Recept: Kiflice sa sirom


Moje prve KIFLICE SA SIROM 
Kiflice sa sirom, recept
Moje prve kiflice sa sirom 

Savet 1: prilikom pripreme bilo koje poslastice svi sastojci trebaju biti iste temperature
Savet 2: kada piše da se stave jaja PRVO ih treba posebno umutiti, pa tek onda usuti u smesu – važi za sve recepte
POTREBNO:
1kg brašna [mekog] + za posipanje radne površine
1 kocka svežeg kvasca 
500 ml [100 + 400 ili 300] mleka
150 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašika sirćeta
4 [2+2] jaja
Pola šoljice susama

ZA PUNJENJE:
400gr slanog sira
2 belanca

ZA PREMAZIVANJE:
2 zumanca
2 kašike mleka
100-150 gr maslaca [ ili margarina]

PRIPREMA:
1. U vecoj šolji razmutite kvasac sa 100 gr mleka.
Dodati kašičicu šećera i jednu kašiku brašna.
Izmutiti tako da nema grumuljica – vec da je “glatko” [meni je bilo tečno – sto je OK].
Ostaviti na toplom da se “digne” i napuni šolju.

2.  Odvojiti belanca i žumanca [2 komada]. Izmrviti sir [ako je neslan, posoliti ga po želji].
Malo izmutiti belanca i dodati ih u sir.
Varijacija:
Možete staviti i  celo jaje, kad je mrvišast sir. Sjenicki je jak i mastan, ali je suv, mrvi se. Ako imate mladi sir ili neki kremastiji, ne treba jaje. Jaje je tu vise da poveže fil, ali fil ne sme da bude redak.
Uglavnom, nečete pogrešiti ni sa celim jajetom, ni samo sa žumancetom, ni samo sa belancetom, odlušite u odnosu na sir.
Recept: Kiflice sa sirom
Kiflice sa sirom: Testo prvo mesenje i fil

3. Brašno prosejati i dodati mu 2 kašičice soli.
Dodavati u brasno:  kvasac[ iz solje], 2 jaja [prethodno razmućena], ulje i mleko [malo po malo sipati, ako je previse gnjecavo testo, onda staviti manje mleka, ili dodati jos brasna] i sve to umesiti.
[Savet: Obavezno u svako testo sa kvascem staviti jednu kasiku sirćeta. Testo postaje meko, a ne oseća se kiseo ukus.]
Mesiti sve dok se smesa ne počne odvajati od vangle [nekoliko minuta]. Kasnije možete mesiti i varljačom.

Tako umešeno testo prekrijete masnom folijom, utoplite i ostavite da se podigne [kao da se udupla kolicina]
Recept: Kiflice sa sirom - testo
Podignuto testo 

4. Kada se testo podiglo. Premesite ga.
[ Podignuto izgleda kao da ga ima duplo vise, ali kada počene da mesite ono splasne – nije greška]
Testo koje ste premesili [može i  varljačom] podelite na dva dela.
Svaki deo podelite na 4 ili 5 jufkica svaku polovinu [ja sam jednu na 4, a drugu na 5 jufkica  ]

Recept: Kiflice sa sirom - razvijanje
Razvijanje testa umesto oklagije je upotrebljena flasa 
5. Radni površinu na kojo ćete razvijati testo pospite brašnom.
Jufkice razvući malo rukom, postaviti na radnu površinu i malo posuti brašnom testo, a zatim istanjiti oklagijom.
[ Testo se ne lepi za oklagiju, ali ako se lepi i oklagiju "namazite" sa malo brašna. Pošto ja nisam imala oklagiju, razvijala sam testo sa flasom"o)]
Krug preseći na 8 delova. Dobije se 8 trouglova.
Od 5 loptica se dobija 40 kiflica [ ako razvijene jufkice sečete na 8 delova] 
Recept: Kiflice sa sirom - savijanje
Savijanje kiflica - jos mnogo vise prsima razvuci spic trougla da bude sto spicastije ! 
6. Trougao razvući prstima da bude dugačak.
Ako se kiflica umotava više puta, lepša je i čvrsća.
Na širi deo trougla staviti sira[ sa belancima].
Ja stavim kašičicu punu sira [ jer volim da se oseti sir dok jedem]
Preklopiti uglove ka unutra [ ka siru] i umotati kuflicu ka tanjem delu.
Recept: Kiflice sa sirom
Jufkice, razvijeno testio i savijene kiflice

Ostavite  malo da odstoje na toplom mestu.  [ mada dok motate druge kiflice – proćiće vreme tako da i ne morate šekati mnogo].

7. Kada napunite pleh izmutite ona 2 žumanca sa dve kasike mleka i premažite kiflice, a zatim ih pospite susamom.

Recept: Kiflice sa sirom - pecenje
Izmedju poredjanih kiflica stavite margarin ili puter 

8. Izmedju poređanih kiflica rasporedite puter [ ili margarin ] tako da malo bude i na samom kiflicama.
ILI: pre nego sto pocnete da redjate kiflice izrendahte oko 70 gr margarina , a kada ih porežate stavite na svaku od kiflica po malu kockicu margarina [ nakon preko susama].
Kiflice sa sirom
Tek izvadjene kiflice iz rerne
Peći na 200 stepeni, dok ne porumene tj. Dobiju braonkastu boju.
Izvaditi iz rerne i prekriti krpom. Kiflice su mekane i nakon 3 dana.

Recept: Kiflice sa sirom
Ovako izgleda presecena kiflica 

Ja ih čuvam u velikom loncu koji je poklopljen.
Uvijene [nepečene] kiflice mozžete i ostaviti u zamrzivaču, jednako su ukusne kada se ispeku.

Recept: Kiflice sa sirom
Pogled na kiflicu odozdo
Uzivanje je oraviti ih.
Prijatno!

Velika zahvalnost:
Ladies Community 

mojoj drugarici iz skolskih dana Gorani Rampazzo Todorovic i njenoj kumi Sanji Miletic
Blogerki MamaJaCook
I sjajnom sajtu BeCook

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...