Grcka kuhinja: Supa od leblebija (Revitija)

Supa od leblebija, ili kako se na grčkom jeziku kaže Ρεβύθια σούπα - Revithia supa, se često nalazi na stolu grčkih porodica. Hraljiva, topla, ukusna supa od leblebija idealna je za hladne zimske dane.

Kao većina grčkih jela i ovo je veoma jednostavno za priprememanje, uz dosta maslinovog ulja, limuna i začina. 

 SUPA /ČORBA OD LEBLEBIJA
Supa od leblebija
Supa od leblebija

SASTOJCI:

500 gr leblebija
2 srednje šargarepe
1 srednja glavica crvenog/ crvog luka
1/4 + 2/4 šolje maslinovog ulja
1 limun
1 krompir (poželji)
2 lovorov list,
origano, bosiljak, so (po želji)

PRIPREMA:

Noć pre nego odlučite da kuvate leblebije, ostavite ih potopljene u vodi najmanje 18 sati.
Leblebije, ovde u Grčkoj su očišćene od svih opni i već spremne za kuvanje.
Ako kuvate lepblebije iz konzerve onda možete presKočiti ovaj postupak,a i samo kuvanje će kraće trajati.

1. Izbacite vodu iz posude u kojoj su stajale leblebije. 
Isprerite veoma dobro leblebije, koje su preko noći stajale u vodi. 
To uradite i  rukom i promenite vodu 4-5 puta. I onda procedite.

2. Oprane leblebije prespite u dublji lonac i kuvajte dok ne počne da kipi. 
Na rubovima lonca će se pojaviti bela pena. 
Ostavite da vri jedno 15 minuta, a penu skidajte kašikom.

3. Iseckajte crveni luk sitno i prijanite ga u maslinovom ulju LOLA sa Krita 
(Ja dodam i veoma malo vode, da luk ne zagori)
 Kada luk postane staklast dodajte isečenu šargarepu (i po želji na kockice iseckani krompir).
Posolite i dodajte oregano i bosiljak u luk i šargarepu. 



4. Iscedite leblebije
Zatim vratite leblebije u ispran vodom, lonac  i dodajte im proprženi luk i šargarepu. 
Sipati pola šolje maslinovog ulja Lola sa Krita . 
Ostaviti da se krčka 2-3 minuta, bez vode.

5. Prelijte vodom toliko da leblebije budu potopljene u vodi i još preko, dva prsta. Dodajte soli.

6. Dodajte lovorov list i iseckani limun, i ostavite da se krčka (na srednjoj vatri) 1-2 sata sve dok leblebije ne budu mekane i nekako kašaste i dok ne upiju skoro svu vodu (ako želite gusto kao ja).



7. Posluživati iz maslinovo ulje LOLA sa Krita i isečene kriške limuna. 
Limun se nakon sipanja supe, iscedi preko nje u tanjiru (po ukusu).
Servirajte sa mnogo suvih maslina i ječmenim hlebom,.

Prijatno ili kako bi grci rekli 
Καλή όρεξη!/kali oreksi/

Ako Vam se dopada ono što radim, pronađite me na Facebook-u i pratite moju stranicu
Lola maslinovo ulje Krit 
A ako želite da pratite moje avanture na Kritu onda me pronađite i na stranici
OSTRVO KRIT 


Nešto o leblebijama

Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma za vegane i sve one koji su alergični na gluten. Leblebija je bogata i esencijalnim amino-kiselinama koje telo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim amino-kiselinama. 

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Ako su u obroku zastupljene i žitarice, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.
* Izor: Stil


Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!