Potrebno
Za testo:
800 gr. brasna
25g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 dl mlakog mleka
3 dl tople vode
1 dl ulja
1 jaje za premaz
Za preliv:
50 gr brašna
20 gr soli
60 ml vode
Odlične perece koje često pravim i kada dolaze gosti, ali i kada nam se jede nesto sočno i slano.
Ostaju dugo sveže, ali do sada nismo uspeli da vidimo kakve su trećeg dana. Sve se pojede iste večeri i narednog jutra.
Moj omiljeni doručak sa jogurtom.
Recept sam preuzela od Cook /and Bakes.
Ako Vam nije jasno uvijanje pereca, Maja je napisala odlično uputstvo. Osim toga njen blog je zaista inspirativan i vredi ga posećivati kad god Vam treba ideja za kuvanje.
Priprema:
1 - U veliku šolju izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera, prstohvat brašna, pola kafene šoljice tople vode i sve to dobro razmutiti, da nema nikakvih grudvica.
Ostaviti na toplom mestu da se kvasac probudi.
2 - U vangli u kojoj ćete mesiti, prosejte brašno i dodajte mu dve kašikice soli i kvasac iz šolje.
Zatim ulje dodajte (malo mesite) zatim toplo mleko (malo mesite) i toplu vodu i dobro umesite da dobijete glatko testo.
Ako je smesa suviše retka dodajte malo po malo brašna, a ako je masa testa suviše tvrda dodajte malo po mao vode.
3 - Po umešenom testu malo pospite brašna, da se ne bi zalepilo kada poraste, za foliju i prkerijte vanglu folijom. Umotajte u nešto toplo (ja imam jedno ćebence) da testo nadodje.
4 - Kada testo naraste, premesiti ga. Podeliti ga na 16 jufkica (ako želite veće i deblje perece, podelite ga na manje oko 10 jufkica, a ako želite tanje i hrskavije perece, onda podelite na više jufkica 13/18).
5 - * Dok čekate da jufkice malo narastu, pripremite preliv:
Pomešajte brašno i so, a zatim dodajte, malo po malo vode u to. Smesa za preliv treba da bude gusto-retka, poput testa za palačinke ili npr. kao gušći otopljeni sladoled.
Ako bude jako retka, onda će kliziti sa pereca. A ako bude jako gusta, onda je nećete moći razmazivati po pereci.
6 - Postaviti na dno pleha u kome ćete peći perece, papir za pečenje, kako se ne bi perece zalepile za dno. Menu su potrebna dva ili tri pleha.
7 - Sačekati da jufkice malo porastu i zatim ih rastegliti u glisticu dužine oko 70 - 80 cm.
8 - Oba kraja glistice umotajte (kao osmicu) dva puta i krajeve spojite sa donje strane perece.
9 - Ako želite da perece budu pune pustite ih da malo narastu u plehu. Ako želite da budu tanje, onda ih odmah pecite. Meni je prva tura tanja, a one koje kasnije pečem su debele - kao na prvoj slici. Vremenom ćete već odrediti debljinu testa i vreme čekanja po svom ukusu.
Uključite rernu da se zagreje na 250 stepeni.
Pre pečenja ih namažite razmućenim jajetom.
10 - Kada perece malo porumene (požute) u plehu, izvadite ih i kašikicom prelijte preko njih slani preliv, po ukusu i želji. Ja volim puno belog slanog preliva. I vratite ih u rernu da se dopeku.
11 - Perece su gotove i možete ih izvaditi iz rerne kada se preliv osuši, a perece porumene. Kod mene u rerni se peku oko 15/ 20 minuta.
Prijatno!
Pozdrav iz Atine.
Za testo:
800 gr. brasna
25g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 dl mlakog mleka
3 dl tople vode
1 dl ulja
1 jaje za premaz
Za preliv:
50 gr brašna
20 gr soli
60 ml vode
Odlične perece koje često pravim i kada dolaze gosti, ali i kada nam se jede nesto sočno i slano.
Ostaju dugo sveže, ali do sada nismo uspeli da vidimo kakve su trećeg dana. Sve se pojede iste večeri i narednog jutra.
Moj omiljeni doručak sa jogurtom.
Recept sam preuzela od Cook /and Bakes.
Ako Vam nije jasno uvijanje pereca, Maja je napisala odlično uputstvo. Osim toga njen blog je zaista inspirativan i vredi ga posećivati kad god Vam treba ideja za kuvanje.
Priprema:
1 - U veliku šolju izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera, prstohvat brašna, pola kafene šoljice tople vode i sve to dobro razmutiti, da nema nikakvih grudvica.
Ostaviti na toplom mestu da se kvasac probudi.
2 - U vangli u kojoj ćete mesiti, prosejte brašno i dodajte mu dve kašikice soli i kvasac iz šolje.
Zatim ulje dodajte (malo mesite) zatim toplo mleko (malo mesite) i toplu vodu i dobro umesite da dobijete glatko testo.
Ako je smesa suviše retka dodajte malo po malo brašna, a ako je masa testa suviše tvrda dodajte malo po mao vode.
3 - Po umešenom testu malo pospite brašna, da se ne bi zalepilo kada poraste, za foliju i prkerijte vanglu folijom. Umotajte u nešto toplo (ja imam jedno ćebence) da testo nadodje.
4 - Kada testo naraste, premesiti ga. Podeliti ga na 16 jufkica (ako želite veće i deblje perece, podelite ga na manje oko 10 jufkica, a ako želite tanje i hrskavije perece, onda podelite na više jufkica 13/18).
5 - * Dok čekate da jufkice malo narastu, pripremite preliv:
Pomešajte brašno i so, a zatim dodajte, malo po malo vode u to. Smesa za preliv treba da bude gusto-retka, poput testa za palačinke ili npr. kao gušći otopljeni sladoled.
Ako bude jako retka, onda će kliziti sa pereca. A ako bude jako gusta, onda je nećete moći razmazivati po pereci.
6 - Postaviti na dno pleha u kome ćete peći perece, papir za pečenje, kako se ne bi perece zalepile za dno. Menu su potrebna dva ili tri pleha.
7 - Sačekati da jufkice malo porastu i zatim ih rastegliti u glisticu dužine oko 70 - 80 cm.
8 - Oba kraja glistice umotajte (kao osmicu) dva puta i krajeve spojite sa donje strane perece.
9 - Ako želite da perece budu pune pustite ih da malo narastu u plehu. Ako želite da budu tanje, onda ih odmah pecite. Meni je prva tura tanja, a one koje kasnije pečem su debele - kao na prvoj slici. Vremenom ćete već odrediti debljinu testa i vreme čekanja po svom ukusu.
Uključite rernu da se zagreje na 250 stepeni.
Pre pečenja ih namažite razmućenim jajetom.
Ovde sam krajeve ostavila gore, a sa dodnje strane |
11 - Perece su gotove i možete ih izvaditi iz rerne kada se preliv osuši, a perece porumene. Kod mene u rerni se peku oko 15/ 20 minuta.
Prijatno!
Pozdrav iz Atine.
Ogroomna Bukavilja u Atini |
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!