Recept za ukusne rol viršle sa mekanim testom |
ROL VIRŠLE - RECEPT
SASTOJCI za testo:
150 ml mleka
toplog/mlakog
8 gr suvog kvasca / jedna kesica/
5 gr / kašičica šećera
300 gr univerzalnog brašna
10 gr šećera
kašičica soli
1 jaje umućeno / sobna temperature/
2 kašike otopljenog margarina/maslaca
Ostali sastojci
12 malih viršli
za PREMAZ
1 jaje dobro umućeno / sobna temperature/
1 kašičica vode
Po želji susam, crni susam, so ili kim
PRIPREMA:
1. U toplo mleko sipati kašikicu šećera i kvasac. Izmešati i ostaviti da kvasac proradi.
Kada kvasac nadodje pripremati dalje.
2. U velikoj vangli sipati brašno, so i šećer. Promešati.
3. Umutiti jaje viljuškom i dodati ga u brašno.
4. Dodati otopljeni margarin/ maslac
5. Dodavati postepeno kvasac sa mlekom koji je nadošao.
6. Mesiti testo 20-ak minuta, sve dok ne počne da se odavaja od vangle, a da se ne lepi za prste.
Ako se lepi zaprste, u testo dodavati po
malo brasna, ali payiti da ipak malo, veoma malo testo treba da se lepi za
prste. Ne treba da bude suvo,tvrdo i brašnjavo testo – nego mekano i nežno.
Mislim da je stvar u tome da se što duže mesi, kako bi bilo što mekanije.
7. Kada je lopta od testa gotova i mekana ostaviti je u vangli, ali da se ne bi kasnije lepila premazati i vanglu i testo sa malo ulja.
8. Prektiti vanglu providnom folijom. Ostaviti na toplom, ili umotati vanglu u nešto toplo i ostaviti oko 1h da se udupla.
9. Kada se udupla, testo premesiti i razdvojiti u 12 loptica.
10. Loticu po lopticu rastegliti malo kao na slici.
Kako slagati trakice za rol virlšlu |
11. Staviti u sredinu viršlu i sa leve i desne strane testo raseci 5 puta, kao na slici.
12. Trakice preklapati / npr, levu trakicu udesno, pa desnu u levo, pa drugu levu u desnu stranu, pa desnu trakicu u levu stranu itd/ .
Ostaviti umotane viršlice da se testo malo odmori i udupla se.
14. Ugrejati rernu na 200 stepeni i umotane viršlice položiti u tepsiju prekrivenu pak pairom.
15. Umutiti jaje sa kašikom vode / za premaz/ i premazati rol viršlice.
18. Peći 15- 20 minuta dok ne dobiju boju rol viršlice.
Izuzetno meko testo koje se topi u ustima. Zanimljiv je
oblik testa / najviše zbog toga sam ih prvi pu I pravila/ Odlične su za večeru,
ili doručak ili piknik.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!