Recept: Karbonara

Ovo su Karbonare kakve mi volimo da jedemo. Možda će još neko poželeti iste. 

 

Recept Karbonara
Špagete Karbonara


POTREBNO:

1 pakovanje Taljatela / pljosnate špagete/  ili običnih špageta 
2 kašike maslinovog ulja

dve kockice maslaca
200 gr pančete / ili druge mesnate slanine/
100 gr  pršute / ili suvog vrata/  

2 čena baleog luka / sitno seckanog, ili izgnječenog/ 
100 ml belog vina
2 kašike origana / ili koliko volite/ 

1 čaša slatke pavlake / ne mora/
2 sos za karbonare / ja koristi samo NOY NOY / 

200 gr parmezana / ili kačkavalja/


PRIPREMA:

1. U tiganju propržite na ulju, slaninu i pršutu / iseckano na kockice/ i kada porumeni, dodajte, belog luka i još oko minut pržite.

2.  Nakon kraćeg prženja, dodajte vina tako da prekrije dno i propržite nekoliko minuta. I ostavite da se ohladi.

3.    U dubljoj posudi sjedinite pavlaku, sos za karbonare, origano, i rendanog parmezana.
4.    Dodajte u preliv ohlađenu slalninu i pršut. 

6.  Stavite Taljatele / špagete/ da se obare u posoljenoj vodi.  Kada su gotove, procedite ih.  Vratite u lonac i dodajte maslaca, i kratko ih propržite na maslacu.  / to je tajna koju mi je otkrila jedna Grčka bakica/

Pri posluženju,  volim da u tanjiru, preko svega ovoga,  izrendam kačkavalja i dodam još malo origana. 

Prijatno i uživajte u svakom zalogaju.

II NAČIN sa jajima koji sam pravila i ne dopada mi se ukus, ali moža se nekom dopadne...

p.s. Dodaću ovde recept sa jajima 
2 žumanca  + 2 dl vode od kuvanja karbonara

1 pakovanje Taljatela / pljosnate špagete/  ili običnih špageta 
2 kašike maslinovog ulja
200 gr pančete / ili druge mesnate slanine/

2 čena baleog luka / sitno seckanog, ili izgnječenog/ 
100 ml belog vina
2 kašike origana / ili koliko volite/ 

200 gr parmezana / ili kačkavalja/
biber po ukusu
Peršunovo lišće sveže, sitno seckano.

Šoljica sitno seckanog svežeg  preščunovog lišća / ne mora / 

PRIPREMA:

1. Stavite Taljatele / špagete/ da se obare u posoljenoj vodi.  Kada su gotove, procedite ih. Ali lonac će vam trebati za kasnije. * Izdvojte jednu šolju 2 dl vode, od vode u kojoj su se špagete kuvale.

2. U tiganju propržite na ulju, slaninu i pršutu / iseckano na kockice/ i kada porumeni, dodajte, belog luka i još oko minut pržite.

3. Nakon kraćeg prženja, dodajte vina tako da prekrije dno i propržite nekoliko minuta. I ostavite da se ohladi.

4.  Dodajte proceđene špagete, u tiganj. Malo promešajte
5.   Umutite žumanca mikserom ili ručno mutilicom i dodajte u šolju sa vrućom vodom / od špageta/ i uspite u tiganj, uz stalno mešanje

6. Dodajte u tiganj bibera i pramezana i sklonite sa vatre. 
7. Dodajte seckanog svežeg peršuna. 

I Karbonare su spremne ! Prijatno ! 

Evo još jednog recepta za Karbonare ovde.



Nema komentara:

Objavi komentar

Thanks for comment...
Enjoy Life!