Recept: slani štapici



Slani štapići sa sirom.
Odlično kada treba brzo spremiti neku poslasticu.
Recept sam našla kod apetro na Coolinarika

Potrebno:

Za testo
250 gr belog sira
po želji kačkavalja
250 gr margarina
500 gr brašna
1 prašak za pecivo

Za premaz:
1 žumance
3 kašike belanca
1 kašičica pavlake

susam, kim, krupna so

Priprema:

1 -  Margarin ostaviti da omelša na sobnoj temperaturi.
2 - U brašno dodati prašak za pecivo i promešati.

3 - Pomešati sir i margarin  smesu u brašno, te sve to mesiti dok se ne sjedini.

Testo neće biti glatko, već kao da će se deliti, ali to ne treba da Vas zbunjuje. Kako se bračno više mesi, više će upijati margarina. Zato je preporuka da se mesi malo duže.


4 -  Testo ostaviti u frižideru najmanje pola sata.
5 - Testo iz frižidera rukama istanjiti, zatim oklagijom izvući do debljine 1,5/2 cm.
Testo neće biti kao za kiflice ili hleb i ja ga uglavnom pritiscima prstiju rasteglim na tu debljinu.

6 - Pripremiti premaz od žumanca, belanca i pavlake. Premazati celu površinu. Posuti testo susamom/krupnom solju/cimetom i iseći na stanglice dužine 5 ili 6 cm, a širine 1,5/2 cm.




7 -  Na pleh postaviti kuhinjski papir i ređati štanglice. Nikako ih ne ređajte suviše blizu. Probala sam i tako, ali nisu bile dobro ispečene. Potrebno je da ima razmaka između, kako bi se ispekle sa svih strana.
Ugrejati rernu na  na 200 stepeni i peći oko 15 minuta. Kada se zarumene - spremne su da ih u slast pojedete.


Služiti uz kiselo mleko, pivo...
Štanglice su i narednih dana ukusne.


No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...