Recept: Bajadera

Recept za bajaderu
Bajadera 

 

     Bajadera je jedan fenomenalni, ukusni i idašni slakiš, koji  se često pravi kod nas.

Recepti se mogu naći na netu, veoma lako, pa ga ja neću izmišljati već će ovde sačuvati onaj po kome volim da pravim našu Bajaderu.


Uz manje izmene s moje strane, postupak pripreme možete i pogledati na YouTube kanalu SOS Kitchen - koji toplo preporučujem.
Vi možete probati recept iz vida, a možete i ovaj koji sam ja zapisala - nećete pogrešiti. Sve će se pojesti - sigurno. 

POTREBNO:

200ml vode

200g šećera

1 vanilin šećer

250g maslaca ili margarina


500g mlevenog keksa (plazma)

300g mlevenih oraha

100 gr prženog lešnika


70ml  ruma  /ili manje, ako volite/

100g čokolade za jelo i kuvanje

* Pleh  je veličine 30 x 25

GLAZURA:

150g čokolade za jelo i kuvanje

4 kašike ulja
3 kaške vode 
3 kašike šećera


PRIPREMA:

1. Malo ispržiti lešnike. Iseckati orahe i lešnike / ili samleti ali tako da budu krupnije iseckani, a ne kao  kaša/. Takođe, samleti i keks  / Palzmu ako imate/ 

2. Sipati u posudu vode, šećera i vanil šećera. Otopiti na srednjoj vatri, uz mešanje., tako da se otopi sav šećer.

3. Dodati margarin u vodu / isečen na kockice, kako bi se brže i lakše otopio /. 

4. Kada se otopi i margarin, dodati mlevene tj. iseckane orahe i lešnik i mešati kako bi se sve sjedinilo.

5. Dodati meleveni keks i mešati, da se masa sjedini.


6. Dodati u smesu ruma i promešati, da se  ravnomerno rasporedi u masi.

7. Podelite masu na dva jednaka dela. 

8. Otpite na pari, čokoladu i dodajte je u jednu polovinu i promešajte da se sjedini sa masom. 

9. Stavite u tepsiju,papir za pečenje, toliko da prelazi vrh tepsije, / da bi lakše kasnije izvadili Bajadere. I rasporedite prvo tamniji deo mase, a zatim, svetliji deo mase. Stavite u frižider da se ohladi, dobro.

10. GLAZURU napravite, tek kada se dobro stegne smesa. Otopite na pari 150 gr čokolade sa 4 kašike ulja, 3 kašike čećera i 3 kašike vode i tako otopljenu čokoladu prelijte preko smese u tepsiji

Ostavite da se ohladi Bajadera i kasnije lagano izvaditi iz tepsije/ uhvatite onaj papir, koji viri iznad tepsije/ i iseći na pravougaonike, veličine palca ili kako god želite.


Želim vam prijatne zalogaje!



Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!