Ruski jezik: Kako čitati i slušati - 10 odličnih sajtova [3]

Nakon pređenog gradiva  i konstantnog vraćanja na isti, krenuh dalje  sa učenjem.
Čitanje 1
Čitanje 2 i 
Intonacija (od 16. do 24. lekcije)

Ruski jezik: Kako citati i slusati

Pošto sam shvatila u uglavnom zapamtila navedena pravila čitanja, želim da pređem na slušanje teksta, a zatim čitanje istog. Osim toga zatvorim oči i slušam  tekst, da vidim mogu li da ga razumem, jer kao što sam rekla ranije, imam problem kada slušam Ruse dok mi nešto pričaju, jer ih gotovo ništa ne razumem, pričaju brzo i kako ja samostalno učim, uho mi se još uvek nije naviklo da prepozna reči.
Kod čitanja je drugačije - pošto su reči pisane veoma slično (za mene)  lako mi je da čitam i da prevedem, ali kada treba da prevedem ono što čujem? E... treba da se vežba a a.

Pronašla sam nekoliko sajtova sa tekstovima koje prate audio zapisi i vežbala čitanje, slušanje i prevod.

1. Russian For Free
Tekstovi su kratki, jednostavni za čitanje sa rečnikom na kraju teksta (rusko - engleski) i akcenat je obeležen (jer negde ima i teksta bez obeleženog akcenta, što ipak početnicima otežava učenje).
U tekstovima ćete saznati ponepto o rukoj kulturi, životinjama, sportu ...

Russian For Free
Russian For Free

5 kratkih tekstova sa početnim frazama Ruskog jezika. Ovde imate i kratke lekcije (na engleskom) o čitanju na rukom jeziku, testove. 
Kod tektova čekirajte sve opcije  * prikaz akcentovanog slova (Display stress marks)   * transkripciju, kako se čita (Display transcription)  * prevod na engleski (Display translation).
Ako kliknete na dugmiće u boji, biće vam označeni  * naglašeni vokali  - žuto (Stressed vowels)  * meki suglasnici  - zeleno (Soft consonants)   * bezzvučni suglasnici - roze (Unvoiced consonants)  * ublaženi/umanjeni samoglasnici narandžasto (Reduced vowels).

Study Language Online
Study Language Online 

3. Russian Lessons


Ove lekcije su prevedene na engleski i namenjene su učenicima koji su već savladali početne lekcije čitanja. Prvi audio zapis je zaista prebrzo čitan, ali to je samo primer kako Rusi govore u realnom životu - neka Vas to ne uplaši. Tekst je nekacentovan.
Iako niste baš perfektni u čitanju, Vi učite iz ovih lekcija.. tokom slušanja i čitanja ćete prepoznati i utvrditi sva prethodno naučena pravila.
Russian Lessons
Russian Lessons

4. Russian Podcast 

Slušajte i čitajte dijaloge na Ruskom jeziku.
Dijalozi i nepoznate reči se nalaze zapisani u .PDF dokumentu koji možete skinuti i štampati. Veoma dobro za učenje melodike ruskog jezika. Devojka objašnjava takođe na ruskom jeziku. Akcentovana slova su bold tj podebljana.Russian Podcast
Russian Podcast 

5. Bajke, pesmice za decu, basne 

Odaberite jednu od priča iz niza i u posebnom prozoru otvorite adudio zapis, a ako želite možete štampati tekst. Pripovedači čitaju sporo i razumljivo, ali je tekst neakcentovan. 
Bajke, pesmice za decu, basne na ruskom jeziku
Bajke, pesmice za decu, basne na ruskom jeziku 

Bajke, pesmice za decu, basne na ruskom jeziku
Crtani filmovi na ruskom jeziku 

Tekstovi su za sva tri nivoa znanja početni, srednji i napredni, Vi ćete odabrati koji Vama odgovara. Teks je pročitan u tri brzine. Pisan je bez akcentovanja slova.  I predviđeno je da ove vežbe budu diktati. Pa polako možete uz slučanje i šitanje da počnete da razmišljate i o pisanju, i naravno o gramatici (koja je bar meni , veoma slična srpskoj ili obrnuto, i ako ste imali dorbe nastavnike u petom razredu za vas nema problema :) 
Ja sam imala izvanrednu nastavnisu Slavicu Dimitrijević, Osnovna škola Đura Jakišić, Pančevo. Sveske tu bile toliko uredne, sa podvučenim mnaslovima (dva puta plavo i crveno) i podnaslovima jednom (plavo) i sve mi je ostalo u glavi, a i sveske čuvam još uvek  ... Hvala jos na svemu čemu nas je naučila: redu, radu i disciplini, sistematičnosti i konstruktivnom razmišljanju ... i još mnogo čemu!

Everyday Russian Language
Everyday Russian Language

8. Roman: Ana Karenjina, L.N. Tolstoj
Možete vežbati čitanje, akcentovane su reči i pohvalite se da čitate Tolstoja u originalu! To je ipak nešto posebno.

*** Napomena 
S vremena na vreme se vratite na lekcije INTONACIJA  U RUSKOM JEZIKU gde možete čuti razliku između različito naglašenih reči u rečenici  od 16 lekcije pa do 24-e ( Урок 16: Интонация)


Анна Каренина Лев Николаевич Толстой

*** Bonus I
Izvanredan sajt sa video i audio materijalom, rečnikom i kratkim, ali efikasnim kursem gramatike i veoma zanimljivoim pričama o Rusima i životu u Rusiji. Kao dodatak postoji deo sa pesmama i tekstom tih pesama (pop i narodnih ruskih pesama).
Ja sam odabrala da čitam objašnjenja, ne na engleskom, već odmah na ruskom.
Ako nešto ne razumete - kopirajte deo teksta  u google prevodiocu  i razumećete ...

*** Bonus II
 Ruska gramatika vežbe (uglavnom na ruskom jeziku) . Obavezno download-ujte i sačuvajte. 
Ja prepisujem u svesku svaku rečenicu i označavam različitim bojama pravila. Ruski jezik: Kako čitati ruski [1]
Kako čitati ruski [2], ruska azbuka, izgovor i akcenat

3 comments:

  1. Nilad nisam ucio ruski jezik i nenam vala nista a uvek imam volju da naucim nesto novo...
    https://www.youtube.com/user/radeizvestaji

    ReplyDelete
  2. ucila sam u osnovnoj tako da mogu ponovit

    ReplyDelete

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...