Brze i jednostavne za propremu, a ukusne pogačice bez kvasca.
POTREBNO za 25 komada (zavisi od veličine modle) :
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
120 gr. margarina
250 ml. grčkog jogurta (ja sam pravila sa njim, pretpostavljam da je kisela pavlaka takođe dobra)
Za premaz:
1 jaje
susam
krupna so (ne mora)
kim u zrnu (ne mora)
malo ulja za podmaz pleha
* pošto sam ih provi put pravila - nakon degustacije prve pogačice setila sam se da sam nešto slično kupovala u supermarketu ali je imalo i mlevenog kima u sebi ( nisam sigurna baš štaje - ima neke crne tačkice u sebi i moraću da odem do prodavnice da pročitam sa kesice, šta je iu pitanju) .. i ona ću sledećeg puta i dodati u recept... a možda bi mogli i čvarci . ali toga ovde nema ...
** probala sam sa mleveim kimom .. pola kašičice ( mislim da može i malo više). Dopada mi se ukus.. ali nije to taj začin koji imaju one kupovne pogačice ... ako išta slično nađem napisaću.
Recept sam pronašla na sajtu Torte i kolači ovde dok sam tragala za nečim brzim i slanim za kasno popodne, ja sam samo pravila duplo jer mi je nekako bilo malo 7-8 pogačica.
PORTUPAK:
Ostavila sam margarin da omekša na sobnoj temperaturi.
Izmešala sam brašno, prašak za pecivo, so, dodala margarin - smesa koju sam dobila nije bila kompaktna i ostalo je dosta brašna izvan smese.
* ovde ću narednog puta dodati mleveni kim ... onda sam dodala i grčki jogurt (nesto kao kisela pavlaka kod nas) i mesila dok se smesa nije izjednačila i bila glatka.
Ostavila 15 minuta (čini mi se da se testo nije ništa promenilo, ali tako piše u receptu a ja bas i nisam neka iskusna domaćica da bih znala šta bi bilo da sam odmah razvila testo).
Razvila testo debljine mog malog prsta (u receptu piše 2 cm) - sledeći put cu probati i tako.
*** probala i išta se značajno nije promenilo
Čašom sam napravila oblik pogačice i postavila ih u podmazan pleh.
Jajetom (i belance i žumance umućeno u čaši) premazala testo i posula po njemu susam i krpunu so (zato što obožavam krupnu so - vi ne morate)
Zagrejala rernu na 180 stepeni i pekla dok nisu dobile žuto braon boju.
Izvadila iz rerne, ostavila da se malo prohlade, pojela jednu, napravila fotografije i navalila da jedem
moje nove tj. prve pogačice.
Uz kefir i evo sada dok ovo pišem boli me stomak .. hm .. preterala sam... izgleda
Prijatno!
Pozdrav sa jednog predivnog grčkog ostrva Salamina.
Ako ste u Atini skoknite busem do Salamine gde se odigrala jedna od presudnih bitaka između Grčke i Persijske mornarice. Grčka mornarica je izvojevala pobedu a vosjka Persijskog Kralja Kserksa nikada više nije povratila nadmoć u ovom delu sveta. Ako želite više da pogedate možete u wikipediji pod Bitka kod Salamine
Cena karte u jednom pravcu (ako ste u Atini): 1,2 gradski bus G18 + 0,8 trajekt + 2 lokalni bus do bilo koje plaže (ja preporučujem Peristeriu - plažu mesto) + 4evra u jednom pravcu . Nema gužve, skoro netaknuta priroda, nema puno ljudi, na plaži je kafić sa besplatnim čistim toaletom, kabinom za presvlačenje i svuda su kante za smeće, nema ležaljki i suncobrana koje morate plaćati (ponesite svoje), no senku možete potražiti i u senci drveca ...
Divno je zaista .. evo nekoliko fotografija kao pozivnica na uživanje...
Divne fotke! A i pogačice dobro izgledaju!
OdgovoriIzbriši