Recept: Mlevena zelen [ zimnica - zacin jelima]


U svojoj ishrani i ishrani svoje porodice volim da koristim zdravu i prirodnu hranu. Ovo je "zamena" za Vegetu - zacin za jela.
Pravite krajem oktobra (kada prestanu vrucine).



Mozete praviti odnos zeleni po zelji, ja pravim na sledeci nacin:
3 kgr sargarepe
2 kgr persuna
1 kgr paskanata
1 kgr celera
 I bez konzervansa, sve prirodno.

Svu zelen ocistiti od lisca, ostrugati, oprati i dobro ocediti. Lisce nemojte koristiti jer se tokom zime mesavina moze pokvariti.
Sve sastojke sameljite na masinu za meso, ja meljem na krupnije, naizmenicno da bi se lakse ravnomerno izmesala.

Mlevenu zelen pomesajte sa solju. Na svaki kilogram zeleni dodajte 200 gr soli.

Mesavinu stavljajte u teglice i "sabijajte" da nema vazduha izmedju, zatvotite poklopcem ili celofanom i odlozite u ostavu (spajz:-) ).
Ovako pripremljenu zelen koristim skoro cele godine.
Dodajem u svako jelo gde bi se inace stavila Vegeta!

Slano je mao vise, da bi se odrzalo preko zime bez konzervansa, zato se i pravi kada zahladni, a cuva se  u ostavi.

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...