Recept: domaći hleb


Domaći hleb koji pripremam tri puta nedeljno.
Od prvog puta kada sam ga pravila, više nisam ni pomišljala da kupujem hleb.
Mesim ga u jufkicama, jer je nama tako lakše. Obično jednu jufku pojedemo za jedan obrok.
Vreme za pripremu i pečenje je zasta minimalno i jedino što  je potrebno je da se sačeka da se testo digne.
Ostaje svež i nakon 5 dana.

Potrebno:

1 kg brašna
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
25 gr (jedna kockica) svežeg kvasca
50 ml ulja
400 mlake vode

Priprema:

1 - Izmrviti kvasac u šolji, dodati kašikicu šećera i pola kafene (male) šoljice tople vode. Razmutiti, tako da nema nikakvih grumuljica.
Ostaviti na toplom da proradi.

2 -  Prosejati brašno i dodati mu dve kašikice soli. Promešati.

3 -  Dodati u vanglu kvasac (iz šolje) koji je proradio. Promešati.

4 -  Dodati 50 ml ulja. Promešati.

5 - Dodati malo po malo 400 ml vode.

6 - Mesiti, da se dobije glatko ne trvdo testo.
Mesite jedno pet minuta pre nego što zaključite, da li testu treba, možda još malo vode ili brašna.
Mesite neko vreme, jer brašno plako upija vodu i ulje i na početku Vam može izgledati, ako da ste nešto pogrešili.
Meni za dobro odrađeno (umešeno) testo je potrebno jendo 15 minuta mešenja.

Ako je testo tvrdo dodajte mu još malo vode, ali postepeno, da ne bi preterali.
Ako je testo retko dodajte mu malo po malo brašna, ali postepeno, da ne bi preterali.


7 -  Kada ste dobili ne trvdo testo, koje se odvaja od vangle. Pospite po njemu malo brašna da se ne zalepi za krpu. Prekrijte krpom i ostavite na toplom, da se testo digne.

8 -  Kada se testo udvostručilo, premesite ga i ponovo ga prekrijte krpom i ostavite da naraste.

9 -  Kada je testo drugi put naraslo, premesite ga i pravite jufkice veličine mandarine ili šake.
 Jufkice takože premesite, pre nego što ih stavite u pleh. Pleh niti podmayujem, niti stavljam papir. Hleb mi se ni jednom nije zalepio za pleh.
U plehu ih malo razdovjte, jer će narasti i spojiti se.

10 - Ostaviti jufkice u plehu, da malo narastu (oko 20-ak minuta).
Uključiti rernu na 200 stepeni.


11 - Kada se rerna zagrejala, staviti  hleb da se peče. U mojoj rerni se hleb ispeče za 20-ak minuta.
Kada se malo zarumeni, izvaditi hleb iz rerne. Poprskati ga vodom i prekriti čistom krpom.

Pravo iz rerne




Prijatno!
U prijatnm razgovoru sa g-dinom Babka u Kovačici




No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...