Slikanje na staklu: Saveti za početnike

Potreban materijal i kako poceti oslikavanje stakla

1. Pre nego što počnete slikanje, osigurajte da površina stakla bude čista i glatka i bez bilo kakvih čestica prašine ili vlakana.  Kako pripremiti čase za slikanje

2. Uvek počnite slikanje / ocrtavanje od vrha do dna
Ako bi počeli od dna ka vrhu, onda ne bi bilo mesta za ruku . Držanje ruku i stabilnost pokreta su bitni u  slikanju na staklu, posebno pri crtanju konturnih linija.
O konturnim linijama možete pricitati vise u postu : KONTURNE LINIJE [ TUTORIJAL]

3. Ako  vaša ruka još nije dovoljno stabilna za izradu konturnih linija onda je bolje izabrati slučajne [ apstraktne] oblike nego recimo krugove ili ravne linije koje zahtevaju tačnost.


Slikanje na staklu: Saveti za pocetak , konturne linije
Slikanje na staklu. Konturne linije . Photo: Tatjana Dimitrijevic

Slikanje na staklu by Tatjana Dimitrijevic, saveti za pocetnike
Slikanje na staklu by Tatjana Dimitrijevic

4. Pričvršćivanje selotejpom [prethodno nacrtanih uzoraka na papiru]  za staklo može osigurati da oni budu fiksirani za staklo i ne pomeraju  se tokom rada. Ako se uzorak pomeri, a vi ne primetite, dizajn će biti drugaciji nego sto ste želeli.

5. Proveravajte položaj stakla i papira (crteža) s vremena na vreme kako bi  izbegli greske u  dizajnu.

6. Napravite nacrt za dizajn na papiru (flomasterom, debljom masnom olovkom ...)  kako bi obris ostao na staklu i  bio lako uočljiv. Ovaj nacin )ostavljanja otisaka na staklu) se mora primenjivati za zatamljena stakla.

7. Pre nego sto počnete da oslikavate, poželjno je  prvo pokušati na staroj čaši ili parčetu stakla koje vam ne treba (teglica na primer). 
Dobicete pregled kako boja izgeda na staklu ili koliki pritisak mora biti na tubu iz koje izlazi konturna boja. 
Slikanje na staklu. Mozete primetiti veliku razliku u preciznosti kako konturnih linija, tako i boje i obojenim poljima. Iako je teze raditi detalje na manjim povrsitama.
Velike tegle su moj rad drugog dana, a male nakon mesec dana vezbanja. Možete primetiti veliku razliku u preciznosti kako konturnih linija, tako i boje i obojenim poljima. Iako je teže raditi detalje na manjim površinama, nakon vežbanja manje teglice su mnogo bolje oslikane. Dakle, vežbati, vežbati i vežbati ! 

8. Ponekad boja može ostati na dlanu i umrljati staklo. Da bi se izbegla takva situacija, uvek je potrebno držati komad tkanine, kuhinjskog papira ili stapice za usi spremne, tako da grešku možete odmah obrisati.
9. U slučaju velikih polja koje je iste boje, veliku površinu bi trebalo podeliti konturnim linijama i ispunjavati bojom jedno polje u isto vreme.

10. Ako postoje određena područja gde  je rad zamazan, pretanka linija ili razdvojena, to može biti korigovano po struganjem tog dela rada i ponovno oslikati taj deo, skalpelom ili čačkalicom [tako ja radim jer su obicno u pitaju sitni detalji], kada se nakon 15-ak minuta osuši. 
No, pritom je vrlo važno da se debljina linije ne razlikuje od prethodno nacrtane.

Nadam se da je ovaj post bio od pomoći svima vama koji želite da se relaksirate uz oslikavanje stakla.
Želim vam precizno oko i sigurnu ruku.

Povezani postovi:

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...