salata od slatkog kupusa


Uzmita lepu cvrstu glavicu svezeg kupusa. 
Ostrim nozem je prepolovite, a moze i na cetvrtinu!
 Kupus izrendajte na rendu (strana za jabuke - krupnije), posolite, zakiselite, a ko voli moze sasvim malo da doda secera
Servirajte uz peceno ili pohovano meso.

Recept: Govedina na francuski nacin


Ja sam ovaj recept malo izmenila i prilagodila svom ukusu i nacinu kuvanja!

Recept: Pita sa višnjama


PITA SA VISNJAMA by Mira Vujic

Za ovaj kolac ne znam tacne mere
pripremite: 
teglu od 2l ociscenih (iscepanih) visanja pripremljenih za zimu,
ulje za mazanje pleha i posipanje kora (oko 1,5 dcl),
oko 200 grama Kristal secera,
oko 200 grama griza,
500 grama tankih kora i
sitan secer (prah) za posipanje gotovih kolaca.

Recept: Višnje u tegli, za zimu [zimnica]

by Mira Vujic

Potrebno:

5 kgr visanja ociscenih
1 kesica konzervansa (5 grama)
1 kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasika vode

Međunarodna nedelja knjige 2013 i uspomena na nas

Međunarodna nedelja knjige -  treće nedelje u septembru.
Nisam uspela da pronađem informacije o ovom događaji na nekom od zvaničnih sajtova, ali sam pronasla podatke na društvenim mrežama od prošle godine (ista rečenica koja poziva na akciju). 
Međutim lavina rečenica, koju je  neko pokrenuo, me je dirnula i izgledala mi je kao sjajan način da se proslave reči.
Ne znam zašto baš 52, strana i 5 red, ali prihvatili smo to kao pravilo.


Drugarica iz osnovne škole, Svetlana Dimovski, (neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je postavila poruku na moj Facebook profil, i sinula mi je ideja da sakupim rečenice i da zajedno napravimo priču, drugarica iz gimanzije i iz Ateljea mladih, Danica Vilicevic,(neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je prihvatila. Mira Vujić je postavila na stranicu Pančevci na FB i moji FB prijatljei su se priključili... Napisali smo priču. 

Ovako je glasio poziv: