Moja Basta: Ruzicnjak [odrzavanje]


RUZICNJAK U JUNU 
Ruzicnjak Mire Vujic

Ruze treba orezati (letnje orezivanje je osrednje) da bi se lepo formirali grmovi. Treba redovno uklanjati cvetove, odsdecajuci drske kao kada bi ste ih stavili u vazu!

Moja Basta: Zova i sirup od zove


Uberite 30 cvetova [sredinom Maja] lepo rascvetale zove, 
operite pod tekucu vodu, potopite u 3l hladne vode, 
dodajte u vodu preko zove 60gr. limuntusa, 
pokrijte cistim salvetom i ostavite da odstoji 24h.

Moja Basta: Beli Ljiljan [recept za melem]

BELI LJILJAN


Sada je vreme da se pravi lek od belog ljiljana [Maj /Jun] za manje opekotine, posekotine, oderotine...

Beli Ljiljan u Mirinoj basti

RECEPT ZA LEK OD BELOG LJILJANA: 
Za kucnu upotrebu dovoljna je teglica od 2 dcl.
 Uberete samo cvet, cvetove stavite u teglu tako da bude puna do vrha i malo sabijete.
Nalijete maslinovim uljem ( moze i obicnim ) da se dobro sve potopi, zatvoris, ostavis u ostavu, moze i u frizider ali nemora.
Koristi se kroz nekoliko meseci .
Ako su rane ili opekotine manje, samo mazati, ako su vece staviti latice na obolelo mesto pa previti.
 Melem moze da stoji godinama pa cak i ako je neprijatnog mirisa.
Treba ga imati u kuci!


Autor: Mira Vujic

Moja basta u Junu: Balkon, Travnjak, Lukovice

Autor: Mira Vujic

Treba prehranjivati cvece bar jednom nedeljno, zalivati ustojalom vodom ujutru i uvece, pazljivo skidati precvetale cvetove, narocito kod petonije, tako ce te imati lep rascvetali balkon.


TRAVNJAK

Travnjak treba cesto kositi u visini 2-3 cm , time se poboljsava bokorenje. Takodje ga treba redovno zalivati.

Zimnica: Visnje


Zimnica: Visnje
Zimnica: Visnje


Naberite lepe visnje, operite, ocistite od kostica.
Na svakih 5kgr. ociscenih visanja
dodajte 1 kesicu konzervansa
1kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasiku vode

Izmesajte i ostavite da odstoje 24h.
Stavite u tegle, povezati celofanom i istavite u ostavu.
Spremne su za lepe kolace!

Autor: Mira Mira Vujic 

Home: Kako aranzirati sto za svecane prilike



Evo nekoliko sugestija, instrukcija ili ideja  o postavljanju stola za svecane prilike :

Kako aranzirati sto za svecane prilike


1) Pre plitkog tanjira se postavlja podtanjir koji je veći od plitkog tanjira i on se ne koristi za jelo. On služi kao podmetač za ostale tanjire. Obično je od mesinga ili porcelana. Na početku jela na njemu se nalazi samo tanjir za predjelo, a kasnije se iznose i ostali tanjiri.