Serbian Christmas traditions

Serbian Christmas traditions are customs and practices of the Serbs associated with Christmas and a period encompassing it, between the third Sunday before Christmas Day and Epiphany
MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI
Christmas for Serbs who are Christian Ortodox, comes two weeks later than that of Roman Catholics. Serbs do not celebrate Christmas on December 25th, but on January 7th, while they celebrate New Year on January 13th rather than on December 31st. This is because the Serbs follow the Julian calendar, while Roman Catholics follow the Gregorian calendar.

DIY: Novogodisnja dekoracija (boce, tegle) i hleb u obliku jelke

Novogodišnji praznici su vereme kada mašta raširi krila i ne mogu da odolim iskušenju da se kao u detinjstvu, igram.
Novogodisnja dekoracija (boce, tegle)


Ova ideja sa starim bocama, teglama, rasparenim čašama me je inspirisala.

Kako na Kritu nema snega ni one snežne beline, odlučila sam da ove godine ukrasi i ceo novogodišnji dekor bude uglavnom bele boje.

Recept: Baklava trouglasta (iz ličnog iskustva)

Baklava - meni je izgledalo kao nemoguća misija.
Ali kako u belom svetu nema prijateljica kod kojih bi otišla da me mine želja za ovom poslasticom, bila sam prinuđena da se okušam ... pa kud puklo da puklo.

Uz budno praćenje komentara na Facebook-u i pomoc prijateljica ... uspeli smo ...

Recept: Pita Bindevara ili Ludajnica


U mojoj kući ovaj kolac se zove LUDAJNICA (u mojoj pita Ludara - Tatjana) i prethodne generacije su ga pravile sa tegljenim testom ...

Recept: Rafaelo oblande (oblatne)

Recept: Rafaelo oblande (oblatne)
by Mira Vujić

Recept: Kisela i bela čorba ( sa i bez piletine)


Ovo je bio recept po kome ja pripremam Belu, kiselu čorbu. 
A Mira Vujić  ima recept za Kiselu čorbu. Evo ga :

Ja kisellu čorbu pravim na jednostavniji način nego moja mama, majka, tetka...

Recept: Čorba od boranije ( i ćuspajz) bez mesa

Recept: Corba od boranije ( i cuspajz)

by Mira Vujić 
Očistite, operite  iseckajte 1/2 kilograma mlade boranije (ili kupite zamrznutu),
stavite u šerpu za kuvanje, iseckanu šargarepu i peršun ili
dodajte mlevenu zelen (po mom receptu za spravljanje mlevene zeleni za zimu ),
isecenu glacicu crnog luka,
jednu kašiku masti i vode da ogrezne.