Zoe ne volim te vise ( Zapis sa Krita)

Objavljeno u Pančevcu 2004.
Jednodnevni Izlet Santorini Krit
U luci upravo pristigla sa Krita na Santorini

Četvrtak, 21. jul
Kad ja pođoh na Bembašu, na vodu. Ja povedoh belo mleko sa tisuću zlokotlokrpa. Ma `ajte molim Vas!
Pa nekako se moralo početi.
Baš dobar dan za putovanje brodom do Santorinija. Grčkog ostrva, vulkanskog porekla, sa 11 000 stanovnika i bezbroj turista iz zapadnog sveta. Srba nema.
Uglavnom su tu Ameri sa gerontološkog. Eto, došli ljudi da vide Evropu, pred smrt. Čiju?!?
Daleko sam od gerontologije i baš mi je drago što od trideset trećoj godini svog života, mogu da ostvarim jedan od svojih snova. Pucam od sreće!
Sedim na nekom od privatnih balkona u Firi (glavni grad ostrva), svesna da sam u svom snu.
Da li ste Vi svesni, kada ste u svom snu? E, pa budite! Inače ćete propustiti osećaj slavlja, svog srca.
San se retko ponavlja...
Zalazak sunca...
Sad bih mogla i umreti...
Bele kuće sa plavim prozorima, postaju ruzžičaste. More i nebo su užarena lava (tu je nekad kažu bila Atlantida).
Oooo, tako mi je sve jedno za sve što je bilo i što će biti. Um je iščeznuo. Ostalo je – spokojstvo. Oslobođenost od same sebe.

Recept: Gust grasak bez mesa

Recept: Gust grasak bez mesa
Grasak, cufte i krompir pire

Potrebno:
500 gr graska
1 veca glavica crnog luka
2-3 cena belog luka
1-2 sargarepe
ulje
so (vegeta)
mirodjija
1 kasike brasna
malo vise od pola  kasicica aleve paprike
malo secera

Recept: Jednostavne cufte od mlevenog mesa

Recept: Jednostavne cufte od melevnog mesa
Cufte, grasak i krompir pire

Uskrs: Ukrašavanje uskršnjih jaja [salveta i belance]

Dekupaž ukrašavanje Ukršnjih jaja:

Ukrasavanje uksrsnjih jaja dekupaz tehnikom


1. Odaberete salvetu sa interesantnim motivom, dovoljno malim za veličinu jaja.
[ ne kao ja veličine skoro kao jaja :)]

Uskrs: Farbanje uskršnjih jaja u lukovini


Potrebno :
Ljuske od luka [crvenog - ako zelite ljubičasta jaja  ili crnog - ako želite braon jaja] puna šaka na 4 jaja.
Sirće
So
Ulje
Voda
Travčice i cvetići koji će dati interesatnu šaru

Frabanje jaja u lukovini:
1. Jaja očistite od nečistoća krpicom natopljenom vodom i papirnim ubrusom.
2. Isečete parče najlon čarape [ dužine tolike da jaje može da stane u to parče]
3. Umočite jaje u vodu, i malo travčicu ili cvetić takođe umočite u vodu kako bi se lepo moglo prilepiti.

Umočite jaje u vodu, i malo travčicu ili cvetić takođe umočite u vodu kako bi se lepo moglo prilepiti.
Travčica na jajetu

Veličina iseckane čarape
Veličina iseckane čarape
4. Dobro obavijete čarapu oko jajeta, tako da imate samo jedan kraj koji  prčvrstite koncem.
Dobro stegnite kako se travčica ne bi pomerala.

Počnite obmotavanje od  travke i završite sa suprotne strane
Počnite obmotavanje od  travke i završite sa suprotne strane.
Jaja spremna za bojenje u lukovini
Jaja spremna za bojenje u lukovini

Postavite na dno šerpe lukovinu. Poređate jaja u prvi red.
Ponovo dodajte red lukovine [puna šaka lukovine na 4 jaja] i opet poređajte red jaja [ako je šerpa dovoljno duboka].
Kada ste dodali poslednji red jaja, poklopite ih sa redom lukovine.

Kada ste dodali poslednji red jaja, poklopite ih sa redom lukovine.
Pri red lukovine i jaja u loncu.
Prelijte vodom. Dodajte 4 kačike sirćeta i 2 kašike soli.
Ostavite da se kuva sat vremena [odnosno dok jaja ne prime odgovarajućuboju] na najtišoj vatri.
Nakon sat vremena [ili koliko bide potrebno] sklonite lonac sa ringle i sačekajte da se voda prohladi.
Onda izvadite jaja kašikom na paprini ubrus i sačekajte da se malo procede.
Zatim skinite čarapu sa jaja i odstranite travčicu.
Meni se neke travčice nisu skinule, sto je dalo jos zanimljiviji izgled jajetu.

Onda izvadite jaja kašikom na paprini ubrus i sačekajte da se malo procede.
Jaje nakon "oslobadjanja" iz čarape.

Premazite jaja uljem [natopljnom vaticom] i skinite dlačice od vate papirnim ubrusom.
Dekoriste korpicu.

Uskrsnja trpeza
Uskrsnja jaja farbana u lukovini

Želim Vam da praznike provedete u zdravlju, sreći i veselju!


Uskrs 2014


OBIČAJI ZA VASKRS
Farbanje uskrsnjih jaja: mermerna jaja
Ukrasavanje uskrsnjih jaja: salveta i belance

Uskrs: Mermerna jaja

Uskršnja jaja ukrašena na ovaj način su moja omiljena.

Uskrs: mermerna jaja


Dan pre farbanja, sam izvadila jaja iz frizidera i ostavila ih na sobnoj temperaturi, kako ne bi popucala pri barenju. Takodje pri barenju ukljucite ringlu na "najtišu vatru".
Možda je to tajna sto mi nijedno jaje nije popucalo [osim onog jednog sto mi je ispalo iz ruke]
...
Ujutru na Veliki Petak sam prošetala po okonim bastama i ubrala biljčice i travke za koje mi se učinilo da ce "dati" interesantu šaru pri farbanju jaja.
Frabanje Uskrsnjih jaja - MERMERNA i sarana travčicama:

Potreban materijal za ukrasavanje uskrsnjih jaja
Potreban materijal sam pripremila.
Očistim jaja od nečistoca vodom sat vremena pre početka.

1. Iseckam na sitne kockice ljuske belog, crvenog i crnog luka.
2. Umocim jaje u vodu i uvaljam u kockice ljuski od luka.
Ako želim da mermerna jaja imaju i saru nekog cvetića ili travčice onda gledam da na jajetu bude manje ljuskica, kako bi cvetić dosao do izražaja.
Malo umočim i cvetic u vodu kako bi ostao prilepljen uz jaje i
Iseckala ljusku crnog, crvenog i belog luka, pomesala. Jaje u vodu pa u ljusku.
Iseckala ljusku crnog, crvenog i belog luka, pomesala. Jaje u vodu pa u ljusku.
3. uvijem dobro u najlon čarapu, pricvrstim i zavežem koncem krajeve parčeta čarape ili u džak [od krompira]
Postupak ukrasavanja uskrsnjih jaja - mermerna
Moj Manoli drži jaje sa ljuskama u džaku od krompira
4. ovako oblozena jaja stavim da se kuvaju u hladnoj posoljenoj [2 kasikice] i sirce [4 kašike] na veoma niskoj temperaturi [1 od 3]
kuvaju u hladnoj posoljenoj [2 kasikice] i sirce [4 kašike] na veoma niskoj temperaturi [1 od 3]
Jaja u vodi sa solju i sirćetom.
5. nakon što voda prokuljuča kuvam još 15 minuta,

Uskrs: Mermerna jaja
Ovako izgleda voda nakon kuvanja, jer je lukovica posila boju.
6. izvadim jaja da se ohlade sa sve čarapom [ne vadim jaja iz čarape, jer proces ukrašavanja još nije gotov],
Uskrs: Mermerna jaja
Jaja izvaditi i ostaviti da se prohlade
7. propremim boju,
 [Boja koju sam kupila može da se rastvori i u hladnoj i u vrućoj vodi. Ja sam  boju sipala u hladnu vodu i promešala  i ubacila jaja i ostaviti dok ne dobiju željenu boju]
Uskrs: Mermerna jaja
U razmućenu boju sam dodala ona kuvana jaja i čekala sat vremena da  bi bila bila jača.
8. malo pritiskam  paprinim ubrusom da se ne cedi boja, skinem čarapu i odvojim [papirom, pincetom, prstima] lukovice
Ne noktima, jer će se skinuti boja, odnosno ostaće linijice!
Uskrs: Mermerna jaja
Jaje nakon nakon skidanja carape/ dzaka. Ljuska od luka je ostala na jajetu. 
9. Vaticom natopljenom u ulje premažem jaja, obričem ih papirnim ubrusom da ne bi ostale dlačice od vate.
Uskrs: Mermerna jaja

10. dekorišem korpicu, uživam u šarenilu i čekam nedelju

Hristos Vaskrse!

Uskrs - Ukrasavanje uskrsnjih jaja
Uskrs 2013. Prvi put sam farbala jaja.

Usksr 2014 - Ove godine sam farbala i u zelenoj boji - divne su


OBIČAJI ZA VASKRS
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/obicaji-za-vaskrs.html
Farbanje uskrsnjih jaja u lukovini
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/farbanje-uskrsnjih-jaja-u-lukovini.html
Ukrasavanje uskrsnjih jaja: salveta i belance
http://tatjanadimitrijevic.blogspot.gr/2013/05/ukrasavanje-uskrsnjih-jaja-salveta-i.html

Uksrs: OBIČAJI ZA VASKRS

PROTOĐAKON LjUBOMIR RANKOVIĆ
VERSKI OBIČAJI
photo: pakibitija.com

Teodorova subota
U subotu prve nedelje Časnog posta, pada praznik svetog Velikomučenika Teodora Tirona. Toga dana se u pravoslavnim domovima kuva žito kao za slavu. Tako se slavi uspomena na jedan događaj iz prvih vekova hrišćanstva. 
Naime, u vreme rimskog cara Julijana Apostate 362. godine, kada je bilo gonjenje hrišćana kao u vreme Nerona, naredi ovaj car da se sve namirnice po carigradskim pijacama i radnjama popršću krvlju od žrtvenih životinja, kako bi se hrišćani oskrnavili i ne bi mogli da se pričeste. 
Međutim, sveti Teodor Tiron javi arhiepiskopu carigradskom Evdoksiju, da hrišćani Carigrada ne kupuju ništa od namirnica, nego da u svojim domovima, te nedelje kuvaju pšenično žito i mešaju sa medom, i to uzimaju umesto hrane. Hrišćani tako i urade, i dostojni se pričeste u nedelju Pravoslavlja. Kao uspomenu na taj događaj, u ovaj dan, domaćice kuvaju žito kao za slavu, i služe svoje ukućane i goste koji toga dana dođu u kuću.

Recept: Sarma od kiselog kupusa

Tumarajuci po supermarketu na Kritu naletela sam na listove kiselog  kupusa u tegli.
Proizvodjac je iz Bugaske.
Moja prva sarma
Moja prva sarma 
Na Kritu ne postoji tradicija kiseljenja kupusa i kuhinja je u mnogo cemu razlicita od nase.
Kricani jedu dosta mesa koje se pripremaju u rerni ili na mnogoo ulja, kao i zuti, tvrdi sir, ali i mnogo salate od raznovrsnog povrca i travki i naravno masline.
Na kritu se pije vino, uglavnom belo i raki.
Nase kiselo mleko ili pavlaka [ zavisi od proizvodjaca] je u Grckoj ono sto zovu jogurtom.
Jogurt kao nas sam pronasla u supermarketu a proizvodi ga MEVGAL [ΜΕΒΓΑΛ] . Pakuje se u plasticnim flasama i ime mu je αριάωι.

No, da predjem na recept za sarmu.

Kradljivac Recepata i Ideja: USKRŠNJA POGAČA

Kradljivac Recepata i Ideja: USKRŠNJA POGAČA:

USKRŠNJA POGAČA


RECEPT
TIJESTO
450 g brašna
200 g kukuruznog brašna
1 deci mlijeka
1 deci kiselog mlijeka (ja stavila jogurt)
1 deci ulja
1 svjež kvasac (ja stavila kesicu suvog)
1 kašičica šećera
so 
nema u receptu ali sam morala da dodam 2 deci vode

Sjediniti mlako mlijeko , kašičicu brašna i šećera sa kvascem, razmutiti i sačekati da se kvasac aktivira.
Oba brašna promješati  i sipati polovinu u veću posudu, dodati nadošli kvasac, kiselo mlijeko, ulje i so. Dobro promješati, postepeno dodati ostatak brašna  i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. 
Kada sam dodala ostatak brašna vidjela sam da nema šanse da dobijem tijesto kako je potrebno za pogaču od dizanog tijesta i morala sam da dodam vode, što je bilo oko 2 deci.
Umješeno tijesto ostaviti da nadođe na toplom mjestu.

Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti na 5 mm debljine, podijeliti na tri trake koje treba još malo restanjiti. Filovati ih uz ivicu, urolati, svaku roladu blago uviti u spiralu, mada nema nekog efekta i onda sve tri rolne uplesti u pletenucu, spojiti krajeve da se dobije vjenac, prebaciti u pleh, premazati sa žumancetom sa malo mlijeka i posuti posipom.

PUNJENJE
200 g šunke isjeckane na kockice
200 g ribanog trapista ili nekog sličnog sira
po 50ak grama sjemenki bundeve i suncokreta, krupno mljevenih

Ako je šunka domaća bilo bi dobro prokuvati je prije filovanja pogače.
Na ivicu trake staviti prvo šunku, preko nje ribani sir, a preko svega sjemenke.
Jedan dio sjemenki ostaviti za posip.

Pogaču prije pečenja ostaviti naraste i peći oko 50 minuta na 175 stepeni dok ne porumeni. I tijesto se može bocnuti čačkalicom, isti princip kao kod biskvita.

Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, pokriti i ostaviti da se ohladi.


Sipanje sjemenki preko šunke i sira nije dalo neki efekat, nisu se uopšte osjetile. Mislim da bi bilo efikasnije da sam ih umijesila u tijesto.