Uskrs: Mermerna jaja

Uskršnja jaja ukrašena na ovaj način su moja omiljena.

Uskrs: mermerna jaja


Dan pre farbanja, sam izvadila jaja iz frizidera i ostavila ih na sobnoj temperaturi, kako ne bi popucala pri barenju. Takodje pri barenju ukljucite ringlu na "najtišu vatru".
Možda je to tajna sto mi nijedno jaje nije popucalo [osim onog jednog sto mi je ispalo iz ruke]
...
Ujutru na Veliki Petak sam prošetala po okonim bastama i ubrala biljčice i travke za koje mi se učinilo da ce "dati" interesantu šaru pri farbanju jaja.
Frabanje Uskrsnjih jaja - MERMERNA i sarana travčicama:

Potreban materijal za ukrasavanje uskrsnjih jaja
Potreban materijal sam pripremila.
Očistim jaja od nečistoca vodom sat vremena pre početka.

1. Iseckam na sitne kockice ljuske belog, crvenog i crnog luka.
2. Umocim jaje u vodu i uvaljam u kockice ljuski od luka.
Ako želim da mermerna jaja imaju i saru nekog cvetića ili travčice onda gledam da na jajetu bude manje ljuskica, kako bi cvetić dosao do izražaja.
Malo umočim i cvetic u vodu kako bi ostao prilepljen uz jaje i
Iseckala ljusku crnog, crvenog i belog luka, pomesala. Jaje u vodu pa u ljusku.
Iseckala ljusku crnog, crvenog i belog luka, pomesala. Jaje u vodu pa u ljusku.
3. uvijem dobro u najlon čarapu, pricvrstim i zavežem koncem krajeve parčeta čarape ili u džak [od krompira]
Postupak ukrasavanja uskrsnjih jaja - mermerna
Moj Manoli drži jaje sa ljuskama u džaku od krompira
4. ovako oblozena jaja stavim da se kuvaju u hladnoj posoljenoj [2 kasikice] i sirce [4 kašike] na veoma niskoj temperaturi [1 od 3]
kuvaju u hladnoj posoljenoj [2 kasikice] i sirce [4 kašike] na veoma niskoj temperaturi [1 od 3]
Jaja u vodi sa solju i sirćetom.
5. nakon što voda prokuljuča kuvam još 15 minuta,

Uskrs: Mermerna jaja
Ovako izgleda voda nakon kuvanja, jer je lukovica posila boju.
6. izvadim jaja da se ohlade sa sve čarapom [ne vadim jaja iz čarape, jer proces ukrašavanja još nije gotov],
Uskrs: Mermerna jaja
Jaja izvaditi i ostaviti da se prohlade
7. propremim boju,
 [Boja koju sam kupila može da se rastvori i u hladnoj i u vrućoj vodi. Ja sam  boju sipala u hladnu vodu i promešala  i ubacila jaja i ostaviti dok ne dobiju željenu boju]
Uskrs: Mermerna jaja
U razmućenu boju sam dodala ona kuvana jaja i čekala sat vremena da  bi bila bila jača.
8. malo pritiskam  paprinim ubrusom da se ne cedi boja, skinem čarapu i odvojim [papirom, pincetom, prstima] lukovice
Ne noktima, jer će se skinuti boja, odnosno ostaće linijice!
Uskrs: Mermerna jaja
Jaje nakon nakon skidanja carape/ dzaka. Ljuska od luka je ostala na jajetu. 
9. Vaticom natopljenom u ulje premažem jaja, obričem ih papirnim ubrusom da ne bi ostale dlačice od vate.
Uskrs: Mermerna jaja

10. dekorišem korpicu, uživam u šarenilu i čekam nedelju

Hristos Vaskrse!

Uskrs - Ukrasavanje uskrsnjih jaja
Uskrs 2013. Prvi put sam farbala jaja.

Usksr 2014 - Ove godine sam farbala i u zelenoj boji - divne su


OBIČAJI ZA VASKRS
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/obicaji-za-vaskrs.html
Farbanje uskrsnjih jaja u lukovini
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/farbanje-uskrsnjih-jaja-u-lukovini.html
Ukrasavanje uskrsnjih jaja: salveta i belance
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/ukrasavanje-uskrsnjih-jaja-salveta-i.html

Uksrs: OBIČAJI ZA VASKRS

PROTOĐAKON LjUBOMIR RANKOVIĆ
VERSKI OBIČAJI
photo: pakibitija.com

Teodorova subota
U subotu prve nedelje Časnog posta, pada praznik svetog Velikomučenika Teodora Tirona. Toga dana se u pravoslavnim domovima kuva žito kao za slavu. Tako se slavi uspomena na jedan događaj iz prvih vekova hrišćanstva. 
Naime, u vreme rimskog cara Julijana Apostate 362. godine, kada je bilo gonjenje hrišćana kao u vreme Nerona, naredi ovaj car da se sve namirnice po carigradskim pijacama i radnjama popršću krvlju od žrtvenih životinja, kako bi se hrišćani oskrnavili i ne bi mogli da se pričeste. 
Međutim, sveti Teodor Tiron javi arhiepiskopu carigradskom Evdoksiju, da hrišćani Carigrada ne kupuju ništa od namirnica, nego da u svojim domovima, te nedelje kuvaju pšenično žito i mešaju sa medom, i to uzimaju umesto hrane. Hrišćani tako i urade, i dostojni se pričeste u nedelju Pravoslavlja. Kao uspomenu na taj događaj, u ovaj dan, domaćice kuvaju žito kao za slavu, i služe svoje ukućane i goste koji toga dana dođu u kuću.

Recept: Sarma od kiselog kupusa

Tumarajuci po supermarketu na Kritu naletela sam na listove kiselog  kupusa u tegli.
Proizvodjac je iz Bugaske.
Moja prva sarma
Moja prva sarma 
Na Kritu ne postoji tradicija kiseljenja kupusa i kuhinja je u mnogo cemu razlicita od nase.
Kricani jedu dosta mesa koje se pripremaju u rerni ili na mnogoo ulja, kao i zuti, tvrdi sir, ali i mnogo salate od raznovrsnog povrca i travki i naravno masline.
Na kritu se pije vino, uglavnom belo i raki.
Nase kiselo mleko ili pavlaka [ zavisi od proizvodjaca] je u Grckoj ono sto zovu jogurtom.
Jogurt kao nas sam pronasla u supermarketu a proizvodi ga MEVGAL [ΜΕΒΓΑΛ] . Pakuje se u plasticnim flasama i ime mu je αριάωι.

No, da predjem na recept za sarmu.

Kradljivac Recepata i Ideja: USKRŠNJA POGAČA

Kradljivac Recepata i Ideja: USKRŠNJA POGAČA:

USKRŠNJA POGAČA


RECEPT
TIJESTO
450 g brašna
200 g kukuruznog brašna
1 deci mlijeka
1 deci kiselog mlijeka (ja stavila jogurt)
1 deci ulja
1 svjež kvasac (ja stavila kesicu suvog)
1 kašičica šećera
so 
nema u receptu ali sam morala da dodam 2 deci vode

Sjediniti mlako mlijeko , kašičicu brašna i šećera sa kvascem, razmutiti i sačekati da se kvasac aktivira.
Oba brašna promješati  i sipati polovinu u veću posudu, dodati nadošli kvasac, kiselo mlijeko, ulje i so. Dobro promješati, postepeno dodati ostatak brašna  i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. 
Kada sam dodala ostatak brašna vidjela sam da nema šanse da dobijem tijesto kako je potrebno za pogaču od dizanog tijesta i morala sam da dodam vode, što je bilo oko 2 deci.
Umješeno tijesto ostaviti da nadođe na toplom mjestu.

Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti na 5 mm debljine, podijeliti na tri trake koje treba još malo restanjiti. Filovati ih uz ivicu, urolati, svaku roladu blago uviti u spiralu, mada nema nekog efekta i onda sve tri rolne uplesti u pletenucu, spojiti krajeve da se dobije vjenac, prebaciti u pleh, premazati sa žumancetom sa malo mlijeka i posuti posipom.

PUNJENJE
200 g šunke isjeckane na kockice
200 g ribanog trapista ili nekog sličnog sira
po 50ak grama sjemenki bundeve i suncokreta, krupno mljevenih

Ako je šunka domaća bilo bi dobro prokuvati je prije filovanja pogače.
Na ivicu trake staviti prvo šunku, preko nje ribani sir, a preko svega sjemenke.
Jedan dio sjemenki ostaviti za posip.

Pogaču prije pečenja ostaviti naraste i peći oko 50 minuta na 175 stepeni dok ne porumeni. I tijesto se može bocnuti čačkalicom, isti princip kao kod biskvita.

Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, pokriti i ostaviti da se ohladi.


Sipanje sjemenki preko šunke i sira nije dalo neki efekat, nisu se uopšte osjetile. Mislim da bi bilo efikasnije da sam ih umijesila u tijesto.

Slikanje na staklu : Bojenje, popunjavanje površine bojom


Nakon što smo nabavili sam potreban materijal  za slikanje na staklu,
pročitali male savete za početnike u slikanje na staklu i
nacrtali konturne linije dolazi na red popunjavanje površina bojom.

U zavisnosti od toga da li slikate transparentnim "providnim" bojama ili koristite akrilne [i ne providne] boje koristićete i dve različite tehnike. Oslikanju akrilnim bojama ću pisati u drugom prilikom.