Moje prve KIFLICE SA SIROM
Moje prve kiflice sa sirom |
Savet 1: prilikom
pripreme bilo koje poslastice svi sastojci trebaju biti iste temperature
Savet 2: kada
piše da se stave jaja PRVO ih treba posebno umutiti, pa tek onda usuti u smesu –
važi za sve recepte
POTREBNO:
1kg brašna [mekog] + za posipanje radne površine
1 kocka svežeg kvasca
500 ml [100 + 400 ili 300] mleka
150 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašika sirćeta
4 [2+2] jaja
Pola šoljice susama
ZA PUNJENJE:
400gr slanog sira
2 belanca
ZA PREMAZIVANJE:
2 zumanca
2 kašike mleka
100-150 gr maslaca [ ili margarina]
PRIPREMA:
1. U vecoj šolji razmutite kvasac sa 100 gr mleka.
Dodati kašičicu šećera
i jednu kašiku brašna.
Izmutiti tako da nema grumuljica – vec da je “glatko” [meni je bilo tečno – sto je OK].
Izmutiti tako da nema grumuljica – vec da je “glatko” [meni je bilo tečno – sto je OK].
Ostaviti na toplom da se “digne” i napuni šolju.
2. Odvojiti belanca i žumanca [2 komada]. Izmrviti sir [ako je neslan, posoliti ga po želji].
Malo izmutiti belanca
i dodati ih u sir.
Varijacija:
Možete staviti i celo jaje, kad je mrvišast sir. Sjenicki je
jak i mastan, ali je suv, mrvi se. Ako imate mladi sir ili neki kremastiji, ne
treba jaje. Jaje je tu vise da poveže fil, ali fil ne sme da bude redak.
Uglavnom, nečete pogrešiti ni sa celim
jajetom, ni samo sa žumancetom, ni samo sa belancetom, odlušite u odnosu na sir.
Kiflice sa sirom: Testo prvo mesenje i fil |
3. Brašno
prosejati i dodati mu 2 kašičice
soli.
Dodavati u brasno: kvasac[ iz solje], 2 jaja [prethodno razmućena], ulje i mleko [malo po malo sipati, ako je previse gnjecavo testo, onda staviti manje mleka, ili dodati jos brasna] i sve to umesiti.
[Savet: Obavezno
u svako testo sa kvascem staviti jednu kasiku
sirćeta. Testo postaje meko, a ne oseća se kiseo ukus.]
Mesiti sve dok se
smesa ne počne odvajati od vangle [nekoliko minuta]. Kasnije možete mesiti i
varljačom.
Tako umešeno testo prekrijete masnom folijom, utoplite i
ostavite da se podigne [kao da se udupla kolicina]
Podignuto testo |
4. Kada se testo podiglo. Premesite ga.
[ Podignuto izgleda kao da ga ima duplo vise, ali kada
počene da mesite ono splasne – nije greška]
Testo koje ste premesili [može i varljačom] podelite na dva dela.
Svaki deo podelite na
4 ili 5 jufkica svaku polovinu [ja sam jednu na 4, a drugu na 5 jufkica ]
Razvijanje testa umesto oklagije je upotrebljena flasa |
Jufkice razvući
malo rukom, postaviti na radnu površinu i malo posuti brašnom testo, a zatim istanjiti oklagijom.
[ Testo se ne lepi za oklagiju, ali ako se lepi i oklagiju "namazite" sa malo brašna. Pošto ja nisam imala oklagiju, razvijala sam testo sa flasom"o)]
[ Testo se ne lepi za oklagiju, ali ako se lepi i oklagiju "namazite" sa malo brašna. Pošto ja nisam imala oklagiju, razvijala sam testo sa flasom"o)]
Krug preseći na 8 delova. Dobije se 8 trouglova.
Od 5 loptica se dobija 40 kiflica [ ako razvijene jufkice sečete na 8 delova]
Savijanje kiflica - jos mnogo vise prsima razvuci spic trougla da bude sto spicastije ! |
Ako se kiflica umotava
više puta, lepša je i čvrsća.
Na širi deo trougla
staviti sira[ sa belancima].
Ja stavim kašičicu punu sira [ jer volim da se oseti sir dok
jedem]
Preklopiti uglove
ka unutra [ ka siru] i umotati kuflicu ka tanjem delu.
Ostavite
malo da odstoje na
toplom mestu. [
mada dok motate druge kiflice – proćiće vreme tako da i ne morate šekati mnogo].
7. Kada napunite pleh izmutite ona 2 žumanca sa dve kasike mleka i
premažite kiflice, a zatim ih pospite
susamom.
8. Izmedju poređanih kiflica rasporedite puter [ ili margarin ] tako da malo bude
i na samom kiflicama.
ILI: pre nego sto pocnete da
redjate kiflice izrendahte oko 70 gr margarina , a kada ih porežate stavite na
svaku od kiflica po malu kockicu margarina [ nakon preko susama].
Peći na 200 stepeni, dok ne porumene tj. Dobiju
braonkastu boju.
Izvaditi iz
rerne i prekriti krpom. Kiflice su mekane i nakon 3 dana.
Ovako izgleda presecena kiflica |
Ja ih čuvam u
velikom loncu koji je poklopljen.
Uvijene
[nepečene] kiflice mozžete i ostaviti u zamrzivaču, jednako su ukusne kada se
ispeku.
Prijatno!
Velika zahvalnost:
Ladies Community
Velika zahvalnost:
Ladies Community
mojoj drugarici iz skolskih dana Gorani
Rampazzo Todorovic i njenoj kumi Sanji Miletic
Blogerki MamaJaCook
I sjajnom sajtu BeCook
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!