ŽIVOTNE PRIČE SA KUVARICE [vez]


Ovo je priča o čuvenim kuvaricama, lepim platnima kojima su svoja ognjišta ukrašavale naše bake i prabake. Nekada je ovo parče izvezenog platna imalo svoju funkciju i mnogo je značilo domaćici i ukućanima. Sada je izgubilo svoju upotrebnu vrednost i postalo suvenir koji nosi drugu vrednost - poruku. Koliko suvenir toliko i raritet. Kakva je sudbina ovog bogato izvezenog svedoka našeg bitisanja i tradicije?!


Happy International Women's Day 08. March 2012. [Rus/En/Sr]



 Жди меня 


Жди меня, и я вернусь. 
Только очень жди,
Жди, когда наводят грусть
Желтые дожди,
Жди, когда снега метут,
Жди, когда жара,
Жди, когда других не ждут,
Позабыв вчера.
Жди, когда из дальних мест
Писем не придет,
Жди, когда уж надоест
Всем, кто вместе ждет.

The rules of a lady



No.1 - Play hard to get.
No.2 - Be the woman a man needs, not the woman that needs a man.
No.3 - Always accept a compliment.
No.4 -  If he leaves or gives up on you, remember, it’s his lost. Not yours.
No.5 - If he doesn’t respect you, then you deserve better.
No.6 - You’re beautiful and no one has the rights to tell you you’re not.
No.7 - Don’t fall for a guy who isn’t willing to catch you.

Recept: Krompiruša


KROMPIRUSA recept

SASTOJCI:
KROMPIR  [1 kg ili 800 gr ]
KORE [ 1/2 kg  ili manje ]
CRNI LUK  [2 glavice ili 1 ]
ULJE [za posipanje kora]   
VODA  [1 dl]
SO [pozelji ja za 4 jufke stavim 2 kacikice u fil + 1 kasicica za polivanje]
BIBER [1/4 kasicice]

Dusko Radovic: Aforizmi


*
Unesite u monotoniju i mrtvilo necijeg zivota malo svoje neozbiljnosti, neodgovornosti i loseg ukusa.
*
Budite dostojni tudje ljubavi, zavisti ili ljubomore.
*
Lako je voleti one koji vas ne vole. Pokusajte
jednom da volite one koji vas vole.
*
Stida se treba oslobadjati na vreme, dok jos mozemo da radimo ono cega se stidimo.
*
Hladno je. Bice vam potrebne ili rukavice ili tudja ruka.

Recept: Cufte od mlevenog mesa [ brzo i jednostavno]

Cufte sa Kipra ili Keftedes
POTREBNO:
- 1/2 kg. mlevenog mesa po zelji 
[svinjsko, junece ili kombinacija] - 1 veci krompir - 1 glavica luka
[moze i sitno seckan mladi luk] - 2 kasika prezli - 1 jaje - sitno seckan svezi persunov list - so, biber [ja ne stavljam] - cimet, ili beli luk po zelji 
[ne mesajte cimet i luk ili…ili]
Mnogo ulja.


PRIPREMA:
1. Krompir izrendati i ostaviti na kratko da bi pustio sok. 2. Meso, sitno sekan luk, persun, jaje, prezle i zacine staviti u posudu,
3. zatim dodati ocedjen krompir, i sve izmesati,
5. praviti loptice velicine oko 3 cm. precnika
6. Dobro zagrejati ulje u serpi
7. peci oko 20 minuta u vrelom ulju tako da loptice plivaju u ulju.
8. Povremeno prevrnuti loptice.
Nemojte umesenu smesu ostavljati za pecenje kasnije, ako vam ostane, zbog svezeg krompira koji ce potamniti.
Poljibiti Dragog pre a on ce vas posle jela “o) - Projatno
Izvor: http://www.maminajela.com/

Mamina jela: Cufte u paradajz sosu

Mamina jela: Cufte u paradajz sosu: Jednostavno, brzo i ovaj put mleveno meso bez przenja u masnoci. :) Sastojci cufte 1/2 kg mlevenog mesa 1 jaje 1 glavica luka sitn...

BANANA torta recept [brzo i jednostavno]


 Evo kako  sam ja napravila BANANA TORTA
POTREBNO : 
* pudinga [koliko je potrebno po onom uputstvu na kesici :o) ]
*  za 1 litar mleka
* 5 kasika [ravnih] secera
* 300 grama keksa [Petit Beurre -- preprucujem manje]
* 3 banane [secene na kolutove , pa kolutovi na pola]
* slag [koliko zelite]
* kokosovo brasno [ jedna siljica ili malo vise, po ukusu]]
* kasicica ljubavi
-----------

Recept --> Gulas (klik na sliku)


Recept --> Spagete Karbonare (klik na sliku)


Recept: Gibanica gužvara


POTREBNO: 

500 gr. tankih kora za pitu
500 gr sira (masnog)
2 kašike kajmaka (koselog mleka, pavlake)
1 kašičica soli
1,5 dl. mineralne vode
1,5 dl ulja
1 kapšikica praška za pecivo
1 + 4 jaja

PRIPREMA:

Premazati pleh margarinom. Naliti hladnom vodom i ostaviti 5 minuta. Izbaciti vodu iz pleha.
Uključiti rernu na 220 stepeni

Razdvojiti 4 jaja - žumanca od belanaca. Umutiti dobro mikserom belance u koje ste dodadli so. 
Umutiti sir u dubljoj posudi i umešati u njega: žumanca, kajmak, prašak za pecivo.
Dodati ulje i mineralnu vodu, a zatim umešati belanca.

Na dno pleha, položiti dve kore, tako da obložite bočne strane, atko da kore vise preko ivica pleha. 
Poprskati vodom

Jednu celu koru ostaviti sa sttrane, za poklopac. 

Ostale kore, jednu po jednu, umačite u nadev, tako da ne budu prenatopljene i ređati ih u pleh, tako da ne budu previše stisnute. 
Kada ste potrošili sve kore, a ako vam je ostalo nadeva, prelijte ga preko naslaganih kora u plehu.

Preklopite kore koje vise sa oboda pleha i na kraju poklopite onom odvojenom celom korom
Tu yadnju koru, izbušite viljuškom i sve zalijte jajetom, ukoje ste umutili s malo mineralne vode i ulja. 

Pecite oko 40 minuta. Kada se zarumeni kora, izvadite Gibanicu iz rerne. Poklopite da malo odstoji i isecite. 

Uživajte u svakom zalogaju !