Pasticio / Pastitsio / u tepsiji pravougaonoj dimenzija 36 x 30
Tri osnovne komponente čine Pasticio - testenina, smesa od mesa, i kremasti bešamel preliv.
Nakon spravljanja ovog ukusnog jela, će vam ostati više prljavog posuđa, lonaca, kašika... ali ... vredi.
Količina koja se dobije, je dovoljna za šest osoba, koje vole da jedu.
POTREBNO:
½ šolje maslinovog ulja
½ kg mlevenog mesa (junetina)
1 veliki luk
1 šolja belog vina
1/ 400ml paradajz pire ili sok
3 kašikice persuna, sitno naseckanog
½ kašičice cimeta
1 ½ šolja rendanog parmezana + još pola šolje parmezana
So
Biber / po želji
3 kašike prezli
ŠPAGETE:
500 gr šupljih špageta / Greek Bucatini No9 / Misko debljina No.2
4 belanca
½ šoljice maslaca
100 gr feta sira / ili rendanog žutog tvrdog sira
GRČKI BEŠAMEL:
100g / 7 kašika putera, neslanog
3/4 šolje brašna, obično/za sve namene
1 litar / 4 šolje mleka
1/8 kašičice muškatnog oraščića
1/2 kašičice soli
100g parmezan rendani
2 žumanca (belanca se koriste u testenini)
PRIPREMA
MESO:
1. U dubljem loncu ugrejati maslinovo ulje. Isekcati luk i dodati ga , ulju. Malo propržiti na srednjoj vatri, dok ne dobije staklastu boju.
2. Dodati mlevenu junetinu i kuvati na srednje jakoj vatri, rastavljajući meso varljačom, da bude rastresito. Kada promeni boju meso, ocediti od viška masnoće.
3. Dodajte vino, paradajz sos, peršun, aleve paprike, cimet, so i biber. Pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru i pirjajte, povremeno mešajući, dok se smesa ne počne zgušnjavati, oko 10 minuta.
4. U tu smesu odmesa umešajte prezle da upiju višak tečnosti. Skinite sa vatre i ostavite sa strane.
ŠPAGETE:
1. U velikoj posudi sa dobro posoljenom vodom skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Dobro ocedite. Ostavite lonac na stranu, jer ćete ga koristiti.
2. Isperite rezance u cediljki pod hladnom vodom da se potpuno ohlade.
3. Otopite puter u loncu u kom ste barili testeninu.
4. Kuvane rezance vratite u šerpu.
5. Umešajte belanca /prethodno umućena malo/ i 1 šoljicu rendanog sira, parmezana (ili 100gr fete) i lagano mešajte sve to, pazeći da ne slomite rezance.
REĐANJE:
Sada imate smesu od mesa i špagete gotove.
1. U nauljeni pleh ili u pleh obložen alu- folijom, položite red špageta. Ja ih ređam rukom, da budu prave i da se pokrije celo dno ravnomerno.
2. Zatim, na taj prvi red uredno i lepo rasporedite smesu. Na smesu od mesa, pospite malo / pola šoljice/ rendanog sira / parmezana/.
3. Na smesu sada rasporediti preostale špagete. Ja ih opet ređam rukom da bi bile lepo raspoređene.
BEŠAMEL SOS:
1. Otopite puter u srednjem loncu na laganoj vatri.
2. U otopljeni puter dodajte brašno. Neprekidno mutite da dobijete glatku masu. Smjesu brašna i putera kuvajte uz stalno mućenje, još 1 minut. Ne dozvolite da porumeni.
3. Dodajte zagrejano mleko u smesu u laganom mlazu, neprestano mešajući. Neka se krčka na laganoj vatri dok se ne zgusne (ne treba da ključa). Do 20 minuta.
4. Sklonite to sa vatre. Stavite žumanca u posebnu činiju, srednje veličine. Malo ih pomešajte i dodajte im kašiku dve od onog mleka i brašna iz veikog lonca.
5. Zatim ta umućena žumanca, vratite u onaj, veći lonac sa mlekom i brašnom i dodajte muškatni orašćić i so.
6. Vratite na šporet i kuvajte na veoma laganoj vatri uz stalno mešanje. Bešamel treba da bude malo gušći od testa za palačinke, ali ne toliko gust kao puding.
* Jedan od načina da vidite da li je dovoljno gust je da umočite drvenu kašiku u sos; ako bešamel ima vidljivu liniju onda je spreman.
Prelijte Bešamel sos preko poređanih špageta u tepsiji, pazeći da prekrije sve ugleove i da bude ravnomerno raspoređen.
Preko Bešamel sosa u tepsiji, pospite ostatak rendanog parmezana / pola šoljice/.
Ugrejte, najpre rernu na 180 stepeni.
Stavite tepsiju u ugrejanu rernu i pecite,, dok Pasticio ne dobije crveno, braonkastu boju.
Prijatno vam bilo!
Reecep sam našla i po njemu uglavnom radila na sajtu: Greek Food About
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!