Kako se pravi hlano ceđeno maslinovo ulje

Priča o tome kako i gde mi cedimo "nektar bogova" - Extra Devičansko, hladno ceđeno, maslinovo ulje.
Zato je tako sveže, zdravo, gusto i  mirisno.
  
Kkao se dobija ekstra devicansko maslinovo ulje

Sakupljanje maslina
Masline sa kritske zemlje u oblasti Messara, u samom srcu ostrva Krit, se ručno sakupljaju. 
Na Kritu se masline skupljaju u mrežama, koje su poližene na  tlu. Istog se dana transportuju u mlin u selu Assimi.



Čišćenje maslina
Prvi korak u procesu ekstrakcije ulja je čišćenje maslina i uklanjanje stabljika, lišća, grančica i drugih ostataka sakupljenih sa maslinama.
Mašine se snažno virbiraju i tako uklanjaju strani biljni material,a cevi koje pod pritiskom pumpaju vodu u kojoj se masline ispiraju.


Mlevenje maslina
Svrha mlevenja je razbijanje mesnatih maslina kako bi olakšalo oslobađanje ulja iz vakuola.
Savremene mačine za mlevenje sastoje se od metalnog telaa i metalnih noževa raznih oblika koji se rotiraju velikom brzinom.

Malaksacija maslina
Malaksacija (lagano mlevenje) je ključni korak u celom procesu ekstrakcije maslinovog ulja jer dobra malaksaacija znači optimalnu ekstrakciju ulja i dobre vrednosti antioksidansa i ukusa.
Malaksacija uključuje polagano mešanje paste maslina, koje pomaže u spajanju malih kapljica u velike i pogoduje lomljenju nesmlevenih delova masline koje sadrže ulje.


Centrifugiranje maslina
Centrifugiranje je kontinuirani proces koji odvaja maslinovo ulje od ostalih materijala, a dve tečnosti (ulje i voda) koje se ne mešaju se razdvajaju pod centrifugalnom silom.
Visoka centrifugalna ubrzanja odvajaju masline u tri glavne komponente prema njihovoj specifičnoj težini: voda, ulje i komina.
Rotacijom  se odvajaju  maslinova komina, na jedan kraj centrifuge, dok se ulje i voda (druga dva sastojka) premeštaju na drugi kraj.

Razdvajanje vodom
Ovaj se postupak izvodii u vertikalnim centrifugama koje se okreću pri velikoj brzini. Da bi se maslinovo ulje od finih čestica, dodaje se topla voda.

Filtriranje maslinovog ulja
Ekstra devičansko maslinovo ulje, hladno ceđeno, se filtrira tokom poslednjeg koraka u proizvodnom procesu. Cilj je ukloniti suspendirane čvrste tvari i vlažnost, što daje ulju zamagljeni i mutni izgled .


  
Laboratorijsko testiranje
Nakon dobijanja hladno ceđenog maslinovog ulja, vrši se njegova hemijska analiza, nasumično testiranje uzoraka konačnog proizvoda. Područje za isporuku uzoraka i laboratorijsko ispitivanje kvalitete voća i fizikalno-kemijska i organoleptička analiza maslinovih ulja

Skladištenje maslinovog ulja
Hladno ceđeno maslinovo ulje sa skladišti u silosima od nerđajučeg čelika   
  
Flaširanje
Zašto tamna bočica? Izloženost svetlu, toplini ili kiseoniku može uzrokovati rancidnost, opadanje kvaliteta maslonovog ulja.

Zbog toga je bolje da ekstra djevičansko maslinovo ulje bude u tamnozelenom staklu ili u pakovanju (konzervi) koje ga štiti od svjetlosti;
Izbegavate plastične posude.


 Ne zaboravite da ga u kućnim uslovima čuvate  na hladnom (nikako u frižideru), tamnom mestu; Ili omotajte bocu (ako je svetla) u aluminijsku foliju kako bi ga zaštitili od sunčevog svetla.

Pogled na Messara oblast. Ostrvo Krit
Posmatralući maslinjake Messare, sa terase naše kuće
Možete me naći na Facebook stranici MASLINOVO ULJE KRIT


Ako ste radoznali i želite više da saznate o Kritu i maslinovom ulju ko je nastaje u osunčanim predelima ovog ostrva, posetitite moj blog Ostrvo Krit 

Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!