Moja Basta: Sanseverija

 Sanseverija je dobila ime po knezu Sansevieriu od Napulja. Ona je i stepska biljka koja potiče iz tropskih delova južne Afrike. Poznata je i po svojoj otpornosti i lakom uzgajanju.

Postoji vise vrsta sanseverije. Patuljaste, srednje i visoke, zelene malo prosarane svetlijim sarama ili oivicene zutom trakom.

Ako se razmnozavaju iz lista biljke sa zutom trakom, kada se dobije nova biljka nece imati zutu traku po ivicama.
Inace je veoma zahvalna biljka: voli difuzno svetlo, slabo zalivanje, prskanje listova, sastav zemlje u kojoj raste: 1/3 peska, 1/3 listovace i 1/3 livadske zemlje.

I tako ce te imati lepu ukrasnu biljku u sobi!!!
Mira Vujic
Sanseverija je  sobni cvijet koji je poseban po svojim mesnatim uspravnim, dugačkim listovima koji narastu do 80 cm u visinu. U zavisnosti  od vrste list joj se razlikuje po šarama i bojama.
Kod nas se uglavnom uzgajaju tri vrste: Sansevieria trifasciata koja ima tamno zeleno lišće na kojem se nalaze i poprečne sivkaste pruge, druga vrsta je Sansevieria trifasciata var.laurenti  koja ima žućkasto-zelenkaste listove sa prelepim žutim rubom i treća vrsta je Sansevieria hahnii koja je nešto niža sorta ali zato ima vrlo široko lišće. I kod starijih biljka se zna pojaviti i bijeli cvijet koji ima jako ugodan miris.


Održavanje Sanseverije i uzgajanje kao što smo već rekli nije jako zahtevan. Stoga je mogu uzgajati i oni ljubitelji sobnog cveća koji nemaju puno vremena za biljke u kući a željeli bi svoj dom ukrasiti biljkama. Što se tiče smeštaja i odabira mesta tu nema nekih velikih problema jer ona može izdržati od velike izloženosti suncu do senke. Ali ukoliko se bude držala u sjeni tada gubi svoju ljepotu i njezine šare postaju slabije vidljive.

Sanseverija ne voli veliku vlagu u vazduhu. Mozete je ostaviti i blizu radijatora bez ikakvih problema.

Zemlja u koju sadite biljku treba biti propusna. Takođe prilikom zalivanja biljke treba pripaziti da ne bude skroz u mokroj zemlji, nego se treba zemlja prosušiti između dva zalivanja. Prevelikom izloženošću vlazi biljka počinje da trune. Isto tako treba paziti da voda ne dođe u srce biljke. 
Zimi je mozete zalivati i jednom mesecno.
Vodu koja se skupi u podlošku od cvijetnjaka treba isprazniti.

Ima izrazito plitak i malen koren pa biljku posadite u široke ali plitke posude. Što se presađivanja tiče, to kod mladih biljaka nije potrebno dok kod onih stariji se to može učiniti. I to tako da ih posadite u šire posude ili ih razdijelite pa ih posadite u dva cvijetnjaka i tako ih razmnožite, činite to u proljeće.

Razmnožavanje uz već spomenuto, dijeljenjem može se činiti i lisnim reznicama. Ukoliko činite razmnožavanje lisnom reznicom vaša biljka će izgubiti lijepi žuti rub i žućkastu boju.
Izvor: Cvijet. Info

Evo ideje za dekoraciju unutrasnjeg prostora koja se meni najvise dopala. Elegantne bele saksije daju posebnu eleganciju  dugim zelenim listovima Sanseverije:

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...