Grčka kuhinja: FAKES - čorba od sočiva

FAKES /na grčkom / je poznato mediteransko jelo - to je naše sočivo.
Čorba od sočiva je moj favorit - jednostavna za pripremu, može da stoji više dana, i još je bolja kada odstoji, osvežava, greje, i izuzetno je hranljiva i dobra za organizam.

FAKES supa ili čorba od sočiva

 FAKES  - ČORBA OD SOČIVA

SASTOJCI:

500 gr sočiva

3/4 šolje λολα  maslinovog ulja

2 seckana crvenog luka

2 mala praziluka / ne mora/  sitno iseckana

2 češnja belog luka, sitno iseckanog

2  rendane ili seckane šargarepe

po ukusu /šolju ili više/ paste paradajza/ paradajz sok

2 lovorova lista

1 kocka supe kokošije / ne mora/ može vegeta

malo origana

malo sirćeta

malo λολα maslinovog ulja za posluživanje

so

biber

vegeta

SASTOJCI ZA FAKES ili čorbu od SOČIVA

PRIPREMA: 

Sočivo  prvo isperite i prokuvajte s puno vode 5 minuta i ocedite. Ili ga ostavite u vodi da prenoći.

U dubokom loncu zagrejte pola šolje λολα maslinovog ulja i dinstajte luk i praziluk dok ne postane proziran.

Dodajte beli luk i šargarepu da se proprži sa lukom.

Dodajte sočivo i malo propržite, a zatim dodajte vode po želji.
/ Ja volim ređu čorbu pa dodajem mnogo vode, ako želite gušću čorbu – sipajte vode toliko da pokrije sočivo, ako ispari dodatje jos malo vode pri kuvanju./

Ostaviti da prokljuca dodati kocku supe i smanjiti vatru. Kuvati 20 minuta.
Zatim dodati sok od paradajza i lovorov list.

Pokopite i kuvajte oko 25 minuta na laganoj vatri da se sočivo omekša / probajte povremeno da li  je spremno /.

 Posolite, stavite vegete i pobiberite na kraju i dodajte preostalo λολα maslinovo ulje, polako, mešajući drvenom kašikom na laganoj vatri.

Na kraju dodajte 2 kašike sirćeta jabukovog ili grožđanog i pospite s malo origana. / Ako niste sigurni da li neko voli kiselije ili ne, vi nemojte dodavati više sirćeta od dve kašike, već ga stavite na sto prilikom posluživanja kako bi svako mogao sebi da doda sirćeta koliko želi/

Meni je čorba od sočiva još bolja narednog dana, kada malo odstoji.

Prijatno !

Vaša λολα - hladno ceđeno maslinovo ulje sa Krita


Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!