Recept: Rol viršle

 

Recept za ukusne rol viršle sa mekanim testom

ROL VIRŠLE  - RECEPT

SASTOJCI za testo:

150 ml mleka toplog/mlakog

8 gr  suvog kvasca / jedna kesica/

5 gr / kašičica šećera

300 gr univerzalnog brašna

10 gr šećera

kašičica soli

1 jaje umućeno / sobna temperature/

2 kašike otopljenog margarina/maslaca

Ostali sastojci

12 malih viršli 

za PREMAZ

1  jaje dobro umućeno / sobna temperature/

 1 kašičica vode

Po želji susam, crni susam, so ili kim

PRIPREMA:

1.      U toplo mleko sipati kašikicu šećera i kvasac.  Izmešati i ostaviti da kvasac proradi.

Kada kvasac nadodje pripremati dalje.

2.      U velikoj vangli sipati brašno, so i šećer. Promešati.

3.      Umutiti jaje viljuškom i dodati ga u brašno.

4.      Dodati otopljeni margarin/ maslac

5.      Dodavati postepeno kvasac sa mlekom koji je nadošao.

6.      Mesiti testo 20-ak minuta, sve dok ne počne da se odavaja od vangle, a da se ne lepi za prste.

Ako se lepi zaprste, u testo dodavati po malo brasna, ali payiti da ipak malo, veoma malo testo treba da se lepi za prste. Ne treba da bude suvo,tvrdo i brašnjavo testo – nego mekano i nežno.
Mislim da je stvar u tome da se što duže mesi, kako bi bilo što mekanije.

7.      Kada je lopta od testa gotova i mekana ostaviti je u vangli, ali da se ne bi kasnije lepila premazati i vanglu i testo sa malo ulja.

8.       Prektiti vanglu providnom folijom. Ostaviti  na toplom, ili umotati vanglu u nešto toplo i ostaviti oko 1h da se udupla.

9.      Kada se udupla, testo premesiti i razdvojiti u 12 loptica.

10.   Loticu po lopticu rastegliti malo kao na slici.

Kako slagati trakice za rol virlšlu

11.   Staviti u sredinu viršlu i sa leve i desne strane testo raseci 5 puta, kao na slici.

12.   Trakice preklapati / npr, levu trakicu  udesno, pa desnu u levo, pa drugu levu u desnu stranu, pa desnu trakicu u levu stranu itd/ .


           Ostaviti umotane viršlice da se testo malo odmori i udupla se.

14.    Ugrejati rernu na 200 stepeni i umotane viršlice položiti u tepsiju prekrivenu pak pairom.

15.   Umutiti jaje sa kašikom vode / za premaz/ i premazati rol viršlice.

16.   Posuti solju, kimom, susamom ili crnim susamom. Ubaciti u toplu rernu. Ja stavljam morske λολα krupne soli strugane sa stena na obalama Krita i kima – jer tako volim.
17.   Uvek naredam ili iseckam na svaku od rol viršlica komadIĆ putera/ margarina pre nego ih ubacim u rernu

18.   Peći 15- 20 minuta dok ne dobiju boju rol viršlice.



Izuzetno meko testo koje se topi u ustima. Zanimljiv je oblik testa / najviše zbog toga sam ih prvi pu I pravila/ Odlične su za večeru, ili doručak ili piknik.
Prijatno ! 



Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!