Velikani srpske knjizevnosti: Isidora Sekulic
Ostaće zapisano i to da je Isidora Sekulić prva žena koja je postala akademik, za dopisnog člana Akademije primljena je 1939. godine, a za redovnog 1950 . Isidora Sekulic je Prva Zena Pisac u srpskoj knjizevnosti koja je ostavila delo trajne vrednosti.
Isidora Sekulić je rođena 17.februara 1877.u Mošorinu, u Bačkoj (u Prosvetinoj "Maloj enciklopediji" i u "Istoriji književnosti" Jovana Deretića kao godina rođena stoji 1887). Djetinjstvo je provela u Rumi i Zemunu.
Isidora Sekulic |
BAKINI SAVETI [odrzavanje kuce]
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."
Stan, pod, prozori, nameštaj:
• Čišćenje pletenog nameštaja
Predmeti od trske, pruća i rogozine čiste se vodom u koju se nacedi malo limuna.
• Pivo za fotelje
Stolice i fotelje od kože očistićete odlično pivom, naročito ustajalim, onim sa dna boca.
• Kako vratiti sjaj lakovanoj drvenariji
U kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite kilogram mekinja i potopite ih u kofu sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite čistom vodom. Drvenariji ćete vratiti njen pređašnji sjaj.
Bakini saveti [ kuhinja]
- Da lako odvojite belance od žumanca
To je trik za taze domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad levka za tečnost. Belanca će proći a žumance će ostati u levku.
- Kako skuvati jaje koje je puklo
Imate u kući jedno jedino jaje koje ste hteli da skuvate za dete, ali ste utvrdili da mu je pukla kora. Evo saveta! Pukotinu dobro natopite limunovim sokom i stavite jaje u hladnu vodu da se kuva, uspeh je zagarantovan.
ŽIVOTNE PRIČE SA KUVARICE [vez]
Original: Revija za kulturu gostoljublja UNO
Ovo je priča o čuvenim kuvaricama, lepim platnima kojima su svoja ognjišta ukrašavale naše bake i prabake. Nekada je ovo parče izvezenog platna imalo svoju funkciju i mnogo je značilo domaćici i ukućanima. Sada je izgubilo svoju upotrebnu vrednost i postalo suvenir koji nosi drugu vrednost - poruku. Koliko suvenir toliko i raritet. Kakva je sudbina ovog bogato izvezenog svedoka našeg bitisanja i tradicije?!
The rules of a lady
No.1
- Play hard to get.
No.2
- Be the woman a man needs, not the woman that needs a man.
No.3
- Always accept a compliment.
No.4
- If he leaves or gives up on you, remember, it’s his lost. Not yours.
No.5
- If he doesn’t respect you, then you deserve better.
No.6
- You’re beautiful and no one has the rights to tell you you’re not.
No.7
- Don’t fall for a guy who isn’t willing to catch you.
Dusko Radovic: Aforizmi
*
Unesite u monotoniju i mrtvilo necijeg zivota malo svoje neozbiljnosti, neodgovornosti i loseg ukusa.
*
Budite dostojni tudje ljubavi, zavisti ili ljubomore.
*
Lako je voleti one koji vas ne vole. Pokusajte
jednom da volite one koji vas vole.
*
Stida se treba oslobadjati na vreme, dok jos mozemo da radimo ono cega se stidimo.
*
Hladno je. Bice vam potrebne ili rukavice ili tudja ruka.
Recept: Cufte od mlevenog mesa [ brzo i jednostavno]
Cufte sa Kipra ili Keftedes
POTREBNO:
- 1/2 kg. mlevenog mesa po zelji
[svinjsko, junece ili kombinacija] - 1 veci krompir - 1 glavica luka
[moze i sitno seckan mladi luk] - 2 kasika prezli - 1 jaje - sitno seckan svezi persunov list - so, biber [ja ne stavljam] - cimet, ili beli luk po zelji
[ne mesajte cimet i luk ili…ili]
Mnogo ulja.
PRIPREMA:
1. Krompir izrendati i ostaviti na kratko da bi pustio sok. 2. Meso, sitno sekan luk, persun, jaje, prezle i zacine staviti u posudu,
3. zatim dodati ocedjen krompir, i sve izmesati,
5. praviti loptice velicine oko 3 cm. precnika
6. Dobro zagrejati ulje u serpi
7. peci oko 20 minuta u vrelom ulju tako da loptice plivaju u ulju.
8. Povremeno prevrnuti loptice.
Nemojte umesenu smesu ostavljati za pecenje kasnije, ako vam ostane, zbog svezeg krompira koji ce potamniti.
Poljibiti Dragog pre a on ce vas posle jela “o) - Projatno
Izvor: http://www.maminajela.com/
POTREBNO:
- 1/2 kg. mlevenog mesa po zelji
[svinjsko, junece ili kombinacija] - 1 veci krompir - 1 glavica luka
[moze i sitno seckan mladi luk] - 2 kasika prezli - 1 jaje - sitno seckan svezi persunov list - so, biber [ja ne stavljam] - cimet, ili beli luk po zelji
[ne mesajte cimet i luk ili…ili]
Mnogo ulja.
PRIPREMA:
1. Krompir izrendati i ostaviti na kratko da bi pustio sok. 2. Meso, sitno sekan luk, persun, jaje, prezle i zacine staviti u posudu,
3. zatim dodati ocedjen krompir, i sve izmesati,
5. praviti loptice velicine oko 3 cm. precnika
6. Dobro zagrejati ulje u serpi
7. peci oko 20 minuta u vrelom ulju tako da loptice plivaju u ulju.
8. Povremeno prevrnuti loptice.
Nemojte umesenu smesu ostavljati za pecenje kasnije, ako vam ostane, zbog svezeg krompira koji ce potamniti.
Poljibiti Dragog pre a on ce vas posle jela “o) - Projatno
Izvor: http://www.maminajela.com/
Pretplati se na:
Postovi (Atom)