Photo by Mira Vujic, Pancevo |
SIRUP OD VOCA
by Mira Vijuc
Ovaj recept sam dobila od rodjake kada su mi deca bila mala. Pravila sam ga veoma dugo jer smo imali svoje voce. Svi smo ga pili razblazen uglavnom vodom, a moze i kiselom ili mineralnom vodom.
Za ovaj sirup upotrebljavajste socnije i mekse voce (visnje, maline, kupine, jagode, kajsije, breskve, socne kruske...). Od tvrdjeg i cvrsceg (jabuke, tvrde kruske...) je teze izdvojiti mesnati deo.
Za pravljenje sirupa potrebno je:
3 kilograma voca
1 litar vode
7 manjih kesica limuntusa
secera i konzervansa (kasnije ce te videti koliko)
Voce oprati, ocistiti pa prema vrsti isitniti, iseckati ili izgnjeciti. Sipati u veci sud, preliti vodom i poprskati limuntusom. Tako ostavete da odstoji 24 casa. Posle tog vremena propasirajte (nekada se koristila pasirka za paradajz, a sada moze masina za paradajz i ostale sokove). Zatim dodajte na svaki litar soka 1 kilogram secera, konzervans prema uputstvu na kesici, i sve mesajte dok se secer ne istopi. Sipajte gotov sirup u flase (uvek je bolje u tamne), zatvorite i ostavite u ostavu. PRIJATNO