Recept: Krompiruša


KROMPIRUSA recept

SASTOJCI:
KROMPIR  [1 kg ili 800 gr ]
KORE [ 1/2 kg  ili manje ]
CRNI LUK  [2 glavice ili 1 ]
ULJE [za posipanje kora]   
VODA  [1 dl]
SO [pozelji ja za 4 jufke stavim 2 kacikice u fil + 1 kasicica za polivanje]
BIBER [1/4 kasicice]

PRIPREMA:

1.    Glavice LUKA očistiti, sitno iseckati, osoliti malo i na vrelom ulju propržiti dabude providno.
2.    Ocistiti KROMPIR, izrendati
3.    Dodati U TIGANJ SA LUKOM  POSOLITI I STAVITI BIBER i propržiti jedno 15 minuta na srednjoj temperaturi.
4.    Nakon 3 minuta dodati POLA SOLJICE VODE i mesati s vremena na vreme.
5.    Ostaviti DA SE OHLADI smesa.
6.    KORE rasiriti i odvojiti PO DVE. [Ako se mota u jednu onda pucaju]
7.    Namazati PRVU KORU ULJEM.
8.    Prekriti prvu koru DRUGOM KOROM I NAMAZATI ULJEM
9.    Posuti FIL preko cele kore [tanki sloj ]
10. Urolati i pokvasiti levu i desnu ivicu rolne vodom [na prstima] da se zalepe krajevi.
11. Sloziti u tepsiju podmazanu ULJEM.
12. Rol pite takođe možete premazati uljem odozgo [ne mora].
13. Peći 30 MINUTA na temperaturi od 200 STEPENI


14. U medjuvremenu PROKUVATI 1DL VODE SA KASICICOM SOLI [ necete potrositi sve ako imate manje rolni]
15. Nakon 30 minuta izvaditi tepsiju i POKVASITI ODOZGO ROLNE sa onom  prokuvanom slanom vodom.
16. [malo po malo uzimati i prkati kasicicom – ne prolivati po rolnama]
17. VRATITI U RERNU i peci jos 10 minuta.
18. Kada porumeni potpuno izvaditi is rerne i prekriti krpom da se ohladi
19. Po zelji mozete PREMAZATI PAVLAKOM PRI SLUZENJU ili odvojeno sluziti uz pavlaku i li jogurt.
PRIJATNO “o)

Krompirusa je odlična i kada se služi hladna.
Urolana pita može se zamrznuti i pre pečenja samo odmrznuti

4 komentara:

  1. Обожавам кромирушу , слично је правим као ти али за мене је неизоставни бибер . Додуше то је ствар укуса . Правим је врло често . :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vesna ja ne smem da stavim zbog Manolija.. inace bih svakako stavila, jer biber bas daje ono "nesto" krompirusi.

    OdgovoriIzbriši
  3. kaze se komPirusa pobogu :) inace jako zgodan bolog!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala na sipravci
      - slobodno gde god nadjes neku gresku ti ostavi komentar. Oni koji me bolje poznaju, vec su digli ruke od mene *po tom pitanju).
      U svakom, ali u svakom tekstu imam "pobrkana" slova, progutana, dodata ... prosto mogu milion puta da procitam tekst ali necu videti slovne greske ....
      Ponekad mi dodje da nabacm slova ovako
      JHD LFHASULFLUFHBHSAHJGCHJVACVCEYLEYGRLSSAEEEE i da kazem
      " OK. Evo slova pa ih rasporedite kako vam odgovara." xixix Uzas!
      Kako mnogo i brzo pisem, uvek ima gresaka, a kako ih ja ne vidim, zamolim prijatelje da ako primete obavezno kazu , da bih ispravila i evo i sada cu to uciniti!
      HVALA na ukazanoj gresci i HVALA na lepim recima.
      Veliki pozdav Majo


      Izbriši

Thanks for comment...
Enjoy Life!