Supa od leblebija, ili kako se na grčkom jeziku kaže Ρεβύθια σούπα - Revithia supa, se često nalazi na stolu grčkih porodica. Hraljiva, topla, ukusna supa od leblebija idealna je za hladne zimske dane.
Kao većina grčkih jela i ovo je veoma jednostavno za priprememanje, uz dosta maslinovog ulja, limuna i začina.
SUPA /ČORBA OD LEBLEBIJA
Supa od leblebija |
500 gr leblebija
2 srednje šargarepe
1 srednja glavica crvenog/ crvog luka
1/4 + 2/4 šolje maslinovog ulja
1 limun
1 krompir (poželji)
2 lovorov list,
origano, bosiljak, so (po želji)
PRIPREMA:
Noć pre nego odlučite da kuvate leblebije, ostavite ih potopljene u vodi najmanje 18 sati.
Leblebije, ovde u Grčkoj su očišćene od svih opni i već spremne za kuvanje.
Ako kuvate lepblebije iz konzerve onda možete presKočiti ovaj postupak,a i samo kuvanje će kraće trajati.
Leblebije, ovde u Grčkoj su očišćene od svih opni i već spremne za kuvanje.
Ako kuvate lepblebije iz konzerve onda možete presKočiti ovaj postupak,a i samo kuvanje će kraće trajati.
1. Izbacite vodu iz posude u kojoj su stajale leblebije.
Isprerite veoma dobro leblebije, koje su preko noći stajale u vodi.
To uradite i rukom i promenite vodu 4-5 puta. I onda procedite.
2. Oprane leblebije prespite u dublji lonac i kuvajte dok ne počne da kipi.
Na rubovima lonca će se pojaviti bela pena.
Ostavite da vri jedno 15 minuta, a penu skidajte kašikom.
3. Iseckajte crveni luk sitno i prijanite ga u maslinovom ulju LOLA sa Krita
(Ja dodam i veoma malo vode, da luk ne zagori)
Kada luk postane staklast dodajte isečenu šargarepu (i po želji na kockice iseckani krompir).
Posolite i dodajte oregano i bosiljak u luk i šargarepu.
4. Iscedite leblebije.
Zatim vratite leblebije u ispran vodom, lonac i dodajte im proprženi luk i šargarepu.
Sipati pola šolje maslinovog ulja Lola sa Krita .
Ostaviti da se krčka 2-3 minuta, bez vode.
5. Prelijte vodom toliko da leblebije budu potopljene u vodi i još preko, dva prsta. Dodajte soli.
6. Dodajte lovorov list i iseckani limun, i ostavite da se krčka (na srednjoj vatri) 1-2 sata sve dok leblebije ne budu mekane i nekako kašaste i dok ne upiju skoro svu vodu (ako želite gusto kao ja).
7. Posluživati iz maslinovo ulje LOLA sa Krita i isečene kriške limuna.
Limun se nakon sipanja supe, iscedi preko nje u tanjiru (po ukusu).
Servirajte sa mnogo suvih maslina i ječmenim hlebom,.
Servirajte sa mnogo suvih maslina i ječmenim hlebom,.
Prijatno ili kako bi grci rekli
Καλή όρεξη!/kali oreksi/
Ako Vam se dopada ono što radim, pronađite me na Facebook-u i pratite moju stranicu
Lola maslinovo ulje Krit
A ako želite da pratite moje avanture na Kritu onda me pronađite i na stranici
OSTRVO KRIT
Nešto o leblebijama
Leblebija je zasigurno jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma za vegane i sve one koji su alergični na gluten. Leblebija je bogata i esencijalnim amino-kiselinama koje telo nije u mogućnosti da stvori samo, kakav je slučaj sa neesencijalnim amino-kiselinama.
Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju. Ako su u obroku zastupljene i žitarice, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.
* Izor: Stil
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!